Ср, 2024-04-24, 10:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:46
Протестували проти контролю Орбана над ЗМІ десятки тисяч угорців
Інші останні Новини Європейського Союзу

Десятки тисяч угорців протестували у суботу проти урядового контролю над медіа.

Про це повідомляє Reuters.

Демонстрація у Будапешті стала другою масовою антиурядовою акцією з часу парламентських виборів, які відбулися 8 квітня і в результаті яких партія прем’єра Віктора Орбана "Фідес" здобула дві третини місць у парламенті.

Починаючи з 2010 року угорський прем’єр збільшив контроль над медіа і поставив своїх союзників на чолі колись незалежних організацій.

В ході протесту організатори закликали до свободи засобів масової інформації та змін в уряді.

Петер Маркі-Зай, який у лютому переміг кандидата "Фідес" на місцевих виборах, закликав опозиційні партії правого та лівого спектру об’єднатися для спільного протистояння домінуванню уряду.

"Ми маємо боротися проти їхнього медіа домінування та їхніх фабрик брехні" - заявив він.

"Наша основна мета – розхитати контроль "Фідес" над державними медіа, однак опозиційні партії також мають завдання, оскільки вони також відповідальні за ситуацію, в якій ми опинилися" - заявляли організатори перед початком акції.

Протестувальники зібралися під будівлею угорського парламенту, а потім пройшли ходою до мосту Єлизавети, вимахуючи національними та ЄС-івськими прапорами. При цьому вони тримали банери зі слоганами "Віктор, поверни нашу демократію", "Ми хочемо свободи преси" і "Зміна режиму.

Нагадаємо, тиждень тому у Будапешті до 100 тисяч людей вийшли на протест  проти виборчої системи з вимогою про перерахунок голосів на парламентських виборах.

Як відомо за підсумками виборів 8 квітня партія Фідес під проводом Віктор Орбана виграла понад 2/3 голосів у парламенті. Найбільше голосів Фідес отримав на мажоритарних округах, за партійними списками партія отримала трохи менше за 50% голосів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 748 | Додав: adminA | Теги: контроль Орбана над ЗМІ, Протест, десятки тисяч угорців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]