Чт, 2024-04-18, 15:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:51
Проект газопроводу в обхід Росії учасники ризького саміту підтримали
Інші останні Новини Європейського Союзу

Учасники саміту "Східного партнерства" в Ризі висловилися на підтримку будівництва Південного газового коридору (ПГК), основне завдання якого полягає у виключенні Москви як монопольного постачальника енергоресурсів до Європи, передає DW.

Про це йдеться в декларації, ухваленій за підсумками дводенної зустрічі в латвійській столиці. Текст документа розміщено в п'ятницю 22 травня на сайті Ради ЄС .

Країни Євросоюзу та інші держави-учасниці саміту "підтверджують свою прихильність" ефективному розвитку "стратегічної інфраструктури", особливо - ПГК, наголошується в документі.

При цьому сторони відзначили особливий внесок, який у реалізацію проекту внесли Азербайджан і Грузія.

За задумом ініціаторів проекту, "блакитне паливо", здобуте на азербайджанському родовищі Шах-Деніз, доставлятиметься по газопроводу до Грузії, після чого енергопотік – із задіянням вже існуючих інфраструктурних об'єктів – перенаправлятиметься до Туреччини. З 2019 року планується також розпочати поставки по ПГК в Європу.

Крім того, учасники зустрічі в Ризі схвалили "реверсні постачання природного газу до України з Угорщини, Польщі та Словаччини". ЄС прихильний "модернізації української газотранспортної системи", якій відводиться "ключова роль" у забезпеченні енергетичної безпеки Європи, наголошується у підсумковій декларації саміту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: обхід Росії, проект газопроводу, учасники ризького саміту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]