Чт, 2024-03-28, 13:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:53
Проголошення автокефалії з’єднає радість двох свят - Глава Православної церкви України
Інші останні Релігійні новини

Глава Православної церкви України: Проголошення автокефалії з’єднає радість двох свят

Символічно, що така велична подія, як всеправославне проголошення автокефалії для України, долаючи відмінність у календарях, завтра з’єднає радість двох величних і спасительних свят.

Про це заявив предстоятель єдиної Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній на Церемонії підписання Томосу Вселенським патріархом Варфоломієм, що транслює телеканал ZIK.

«Складний був шлях до сьогоднішнього благословенного дня. Але саме таким складним і скорботним є шлях правди. Сьогодні дякуючи Богові, дякуючи церкві-матері, особливо хочу подякувати Вселенському патріарху Варфоломію, а також преосвященним архієреям, членам Святого і священного синоду за всю ту працю, здійснену для того, щоб цей благословенний день настав», – наголосив Владика Епіфаній.

Окремо предстоятель єдиної Православної церкви України звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія та подякував йому за всю важку працю, яку він здійснив задля отримання автокефалії.

«Ваше Всесвятосте, ви як перший серед православних ієрархів в силу свого служіння несете особливу відповідальність утверджувати канонічний порядок, підтримувати єдність та мир. На Вашу Всесвятість канонами та традиціями покладено обов’язок з божою допомогою розв’язувати такі питання церковного життя, для яких часто немає ані прикладу, ані аналогії, і тому необхідні особлива мудрість, наполегливість і сміливість.

Ми дякуємо Вам за те, що ви маєте всі ці якості для звершення такого відповідального служіння!», – заявив митрополит Епіфаній.

Також він засвідчив подяку Президенту України Петрові Порошенку і всім, хто під його керівництвом працював, щоб допомогти нам здійснити мрію кількох поколінь православних ієрархів, кліриків, ченців та мирян – мати Єдину помісну автокефальну православну церкву.

«Ваше ім’я, пане Президента, навіки увійде в історію українського народу і церкви поруч із іменами наших князів Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Костянтина Острозького та Гетьмана Івана Мазепи», – зазначив Владика Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ додав, що з піднесенням усі чекають завтрашнього дня, коли патріархом Варфоломієм буде вручений підписаний патріарший та синодальний томос.

«Усім відомо, що у давній церкві події Різдва Христового та Богоявлення святкувалися разом в один день 6 січня. І тому символічно, що така велична подія, як всеправославне проголошення автокефалії для України, долаючи відмінність у календарях, завтра з’єднає радість цих двох величних і спасительних свят», – підкреслив предстоятель єдиної Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Як повідомляли, після різдвяної літургії, 7 січня, томос про автокефалію Православної церкви України буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний охочий зможе його побачити в будь-який день з 8-ої години ранку до 18-ої години вечора.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1023 | Додав: adminA | Теги: проголошення автокефалії, два свята, глава Православної церкви України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]