Пт, 2024-03-29, 08:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:46
Проти "Газпрому" "Нафтогаз" подав позов до Стокгольмського арбітражу з приводу ціни газу
Інші останні Економічні новини

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала позов до Арбітражного інституту при Торговельній палаті Стокгольма, вимагаючи встановлення справедливої ​​і ринкової ціни на газ, який ВАТ "Газпром" поставляє в Україну.

"У позові також міститься вимога стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який російський монополіст поставляв "Нафтогазу" з 2010 року. За оцінками компанії, така переплата становить 6 млрд доларів США", - йдеться в повідомленні управління зі зв'язків з громадськістю НАК у понеділок, 16 червня.

Як повідомлялося, Україна і Росія не змогли досягти компромісу за підсумками чергового раунду переговорів у Києві. Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв підтвердив готовність компанії почати розгляд у Стокгольмському арбітражі.

"Газпром" вже звернувся в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості в розмірі 4,5 млрд доларів за поставлений, але не оплачений газ, повідомляє компанія.

11 червня після чергового раунду тристоронніх газових переговорів у Брюсселі Україна відмовилася від пропонованих РФ умов знижки. Україна наполягає на тому, щоб зниження ціни на газ було прописано в контракті, а не запроваджувалось рішенням уряду Росії.

14 червня у Києві відбулися тристоронні переговори за участі єврокомісара Еттінгера. Глава Міненерго та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що переговори завершилися безрезультатно. Також було ухвалено рішення продовжити переговори 15 червня.

Також Продан зазначив, що Україна продовжує наполягати на ціні газу 268 дол. за 1 тис. кубометрів, але готова на компроміс – 326 дол.

Раніше "Газпром" повідомляв, що висунув Україні рахунок на 11,388 млрд дол. за 2013 рік за недобір газу за умовою "бери або плати", і 7,2 млрд дол. за 2012 рік.

У I кварталі 2014 року для України діяла ціна в 268,5 дол. за тисячу кубометрів. З 1 квітня "Газпром" виставив нову ціну - спочатку 385,5 дол., а потім і зовсім – 485,5 дол.

30 травня "Нафтогаз України" перерахував "Газпрому" 786 млн дол. боргу за газ.
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: Газпрому, позов, ціни газу, Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]