Чт, 2024-03-28, 23:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:57
Протести в Росії - реакція на повернення Путіна в Кремль
Інші останні Новини світу

У Москві і найбільших містах Росії в суботу, 10 грудня, пройшли мітинги проти підсумків виборів до Держдуми, згідно з якими правляча "Єдина Росія" отримала майже 50% - як мінімум удвічі більше, ніж, на думку противників партії, вона набрала "насправді".

У столиці захід виявився рекордним за чисельністю з початку нового століття: Болотяна площа вмістила близько 40 тисяч учасників, хоча насправді людей зібралося набагато більше - від 50 до 80 тисяч, якщо врахувати всіх, хто зайняли прилеглі набережні і мости.

Експерти відзначають, що в суботу на площу вийшов той самий середній клас, появи якого так довго чекали влади. На їхню думку, за підсумками мітингу сигнал отримав не хто інший, як Володимир Путін, який оголосив про намір повернутися в Кремль в 2012 році. Наступні шість років стануть його останнім президентським строком, прогнозують політичні оглядачі в пресі, огляд якої з даної теми представлений на сайті "Заголовки".

Кістяк склала політизована молодь - у рівній пропорції були представлені як ліберальна "Солідарність" з їх помаранчевими прапорами, так і націоналісти, які розмахують імперськими прапорами. Простір між цими двома політичними полюсами заповнювали їхні ідеологічні союзники: "Яблуко" (треті по видимій кількісті прапорів), Республіканська партія Росії, Партія народної волі з одного боку і Російський цивільний союз з Націонал-демократичним альянсом - з іншого. Були у великому числі також і представники "Лівого фронту", пише "Московський комсомолець".

Проте не політичні організації змогли вивести стільки людей на вулиці. Вони зібралися аж ніяк не вислухати лідерів "Солідарності", Парнас, КПРФ, "Яблука" або "Справедливої Росії". Вихід на сцену лідера "Яблука" Сергія Мітрохіна зустріли дружно-незадоволеним "У-у-у!" і дружно запропонували: "Депутат, здай мандат!" Був привід засмучуватися і у лідера нацболів Едуарда Лимонова, який провів "альтернативний" мітинг на площі Революції і навіть не був затриманий. Лимонов скаржився соратникам: "У мене вкрали революцію", - пише "РБК Daily".

Тим часом на Болотяній тисячі громадян з неабияким скепсисом сприймали виступи лідерів несистемної опозиції, на кшталт Бориса Нємцова або Євгенії Чирикової, а представника КПРФ так взагалі освистали. До слів, які звучали зі сцени взагалі мало хто прислухався. У сквері і в кінці набережної їх взагалі не було чутно, відзначає "МК".

Народ швидше прийшов показати себе, ніж послухати виступаючих. Про це говорить і кількість саморобних креативних плакатів, більше були схожі на арт-об'єкти: "Ми не німі", "Чурову не віримо! Віримо Гауссу!", "Ви нас навіть не уявляєте", "Чарівника - в Азкабан!" і "Поверніть сніжну зиму - Поверніть чесні вибори".

Доброзичливіші люди зустрічали виступи автора проекту "Громадянин поет" Дмитра Бикова, письменника Бориса Акуніна і телеведучого Леоніда Парфьонова. Власне, в цих виступах і прозвучала основна думка, що об'єднала досить різних людей: вибори мають бути чесними, там, де були фальсифікації, повинні пройти перевибори. Мабуть, з цієї причини найбільш чітко присутні скандували "Пе-ре-вибори!" і "Ганьба!", розмірковує "РБК Daily".

В якості експерта видання цитує главу фонду "Петербурзька політика" Михайла Виноградова: "Сталася різка політизація суспільства. Але сталася вона не в ніч підрахунку голосів на думських виборах, а у вересні на з'їзді "Єдиної Росії", коли було оголошено про повернення в Кремль Володимира Путіна. Почасти присутні на Болотяній виступали якраз проти такого сценарію", - вважає він.

