Сб, 2024-04-20, 13:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:43
Психолог: заклики влади до реформ наштовхуються на холод апатії
Інші останні Політичні новини

В Україні постійно провалюються реформи, оскільки українське суспільство не має потреби у реформах. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав соціальний психолог Олег Покальчук.

"Суспільство не має потреби у реформах. Що таке реформи – це зміна статусу? Однак наше суспільство хоче лишити свій статус проте хоче покращення, хоче більше грошей. Так само і олігархи не мають жодних потреб у змінах", - сказав він.

"Таким чином парадигма Радянського Союзу нікуди не поділася, ми і далі живемо у Радянському союзі, хоча і називаємося незалежними", - додав Олег Покальчук.

При цьому експерт наголосив, що реформи в Україні можливі лише під тиском зовнішніх чинників.

"Україна ніколи не приймала якихось радикальних рішень всередині. Вони всі і завжди ухвалювалися внаслідок зовнішнього впливу, тобто спочатку має "наїхати" Росія чи Захід. МВФ и Росія натиснуть - реформи будуть. А так, а навіщо? Лишить так як є", - підкреслив Олег Покальчук.

Відзначимо, згідно з результатами дослідження центру "Софія" "Український характер", проведеного в березні 2011 року, і експертного опитування політологів і фахівців з соціальної психології, третину громадян не влаштовує життя в Україні і вони мають бажання емігрувати. Серед молоді - кожен другий готовий залишити країну.

Останні 20 років існування незалежної України в умовах ринку наклали глибокий відбиток на психологію жителів.

За словами політолога Віктора Небоженка, "українець нічому не довіряє - навіть власному сприйняттю... Значний рівень довіри фіксується в малих групах - в сім'ї, серед родичів, друзів... А групова солідарність спостерігається в професійних групах, які зв'язані або з корупцією, або з престижем".

Найбільшу недовіру викликають інститути державної влади.

"В умовах розколу суспільства державна влада нерідко сприймається як трофей внутрішніх загарбників. Самі еліти нерідко демонструють відношення до держави, до влади як до трофея", - відзначає політолог Володимир Фесенко.

Також слід зазначити, що за поточний рік значно збільшилася кількість незадоволених розвитком ситуації в країні. Про це свідчать результати дослідження громадської думки, проведеної в червні 2010 - червні 2011 Київським міжнародним інститутом соціології. Так, частка позитивних оцінок ситуації в країні скоротилася на 27% (з 38% до 11%), а частка негативних виросла на 28% (з 35% до 63%).

Раніше президент України віктор Януковіч заявляв, що країна "тяжко хвора", а реформи в Україні - це шокова терапія.

"А тяжкохворих, звичайно треба лікувати", - підкреслив глава держави.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1168 | Додав: nowyny | Теги: Олег Покальчук | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]