Пт, 2024-04-19, 13:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:22
Путін виявляє нервозність, кажучи "ні" американському агентству - InoPressa
Інші останні Новини світу
Розхвалене "перезавантаження" провалилося, пишуть газети, і "новий ляпас Америці" - припинення діяльності USAID. Путіна непокоїть дедалі активніший рух протесту, але він не хоче вступати з ним у пряму конфронтацію, тому позбавляє фінансування продемократичні організації. Авторитарні системи саме так реагують на тиск, однак "ідея свободи і демократії - як вода: її не зупинити".

Путін влаштував власне "перезавантаження", і його дії доводять: Мітт Ромні де в чому правий, коли називає Росію "геополітичним ворогом номер один", пише The Wall Street Journal.

"Новий ляпас Америці" - так трактує видання рішення Кремля про припинення діяльності Агентства США з міжнародного розвитку в Росії (USAID). Тепер у російських НКО буде сутужно з грошима: росіяни неохоче підтримують продемократичні організації, бо бояться повторити долю Ходорковського, стверджує газета. Кремль влаштовує гоніння на опозицію, "однак команда Обами не бажає визнавати, що її розхвалене "перезавантаження" провалилося". Ідеальною відповіддю на путінське "перезавантаження перезавантаження" газета вважає негайне ухвалення "Закону Магнітського" Конгресом США.

Путін завдав зухвалого подвійного удару, коментує вигнання USAID інше американське видання - The Washington Post. Путін позбавив фінансування цілу низку російських продемократичних організацій, а заразом дав різку відсіч США - країні, яку він зображує як супротивника.

Але Держдепартамент США старанно утримується від критики цього рішення Москви, нарікає газета. Кремль намагається задушити опозиційний рух, який набирає сили, і тепер "США повинні подвоїти підтримку російської демократії, замість мовчки миритися із закриттям своїх програм", йдеться у публікації. Видання рекомендує дати адекватну відповідь - створити новий фонд на підтримку російського громадянського суспільства і схвалити "Закон Магнітського".

Експерт з питань Росії Девід Сеттер у National Review пише: "В ході передвиборчої президентської кампанії Путін спирався на побоювання, що його поразка призведе до нестабільності. Ця тактика виявилася ефективною, оскільки багатьом росіянам бракує політичного досвіду і вони не уявляють, як захищати свої права. Незалежні організації на підтримку громадянського суспільства самим фактом свого існування показують, що політика може бути організована знизу, ґрунтуючись на свободу інформації без контролю з боку режиму. Саме з цієї причини - позаяк позиція Путіна стає все більш нестабільною - діяльність USAID і згортають".

Тома Гомар, фахівець з Росії у Французькому інституті міжнародних відносин, вважає, що у росіянах "живе дуже сильна ворожість до США, яку влада за потреби підігріває. Це стосується і рішення щодо USAID". "Воно є знаком політичної слабкості, індикатором нервозності російської влади", - підкреслив Гомар в інтерв'ю Le Monde.

Чому було обрано саме USAID? Дослідник каже, що найбільше російський режим побоюється революцій, які, як він вважає, фінансуються з-за кордону. Гомара найбільше дивує аргументація Росії: "Серйозні питання викликала активність USAID у російських регіонах, надто на Північному Кавказі". "Це обвинувачення зроблено в дуже різкому тоні і свідчить про сильне напруження у відносинах між Росією і США", - вважає науковець.

Двосторонні відносини постійно погіршуються в останні два роки, і "Росія підживлює цю напруженість. Такі дії можуть призвести до поляризації американських політичних дебатів, якщо республіканський кандидат Мітт Ромні почне критикувати угоди, укладені між адміністрацією Обами і Росією", - висновує Гомар.

"Росія і США вже давно потерпають на політичні фантомні болі. Москва сердиться через втрату впливу після розпаду радянської імперії", а "Вашингтон не заперечує, коли для світової держави знаходиться класичний опонент", пише Штефан Корнеліус в Süddeutsche Zeitung. Тому під час кожної виборчої кампанії в США "рахують боєголовки, заклинають опонентів формулюваннями з договорів з роззброєння і підтримують стосунки з такими малопередбачуваними партнерами, як Грузія, - тільки задля того, щоб знову відчути, як при вигляді російського ведмедя по спині біжать мурашки".

За словами автора, рішення Росії заборонити американській USAID роботу в країні добре вписується в цю схему, але до того ж вказує на нездорову тенденцію у світовій політиці. За Путіна, пише він, згасає надія на більшу готовність Росії до переговорів, а на Заході все менше відповідальних осіб, які думають про модернізацію політики на російському напрямі.

Західні організації працюють "над будівництвом сучасного, прозорого та демократичного суспільства" у всьому світі, пише автор, але в авторитарних державах - наприклад, в Китаї, Єгипті, Україні або в Індонезії - вони відчувають труднощі. Авторитарні системи саме так реагують на тиск, однак "ідея свободи і демократії - як вода: її не зупинити". Важливо, за словами автора, щоб організації не перегинали палицю і "не грали з вогнем". USAID, за відомостями Корнеліуса, не робила ні того, ні іншого, тому її заборона шкодить не їй, а Росії.

Адміністрація Обами не проявляє наївності у відносинах з Росією, заявив Foreign Policy заступник міністра оборони США Джим Міллер, який опікується у Пентагоні політичними питаннями. За словами Міллера, завдяки "перезавантаженню" Москва підтримала реалізацію двох першорядних завдань армії США: постачання військ в Афганістані і схвалення жорсткіших санкцій проти Ірану. Слова Міллера можна вважати відповіддю Мітту Ромні та іншим консерваторам, які критикують Обаму.

Пентагон вельми зацікавлений у співпраці з Росією "у всіх сферах, де вона є розумна", вказав Міллер. Він визнав, що в багатьох сферах Росія не зустріла ініціативи Обами з розкритими обіймами. Так, вона відкинула пропозицію США приєднатися до мережі радарів НАТО, спрямованої на Іран, але, за словами Міллера, американська сторона і далі запевняє Росію, що співпраця довкола ПРО - в інтересах обох країн і НАТО.

"В очах Міллера все просто і прагматично: треба співпрацювати у всіх сферах, де це можливо", - підсумовують автори.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, Путін, американському агентству, нервозність | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]