Пт, 2024-03-29, 01:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:55
Рада ЄС перенесла ухвалення рішення щодо України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ сьогодні, 18 листопада, у Брюсселі обговорить готовність України до підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті "Східного партнерства". Головуватиме на засіданні Ради Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, передає УНІАН.

"Засідання - в понеділок, і мені важко робити прогноз, що буде відбуватися. Зрозуміло, що ми будемо обговорювати це питання, але я не бачу підстав для ухвалення рішення. Хочу підкреслити - як позитивного, так і негативного рішення, оскільки часом чую, що це вже кінець, і двері зачиняються", - сказав міністр закордонних справ Литви, що нині головує в ЄС, Лінас Лінкявічус.

"Я не думаю, що двері зачинилися, знаючи інерцію, динаміку, внутрішньополітичне життя України і активний вплив ззовні. Все це треба оцінити і поглянути реально. Тому я думаю, що до самого саміту у нас буде достатньо терпіння, і якщо ми бачитимемо якісь ознаки прогресу, то, гадаю, і рішення Європи буде. А яким воно буде - побачимо. У тому, що стосується України, на сьогодні відповідей немає", - додав литовський міністр.

Раніше планувалося, що міністри закордонних справ країн ЄС 18 листопада ухвалять остаточне рішення щодо підписання чи непідписання Угоди про асоціацію з Україною, однак після того як 13 листопада Конференція президентів Європарламенту у Брюсселі продовжила роботу Моніторингової місії Пета Кокса та Олександра Квасневского до самого саміту у Вільнюсі 28-29 листопада, їхнє засідання тепер не матиме останнього слова.

Лінкявічус вкотре наголосив, що нині багато залежить від президента України Віктора Януковича.

"Його лідерство особливо важить у цей момент. І що менше часу залишається, то більше потреби в тому чи іншому рішенні. Потрібна чіткість, нам треба ясно знати, що відбувається. Неодноразово робились офіційні заяви української влади про чіткий вибір. Не раз говорилось і з нашого боку, чого ми очікуємо від українців", - сказав він.

Для підписання Угоди про асоціацію з Україною, що включає створення зони вільної торгівлі, ЄС вимагає від української влади ухвалити закон про прокуратуру, зміни до виборчого законодавства, а також закону про лікування засуджених за кордоном, який би дозволив колишньому прем`єр-міністру Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини.

Востаннє Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ збиралася у Люксембурзі 21 жовтня, тоді було ухвалено остаточно вирішити долю асоціацію з Україною на засіданні 18 листопада.

Позитивне рішення може бути 28 листопада у Вільнюсі

Позитивне рішення щодо підписання асоціації України та Європейського Союзу може бути прийнято і безпосередньо 28 листопада о Вільнюсі. Про це заявив посол Євросоюзу в Україні Ян Тадеуш Томбінський в інтерв'ю "Сегодня", напередодні засідання ради міністрів закордонних справ ЄС, яке пройде 18-19 листопада.

"Я не буду присутній на засіданні міністрів закордонних справ, тому не можу дати повноцінну відповідь. Але, безумовно, міністри будуть оцінювати ситуацію, яка склалася за десять днів до Вільнюського саміту", - зазначив він.

"На сьогодні ми знаємо, що деякі політичні орієнтири виконані не були. Не прийнято закон про прокуратуру і зміни законодавства, що стосуються виборів, і не вирішено питання, яке ми називаємо "вибірковим правосуддям". І це не відповідальність 28 міністрів закордонних справ країн Євросоюзу вирішувати ці питання", - уточнив посол.

"Два посланника Європарламенту - екс-президенти Пет Кокс і Олександр Кваснєвський - сказали, що поки рішення немає. Це означає, що поки немає і негативної відповіді. Тобто поки негативного рішення щодо Угоди про асоціацію прийнято не було", - вважає Томбінський.

"Але сигнали, що виходять з Києва, викликають тривогу. Саме сигнали, що виходять з Києва, а не з Брюсселя. Брюссель налаштований дуже позитивно. Якщо оцінювати дії, а не слова, то в цьому відношенні Брюссель робить усе можливе для підписання Угоди під час Вільнюського саміту", - додав він.

При цьому посол запевняє, що позитивне "рішення (по асоціації з ЄС) може бути прийнято і безпосередньо 28 листопада о Вільнюсі, без будь-яких додаткових засідань".

"Лідери країн Євросоюзу будуть присутні на саміті, проте вони повинні отримати мандат від своїх урядів і парламентів. А оскільки не всі умови, узгоджені з українським урядом і президентом на саміті Україна-ЄС у лютому, на даний момент виконані, то складно уявити, як це може бути зроблено в настільки короткий термін", - додав Томбінський.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 935 | Додав: adminA | Теги: Рада ЄС, рішення щодо України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]