Сб, 2024-04-20, 18:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:51
Путін оцінив протести: Росія не хоче такого "хаосу, як в Україні"
Інші останні Новини світу

Прем'єр Росії Володимир Путін заявив, що більшість громадян РФ не хоче розвитку ситуації за сценарієм Киргизстану чи України.

Як повідомляє "Інтерфакс", на думку прем'єра, частина організаторів вуличних демонстрацій діють, виходячи зі своїх вузькокорисливих політичних цілей.

"Ми з вами всі тут дорослі люди, і всі розуміємо, що частина організаторів діє за відомим сценарієм, і перед ними вузькокорисливі політичні цілі", - сказав він.

"Але ми з вами також знаємо, що в нашій країні люди не хочуть розвитку ситуації в Росії, як це було в Киргизстані або в недавньому минулому в Україні. Ніхто хаосу не хоче", - додав Путін.

Прем'єр висловив надію на те, що правоохоронним органам вдасться залагодити в межах закону і Конституції Росії ситуацію з вуличними демонстраціями.

"Спираючись на переважну більшість громадян, які не хочуть ніякого хаосу в країні, правоохоронні органи повинні все це організувати в межах чинного закону і Конституції нашої держави", - сказав він і додав, що сподівається, "що так воно і буде".

У цій частині, зазначив Путін, він розраховує і на підтримку профспілок.

Нагадаємо, у неділю в РФ відбулися парламентські вибори, на яких партія влади "Єдина Росія" втратила конституційну більшість у Держдумі.

Порушення на виборах викликали масові акції протесту в Москві та Санкт-Петербурзі, які були жорстко придушені поліцією.

У Путіна немає бажання "обсмоктувати вибори", але критику Клінтон він прокоментував

Прем'єр Володимир Путін у четвер на зустрічі з представниками створеного ним Загальноросійського народного фронту (ЗНФ) вперше публічно прокоментував вуличні акції протесту, що почалися в Москві, Петербурзі і низці інших міст після виборів, які опозиція вважала сфальсифікованими. Водночас Путін оголосив про створення передвиборного штабу у зв'язку з прийдешніми президентськими виборами, призначивши його керівником відомого кінорежисера, і закликав "фронтовиків" не віддавати мандати кандидатам з "Єдиної Росії", яка показала на парламентських виборах порівняно скромний результат.

Відкриваючи засідання координаційної ради ЗНФ, Путін зазначив, що не хоче "обсмоктувати" тему думських виборів. "Хочу сказати два слова про вибори до Держдуми, дуже коротко, - почав він. - Про це вже багато говорять з усіх боків, проблему обсмоктують, і я зараз не буду давати жодних оцінок". Після він заговорив про розподіл мандатів, а вже потім дав цілу низку коментарів з приводу того, що відбувається в країні у зв'язку з виборами.

"Що стосується заходів, вуличної демократії, то я до цього ставлюся таким чином: якщо люди діють у рамках закону, їм має бути надано право висловити думку, і ми жодним чином не повинні обмежувати в цих громадянських правах", - заявив Путін. Але "якщо хтось порушує закон, то органи влади та правопорядку повинні вимагати виконання закону всіма законними засобами".

За оцінкою Путіна, "на внутрішньополітичні процеси намагаються вплинути на замовлення з-за кордону", від чого "ми зобов'язані захистити свій суверенітет". Запропонувавши "подумати над посиленням відповідальності для тих, хто виконує завдання іноземної держави", прем'єр пригадав критику російських виборів, що прозвучала з вуст держсекретаря США Хілларі Клінтон.

"Я подивився на першу реакцію наших американських партнерів. Перше, що зробила держсекретар, сказала, що вони (вибори - ред.) нечесні і несправедливі, хоча ще не отримала навіть матеріалів спостерігачів БДІПЛ", - зауважив Путін. "Вона задала тон деяким нашим діячам всередині країни, дала сигнал. Вони цей сигнал почули і за підтримки Держдепу США почали активну роботу", - продовжив він.

Прем'єр став далі розвивати цю тему, додавши іноземних спостерігачів. "Ми за те, щоб у нас за політичними виборчими процесами спостерігали іноземні спостерігачі. Ми за це, ми не проти", - запевнив він. Але тут-таки продовжив: "Але у нас є закон, коли починають фінансувати якісь внутрішні організації, які нібито є нашими національними, але по суті справи працюють за іноземні гроші і виконують номер під музику іноземної держави в рамках виборчого процесу, ми повинні себе захистити від цього втручання в наші внутрішні справи".

Далі в своїй улюбленій манері Путін навів приклад для порівняння. За його словами, під час виборів у США "взагалі нікуди не пускають спостерігачів". "Просто людей гонять з цих дільниць і все. Там останнім часом ще когось почали допускати. А так взагалі просто - "пішли геть". Там дуже жорстко все насправді, набагато менш ліберально", - підсумував він.

Влада Москви запропонувала перенести запланований мітинг на іншу площу

Організатори мітингу протесту в центрі Москви, запланованого на 10 грудня, розглянуть пропозицію про перенесення акції з площі Революції на Болотну площу, якщо столична влада узгодить захід з великою кількістю учасників.

"Уряд Москви зв'язався з організаторами мітингу, запропонувавши перенести захід з площі Революції на Болотну площу у зв'язку з тим, що обраний майданчик не вмістить всіх охочих", - повідомив рух "Левый фронт", який є одними з організаторів мітингу.

"Заявники мітингу готові розглянути такий варіант за умови, що уряд Москви узгодить захід на Болотній площі в найкоротші терміни і кількістю в 10 000 осіб. Бо інакше вони не готові погодитися на пропозицію уряду і будуть проводити мітинг там, де він вже узгоджений", - зазначив представник руху.

У свою чергу заступник мера Москви Олександр Горбенко заявив, що всю повноту відповідальності за дотримання заявленої чисельності мітингу на площі Революції несуть його організатори. За його словами, ГУ МВС РФ в Москві неодноразово нагадувало, що в разі перевищення кількості учасників мітингу на площі Революції поліція буде діяти жорстко, але строго в рамках закону.

Тим часом агентство РИА "Новости" повідомляє, що "Мосводоканал" завершив ремонтні роботи і прибрав загородження на площі Революції, де в середу було виявлено витік води. Раніше ЗМІ повідомляли, що площа буде закрита на ремонт через заплановані акції опозиції. Як очікується, в неділю, 11 грудня, на площі Революції буде відкрито Льодовий театр.

Нагадаємо, російська опозиція планує провести мітинг "За чесні вибори" в суботу, 10 грудня. На сторінці акції на Facebook свою участь у мітингу підтвердили близько 20 тисяч осіб. Акцію мають намір підтримати у великих європейських містах, а також у деяких містах Канади і Японії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1069 | Додав: adminA | Теги: Путін, Киргизстану, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]