Схожою думкою поділився з "Ведомостями" політичний оглядач Леонід Радзіховський. Справа в тому, що вся політична система наскрізь фальшива, і очевидно, що Путіна розлюбили, йому більше нізвідки отримувати енергетичне підживлення і вибудувана ним система буде зсуватися і руйнуватися протягом наступних шести років - і це буде його останній термін, пророкує експерт.

Однак негайних змін не буде, революційного драйву у присутніх не було, зауважує Радзіховський. До того ж немає і предмету для діалогу між суспільством і владою - розрив між ними надто великий. У свою чергу, колишній співголова "Правого дєла" Леонід Гозман вважає, що влада налякана і поки рано судити, чи готові вони піти на поступки або, навпаки, на закручування гайок. Та й говорити з владою від імені протестуючих поки нікому - явного і визнаного лідера у них немає, вважає політик.

Як би там не було, учасники суботнього мітингу прийняли резолюцію, яка складається з п'яти пунктів, і дали владі два тижні, щоб виконати їхні вимоги, а саме: визнати вибори недійсними, провести повторне голосування, відправити у відставку главу Центрвиборчкому Володимира Чурова, розслідувати порушення на виборах 4 грудня і внести зміни законодавства про вибори. Крім того, присутні зажадали звільнити політв'язнів, повідомляє "Газета.ru".

Суботній мітинг "продовжиться" 24 грудня. Хоча, як повідомили "Известия" організатори першої частини заходу, конкретної підготовки до цього числа поки не ведеться. Зараз у його ініціаторів є тільки зразкове бачення того, як ситуація повинна і буде розвиватися далі, при цьому точки зору різні, і консенсусу поки що немає. Не знають навіть, хто буде збирати людей на новий захід. За словами Євгенії Чирикова, поки що організаторські функції вирішила взяти на себе журналістка Євгенія Альбац, головний редактор тижневика The New Times.

Нагадаємо, що влада РФ вперше відреагувала на мітинг опозиції - президент Дмитро Медведєв написав на своїй сторінці в Facebook, що не згоден з гаслами акції, але доручив перевірити інформацію про порушення на виборах.

Протести в Росії показали на національних телеканалах

Реакція Кремля на події вже є, зауважує преса. Це стало очевидно, коли у вечірніх та підсумкових випусках федеральних телеканалів 10 грудня мітинг на Болотяній був показаний з великою часткою об'єктивності. ТБ вперше сказало про те, що на протест проти фальсифікації виборів на користь "Єдиної Росії" вийшли "кілька десятків тисяч людей", і була показана реальна картинка натовпу. За даними "РБК Daily", розпорядження про це надійшло з Кремля від президента особисто.

Примітно, що своє колишнє вперте мовчання з приводу перших мітингів протесту на Чистих ставках і Тріумфальній площі, які закінчувалися жорстким розгоном та масовими арештами, багато журналістів федерального ТБ в неофіційних розмовах з кореспондентом "КоммерсантЪ" пояснювали жорсткою забороною все з того ж Кремля.

Так чи інакше, вечірній інформаційний ефір 10 грудня вийшов напрочуд збалансованим, пише газета. Картинку з докладною розповіддю про мітинг на Болотяній площі почали давати з 16:00. І скрізь першою новиною. Спочатку на НТВ, потім на Першому каналі о 18:00, потім о 19:00 у програмі "Сегодня" (теж НТВ) і "Тижні з Маріанною Максимовською" на РЕН ТВ, о 20:00 в "Вістях в суботу" ("Росія 1") та о 21:00 у програмі" Час "("Перший").

Крім них про мітинг на Болотяній говорили і на інших каналах, де виходять новини. І скрізь великі сюжети тривалістю від 6 до 10 хвилин. Говорили не лише про мітинг в Москві (називалася цифра від 25-40 тисяч до 85 тисяч чоловік), а й про мітинги в інших містах країни. Цифри занижувалися. Але масштаб того, що відбувається був очевидний, підсумовує видання.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1169 | Додав: nowyny | Теги: Росія, протести | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]