Пт, 2024-03-29, 16:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:50
Провал місії "Прогресу" визнав Роскосмос
Інші останні Новини російської федерації

"Роскосмос" визнав невдачу польоту корабля "Прогрес-М27М" до Міжнародної космічної станції.

"Встановлено відмови окремих елементів і вузлів транспортно-вантажного корабля, а також виявлено відсутність герметичності магістрально-блокової рухової установки. У зв'язку з цим подальший політ корабля і його стиковка з МКС не представляється можливим", - сказав на прес-конференції в Москві в середу 29 квітня голова Роскосмосу Ігор Комаров, передає "ВВС Росія".

Раніше російський космонавт Михайло Корнієнко і американський астронавт Скотт Келлі, які знаходяться на МКС, заявили, що космічний корабель "Прогрес" почав падіння і встановити зв'язок з ним вже не представляється можливим. За словами Келлі, некерована космічна вантажівка скоро увійде в атмосферу планети.

Тим часом, як заявив Комаров, в Російському космічному агентстві зараз намагаються організувати керований відхід корабля з орбіти.

Уламки некерованого "Прогресу" можуть впасти в будь-яку точку Землі між 52-ми паралелями північної і південної широт: у цій зоні – майже всі країни світу південніше Канади, Данії і центральної Росії, але північніше крайнього півдня Чилі та Аргентини.

Як розповів Російській службі Бі-бі-сі експерт, головний редактор журналу "Новини космонавтики" Ігор Марінін, передбачити, які саме частини корабля не згорять в атмосфері, неможливо, оскільки всі попередні кораблі поверталися на Землю в штатному режимі – їх затоплювали в океані.

Однак, за його словами, якісь частини корабля не згорять в атмосфері і впадуть на Землю.

Із заяв на прес-конференції заступника керівника "Роскосмосу" Олександра Іванова можна зробити висновок, що природу нештатної ситуації, яка сталася з кораблем, в агентстві пояснити поки не можуть.

За словами Іванова, це сталося в момент відділення корабля від останнього ступеня ракети-носія.

Ракета-носій "Союз-2.1А" з вантажним космічним кораблем "Прогрес-М27М" стартувала з космодрому Байконур 28 квітня о 10:10 за московським часом. Через дев'ять хвилин корабель відстикувався від третього ступеня "Союзу". Стиковка з МКС була призначена на 16:07 за московським часом, проте з кораблем не змогли налагодити зв'язок. "Прогрес" передавав на Землю неповну телеметричну інформацію. Корабель сильно обертається навколо своєї осі.

Космічні кораблі "Прогрес" використовуються для постачання радянських, російських і міжнародних орбітальних станцій ось уже майже 40 років. Вони обслуговували екіпажі "Салюта-6", "Салюта-7", "Міра" і Міжнародної космічної станції. "Прогресси" зарекомендували себе як дуже надійні апарати – за всю історію експлуатації з кінця 1970-х років минулого століття було втрачено всього один апарат.

24 серпня 2011 року "Прогрес", на борту якого знаходилося більше двох тонн вантажів і устаткування для шести працюючих на МКС астронавтів, впав всього через кілька хвилин після запуску з Байконура. Як встановила перевірка, до аварії призвело засмічення газогенератора в третьому ступені двигуна ракети "Союз", яке викликало зменшення витрати пального. Генпрокуратура РФ тоді заявила, що аварія сталася через недбалість працівників державних підприємств космічної галузі та відсутності належного контролю з боку Роскосмосу

До цього, в липні 2010 року корабель "Прогрес М-06М" з вантажем продовольства, палива та інших запасів для екіпажу МКС не зміг з першої спроби причалити до станції через збій автоматики. Друга спроба виявилася вдалою.

Схожа ситуація сталася в липні 2012 року, коли "Прогрес М-15М" не зміг пристикуватися до МКС з першого разу, а друга спроба виявилася успішною.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 877 | Додав: admin | Теги: Прогрес, Роскосмос, провал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]