Чт, 2024-04-25, 03:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
Прориву не сталося на переговорах з Іраном, але будуть нові зустрічі й консультації
Інші останні Новини світу

Черговий раунд переговорів представників "шістки" й Ірану, що пройшов у Москві в понеділок і вівторок, завершився без проривів. Сторони обмінялися думками про майбутнє іранського "мирного атома" і підтвердили готовність вести переговори і далі, проте якихось серйозних результатів досягнуто не було, передає "Інтерфакс".

Як заявив після закінчення переговорів секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі, Тегеран і досі вважає збагачення урану на усіх рівнях своїм невід'ємним правом. Джалілі також підкреслив, що він задоволений тим, що думка Ірану про необхідність зустрічей експертів "була прийнята, хоч і з двомісячним запізненням".

Джалілі також заявив, що нафтове ембарго ЄС проти Ірану, початок якого заплановано на 1 липня, не сприятиме переговорному процесу. Представник Тегерана додав, що не проти повернення експертів МАГАТЕ на іранські ядерні об'єкти, але тільки в обмін на скасування санкцій. За його словами, у Ісламської республіки немає жодних проблем з прозорістю, але є проблеми з довірою, які можна було б здолати, позбавившись санкцій. В цілому Джалілі висловив надію, що переговори в Москві "дозволять подолати безвихідь, що склалася у минулому, і рухатися вперед".

Як повідомив заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков, на переговорах були визначені три основні напрями подальшої роботи. Це проведення 3 липня в Стамбулі переговорів експертів за іранською ядерною програмою, потім - зустріч верховного представника ЄС у закордонних справах і політики безпеки Кетрін Ештон і заступника секретаря Вищої ради нацбезпеки Ірану Алі Багері, після якої Ештон і Джалілі зустрінуться ще раз. Від результатів цих заходів, пояснив Джалілі, залежатимуть терміни проведення чергового раунду переговорів представників Тегерана і "шістки".

Як пояснила сама Ештон, стамбульський захід буде "швидкою технічною зустріччю" задля поліпшення розуміння "шісткою" (до неї входять США, Китай, Росія, Франція, Великобританія і Німеччина) пропозицій іранської сторони.

Коментуючи переговори, що завершилися учора, Ештон заявила, що в Москві між сторонами уперше зав'язалися "справжні дискусії про необхідність розуміти технічні деталі" іранської ядерної програми. Судячи з усього, ці деталі виявилися такими складними, що представники "шістки" зажадали надати їм додатковий час на вивчення пропозицій Тегерана.

У свою чергу США, які вважають, що іранська ядерна програма має як мирне, так і військове призначення, заявили, що про жодні гарантії права Тегерана на розробку "мирного атома" поки що не йдеться. Заступник секретаря США Венді Шерман після закінчення переговорів заявила журналістам, що обговорювати це можна буде тільки після того, як Іран зробить конкретні кроки, щоб розвіяти побоювання світової спільноти щодо своєї ядерної програми.

Іранська сторона, втім, заявила, що договору про нерозповсюдження дотримується. "Ми проти поширення ядерної зброї", - підкреслив Саїд Джалілі. За його словами, збагачений до 20% уран потрібний Тегерану для лікування мільйона хворих на рак іранців.

Західна преса теж висвітлює поточні переговори "шістки" з Тегераном. "На гострих переговорах про іранську ядерну програму, що відбуваються в Москві, всі сторони вперлися" - повідомляє в заголовку The New York Times, підбиваючи підсумки першого дня переговорів. Тегеран дав зрозуміти, що готовий припинити збагачення урану до 20%-го рівня, але вимагає визнати його право збагачувати уран у принципі, а також анулювати санкції ЄС і США, пояснює журналістка Елен Баррі.

Нагадаємо, в листопаді минулого року МАГАТЕ повідомило, що Іран вів розробки ядерної зброї. Країни Заходу запровадили проти Ісламської республіки нові санкції, на що Тегеран пригрозив перекрити Ормузьку протоку. Влада Ірану також заявляє, що ядерна програма має суто мирний характер.

У квітні розпочалися нові переговори щодо іранської проблеми. Як повідомляли ЗМІ, Вашингтон вимагає, щоб Іран негайно закрив і потім демонтував новий ядерний об'єкт у Фордо. У свою чергу Махмуд Ахмадінежад заявив, що Ісламська республіка й надалі розвиватиме сферу ядерних технологій, навіть якщо проти неї виступить увесь світ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 999 | Додав: adminA | Теги: Іраном прориву не сталося | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]