Чт, 2024-04-25, 09:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:36
Рада і Кабмін вирішили відкласти Податкову реформу. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Робота над новим Податковим кодексом триватиме і наступного року для напрацювання компромісного парламентсько-урядового проекту. Про це повідомив голова Верховної Ради Володимир Гройсман, пише Українська правда.

Позачергове засідання Верховної Ради в четвер, 17 грудня, почалося з півгодинним запізненням, оскільки проводилися додаткові консультації, сказав він.

"Ми узгодили, що сьогодні ми проведемо обговорення – так, як вимагає процедура, – тих рішень, які визначені до розгляду на сьогоднішнє позачергове засідання", - повідомив спікер.

"Ми розглянемо можливість корегування чинного Податкового кодексу задля того, щоб скорегувати бюджет на наступний рік, збалансувати плановий бюджет на 2016 рік за рахунок корегування чинного Податкового кодексу", - сказав він.

"Ми узгодили, що новий Податковий кодекс має бути спільним продуктом уряду і українського парламенту, який має відповідати таким критеріям: розвиток і стимулювання розвитку національної економіки. Тому цю роботу ми продовжимо і в наступному році для виходу на необхідні рішення", - заявив Гройсман.

Для цього, за його словами, 17 грудня буде створено робочу групу з фахових представників фракцій, уряду за безпосередньої участі прем’єр-міністра.

Гройсман нагадав, що у парламенту є наступний пленарний тиждень для ухвалення рішень.

"Я розраховую на те, що ми знайдемо конструктивний компроміс і необхідні рішення для країни для виконання наших зобов’язань перед українським суспільством", - сказав він.

Державний бюджет України на 2016 рік буде затверджений на базі дещо зміненого чинного Податкового кодексу, а нову редакцію Податкового кодексу планують ухвалити в першому кварталі 2016 року, заявляє керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, пише Інтерфакс-Україна.

"У наступному, 2016 році, бізнес буде жити за чинним Податковим кодексом, в якому, все-таки, будуть проведені відповідні зміни. Наприклад, ЄСВ буде скорочено, ПДФО буде дещо скорочено, прозорість при адмініструванні буде забезпечена. Тобто, ми модернізуємо чинний Податковий кодекс, але не перейдемо на новий", - сказав він.

Водночас Луценко зазначив, що на поточній сесії парламент візьме за основу нову редакцію Податкового кодексу з тим, щоб у першому кварталі 2016 року над ним працювати і ввести в дію з 2017 року.

"Бюджет треба ухвалити на основі діючої податкової системи, а Податковий кодекс (ПК) пропонуємо перенести на парламентський майданчик", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді під час обговорення бюджетно-податкового проекту.

Серед пріоритетних змін у податковому законодавстві Луценко назвав збереження спрощеної системи оподаткування, але зі скороченням ліміту її роботи з 20 млн грн до 5 млн грн і введенням з другого півріччя контролю через касові апарати або спеціальні IT-програми.

За словами лідера БПП, необхідно також підвищити ефективність і прозорість у сфері податку на додану вартість (ПДВ), зробивши прозорим формування реєстру і відшкодування ПДВ в порядку черговості заяв, а також забезпечивши його автоматичний режим.

Луценко також виступив за збереження нинішнього ліміту застосування соціальної пільги при сплаті податку на доходи фізосіб - 1,4 прожиткового мінімуму, або близько 1710 грн, щоб зберегти доходи місцевого самоврядування і врятувати процес децентралізації, а також за введення стимулів для реінвестиції прибутку.

З різкою критикою урядових проектів нового Податкового кодексу і держбюджету-2016 виступили також ще дві з чотирьох фракцій парламентської більшості - "Самопоміч" і "Батьківщина".

Як повідомлялося, 11 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради проекти податкової реформи, бюджету на 2016 рік і супутніх законів.

Яценюк хоче ще тиждень на бюджет і наступний рік – на податкові зміни

Кабінет міністрів планує внести впродовж тижня, до наступного четверга, доопрацювати проект бюджету, а над податковою реформою продовжити роботу наступного року. Про це сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи з трибуни Верховної Ради під час позачергового засідання парламенту.

"Сьогодні уряду буде представляти пакети бюджетних і податкових змін", - зазначив він.

Щодо проекту бюджету на наступний рік Яценюк сказав: "Об’єктивно ідеальних бюджетів ніколи немає і не буде. Але сподіваюся, що бюджет 2016 року буде ефективним і справедливим у тому випадку, якщо парламент сьогодні прийме рішення заслухати бюджет і до наступного четверга як бюджет, так і необхідні закони для його виконання, в тому числі і податкові зміни будуть доопрацьовані з членами парламенту".

Щодо змін податкового законодавства прем’єр зазначив, що уряд високо цінує проведену депутатами роботу щодо нових податкових ставок і нового Податкового кодексу.

"Сподіваюся, що члени парламенту цінують ту роботу, яка проходила 6 місяців щодо підготовки нової редакції Податкового кодексу України", - сказав Яценюк.

"Наша пропозиція полягає в наступному: по-перше, ми пропонуємо з 1 січня запровадити нові ставки податків, внести необхідні зміни до чинного Податкового кодексу", - заявив прем’єр.

"Друге: ми пропонуємо ухвалити в першому читанні редакцію Податкового кодексу, яка запропонована урядом", - додав він.

"Пункт третій: ми пропонуємо, щоб парламент разом з урядом доопрацював урядовий проект змін – і не вводити його ні з 1 січня, ні з 1 лютого, а після нашої тривалої дискусії, після широкого публічного обговорення, після підготовки українського бізнесу і сприйняття бізнесом цих податкових змін ввести його (кодекс) в дію протягом 2016 року", - заявив Яценюк.

Яценюк висловив переконання, що парламент зацікавлений у стабілізації української економіки.

"І тому закон про державний бюджет, який ми разом, спільно напрацюємо, пройдемося по кожній статті – як доходів так і витрат – буде ухвалений до кінця поточного року", - сказав прем’єр.

"Ми можемо представляти різні політичні сили, ми можемо мати різне бачення, яким чином Україна повинна розвиватися, але ми маємо одну спільну ціль. Це – розвиток української економіки, створення робочих місця, забезпечення соціальної справедливості і забезпечення поступового економічного зростання", - сказав Яценюк.

"Як голова уряду я повністю підтримую позицію голови парламенту і депутатських фракцій з приводу того, що необхідно в парламенті створити робочу групу і разом з урядовцями ми будемо ходити до вас сюди кожен день з тією метою, щоб постатейно пройтися по всіх тих складних питаннях, які є в парламентарів, і знайти рішення", - заявив він.

Тому він запропонував заслухати презентацію проекту бюджету й інших законів.

"Я переконаний, що ми знайдемо в собі сили, щоб ухвалити і бюджет, і податкові зміни, і створити робочі місця, і дати Україні далі розвиватися без політиканства і пустопорожніх заяв, а виключно шляхом поступових і ефективних реформ", - додав Яценюк.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 806 | Додав: adminA | Теги: Рада і Кабмін, відкласти Податкову реформу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]