Пт, 2024-04-19, 15:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:20
Проведення референдуму щодо заборони КПУ ініціюють депутати та громадські діячі
Інші останні Політичні новини
Народний депутат України Едуард Гурвіц (фракція партії "УДАР") оголосив про ініціативу провести всеукраїнський референдум щодо заборони Комуністичної партії України.

Гурвіц підкреслив, що засудження та заборона більшовицької ідеології є не так питанням ставлення до історії, як питанням майбутнього України, тому і виникла ініціатива проведення референдуму, передає УНІАН.

Гурвіц сподівається, що наступного тижня у Верховній Раді України буде створено міжфракційне об'єднання з проведення референдуму щодо заборони КПУ.

Він вважає, що ця партія сповідує "ворожу і нелюдську ідеологію".

За словами депутата, у всіх регіонах України планується створити штаби і залучити до організації референдуму всі демократичні сили.

"Я думаю, що наші демократичні партії, громадські рухи долучаться до цієї справи. Цей референдум повинен поставити крапку в питанні існування КПУ", - підкреслив Гурвіц.

Він висловив сподівання, що "максимально сконцентрована підготовка дозволить провести цей референдум". При цьому депутат не назвав термінів, в які цей референдум може відбутися.

У свою чергу, народний депутат України кількох попередніх скликань, заслужений юрист України Юрій Кармазін підкреслив, що організатори референдуму запропонують громадянам текст законопроекту про заборону Комуністичної партії та інших тоталітарних ідеологій.

"Цей закон ми запропонуємо прийняти як норму прямої дії всенародним голосуванням, тобто референдумом", - додав він.

При цьому, за словами Кармазіна, "якщо виходити із чинного закону про референдум, то цей закон не може змінити вже ні Верховна Рада, ніхто, бо змінити його може тільки сам народ".

Пізніше Кармазін усе ж зазначив, що чинний закон про референдум має бути змінений, і підкреслив, що референдум повинен проводитися вже за новим законом. Він висловив сподівання, що парламент протягом року ухвалить новий закон про референдум.

Кармазін наголосив на необхідності заборони Компартії.

Він також сказав, що готується звернення до президента України Віктора Януковича з проханням припинити переслідування патріотів, які пошкоджували пам'ятники тоталітарного режиму.

Публіцист Дмитро Корчинський зазначив, що для нього заборона КПУ - "це приватна інтимна справа", оскільки при комуністичному режимі загинули багато його родичів.

"Я розумію, що таких людей, як я, - з такими сімейними спогадами - в Україні три чверті населення", - додав він.

За словами Корчинського, "це сьогодні КПУ виглядає, як домашня собачка при Партії регіонів", але, з іншого боку, КПУ - це найстаріша фракція в українському парламенті, це партія, яка має структури по всій Україні", тому існує загроза того, що Росія в будь-який момент може використати КПУ як реальний інструмент у власних цілях.

"Це небезпека, яка має бути ліквідована", - зазначив Корчинський.

Телеведучий Антін Мухарський вважає, що КПУ мала бути заборонена ще в 1991 році "як партія, яка винищила 20 мільйонів українців", зокрема, внаслідок кількох голодоморів.

"Всі ці злочини досі не покарані, тому і виникла ініціатива про заборону КПУ, її ідеології", - додав він.

При цьому Мухарський сказав, що представляє тих людей, які не належать до жодної політичної партії, до жодного угруповання.

"Коли до мене звернулася ініціативна група з пропозицією підтримати, то я безапеляційно сказав "так", - підкреслив Мухарський.

Раніше депутат Верховної Ради від української націоналістичної партії "Свобода" Андрій Мохник заявив, що Компартія України не змогла протидіяти маршу на честь УПА по Хрещатику, оскільки політсила Петра Симоненка втратила підтримку і сьогодні має мізерну кількість прихильників. За його словами, КПУ навіть на свої свята доводиться виводити проплачену масовку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 888 | Додав: adminA | Теги: депутати та громадські діячі, референдуму, заборони КПУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]