Пт, 2024-04-19, 11:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:15
Рада і Європарламент підписали історичну угоду. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Верховна Рада України і Європарламент підписали адміністративну угоду про співпрацю. Церемонія підписання відбулася у середу, 2 березня, в рамках "Тижня України" у законодавчому органі ЄС, повідомляє Укрінформ.

Метою угоди є сприяння з боку європейської сторони процесу реформування українського парламенту та підвищення ефективності його інституційних спроможностей.

Як наголосив голова місії ЄП зі сприяння проведенню реформування Верховної Ради України Пет Кокс, це перша подібна угода в історії законодавчого органу ЄС.

"Нам самим треба перезарядити свої, як-то кажуть, батарейки, зробити Reset і переосмислити нашу концепцію допомоги вам (Україні), як ми можемо допомагати більш ефективно", - заявив Кокс, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нам треба подвоїти наші зусилля й нашу волю для допомоги Україні й надати необхідні ресурси для того, щоб забезпечити максимальний ефект для здійснення нашої колективної волі", - сказав він.

Голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Андрей Пленкович в свою чергу заявив, що рекомендації з модернізації Верховної Ради можуть бути виконані до 2019 року, передає УНІАН.

"Це достатні тимчасові рамки для того, щоб ми могли мати конкретні результати", - сказав політик.

Пленкович зазначив, що для того щоб ці рекомендації були виконані, також необхідна і фінансова допомога.

"Щоб рекомендації не залишилися на папері, потрібна готовність Верховної Ради отримати необхідну фінансову допомогу, щоб втілити ці інструменти в життя. Для цього необхідна дорожня карта", - вважає політик.

Депутат Європарламенту також висловив готовність вже в найближчі місяці організовувати семінари як в Брюсселі, так і в Києві для обміну досвідом.

У Європарламенті з 29 лютого по 2 березня триває "Тиждень України". Лідери ЄС запевнили в допомозі та підтримці Верховної Ради на шляху європейської інтеграції з метою перетворення на європейський інститут.

"Більшість у Європарламенті буде стояти поруч з Україною. Вам потрібна наша підтримка. Від імені ЄП я хочу сказати, що ви цю підтримку отримаєте. ЄС хоче мати стабільну Україну. Для підвищення стабільності України потрібна солідарність ЄС. Європейський парламент підкреслює свою готовність співпрацювати з Україною з усіх питань, починаючи від лібералізації економічних зв'язків і до безвізового режиму", - запевнив президент Європарламенту Мартін Шульц.

Спікер ВР Володимир Гройсман вже представив у Брюсселі дорожню карту реформ українського парламенту.

В Європарламенті закликали всі реформаторські сили України знайти порозуміння

Парламентський комітет асоціації (ПКА) між Україною та Європейським Союзом закликав усі реформаторські сили України знайти порозуміння, зосередити зусилля на пошуку виходу з політичної ситуації, що склалася, та продовжити реформування країни. Про це йдеться у спільному комюніке бюро ПКА Україна - ЄС, оприлюдненому у Брюсселі 2 березня, повідомили УНІАН у прес-службі партії "Народний фронт".

Засідання відбулося під спільним головуванням Андрея Пленковича з боку Європейського парламенту та Остапа Семерака з боку Верховної Ради України,

За словами Семерака, члени бюро, зокрема, наголосили, що сьогодні на українську владу покладається історичне завдання всеосяжного реформування країни, що відповідає високим очікуванням її громадян.

"Це включає в себе, перш за все, викорінення корупції, деолігархізацію суспільства і реформування системи судочинства", - йдеться в заяві.

Крім того, автори комюніке вітають процес реформування України, що триває, а також імплементацію Угоди про асоціацію, незважаючи на складну безпекову ситуацію, спричинену російською агресією.

"Для того щоб продовжувати здійснення системних реформ, Україні потрібен ефективний уряд, який би спирався на стабільну більшість. Саме тому ми закликаємо всі реформаторські сили України знайти порозуміння і зосередити зусилля на пошуку виходу з політичної ситуації, що склалася", - наголошується у документі.

Члени ПКА так само підтвердили свою "однозначну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів" та закликали Російську Федерацію припинити окупацію Криму та агресію на сході Україні, додали в прес-службі.

"Ми вважаємо, що Мінські домовленості відкривають шлях до початку мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій, саме тому, закликаємо Російську Федерацію виконати ще не виконані нею зобов’язання в рамках Мінських домовленостей", - заявили члени Парламентського комітету.

Вони нагадали, що обмежувальні заходи, введені Європейським Союзом щодо Росії, повинні залишатися в силі доти, доки "дух і буква Мінських домовленостей не будуть повною мірою імплементованими".

"Водночас вони з прикрістю констатували погіршення безпекової та гуманітарної ситуації у зв’язку з російською агресією на Донбасі", і висловили "глибоку стурбованість з приводу порушень прав людини в окупованому Росією Криму, а також висловили свою готовність сприяти максимальному розголосу цих ситуацій", - підсумували в прес-службі "Народного фронту".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: історична угода, Рада і Європарламент, підпис | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]