Ср, 2024-04-24, 05:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:19
Рада не дозволила очолити ГПУ людині без юридичної освіти
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада не проголосувала в першому читанні за законопроект, що розширює коло осіб, які можуть претендувати на посаду генерального прокурора України, зокрема, кандидатам не обов'язково мати юридичну освіту.

В ході вечірнього засідання парламенту у вівторок 10 травня "За" законопроект №4469 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань проголосували 224 народних депутатів з необхідних 226 голосів, передає "Інтерфакс-Україна".

Голосуванню щодо даного законопроекту передувала бурхлива дискусія представників різних фракцій і депутатських груп парламенту.

Так, за словами лідера фракції "Блок Петра Порошенка" і кандидата на посаду генпрокурора Юрія Луценка, "цей закон не про те, хто буде наступним генеральним прокурором, а цей законопроект про те, яка буде Генеральна прокуратура".

За його словами, законопроект дає можливість залучити до роботи в Генпрокуратуру "людей з боку", тобто таких, які не були до цього в системі Генеральної прокуратури.

У той же час народний депутат Сергій Власенко (фракція "Батьківщина") зазначив, що даний законопроект був внесений на розгляд в зал Верховної Ради у вівторок буквально за кілька хвилин до його розгляду. За словами Власенка, він не був розглянутий профільним комітетом парламенту, і тому не міг бути винесений на обговорення в зал засідань.

Після невдалого голосування спікер парламенту Андрій Парубій закрив вечірнє засідання Верховної Ради.

Як повідомлялося раніше, після невдалої спроби змінити закон про прокуратуру під Юрія Луценка 21 квітня, до цього питання парламентарі планують повернутися сьогодні на вечірньому засіданні. Правда, як розповіли деякі нардепи від БПП, все буде залежати від явки депутатів: якщо під куполом набереться 226 "за", Рада змінить закон про прокуратуру, президент у терміновому порядку його підпише і вже в четвер внесе до парламенту подання про призначення Юрія Луценка головою ГПУ. Якщо ж явка нардепів буде невисокою, "закон Луценка" винесуть на голосування в четвер, а його призначення главою ГПУ відбудеться на наступному тижні.

Нагадаємо, раніше голова фракції "БПП" Юрій Луценко заявляв, що готовий очолити Генпрокуратуру за умови внесення змін до законодавства щодо кваліфікаційних вимог до кандидата на посаду генпрокурора в частині юридичної освіти та 10 років юридичної діяльності у правовій площині.

Пізніше народні депутати від "БПП" Руслан Князевич та Сергій Алєксєєв зареєстрували у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань" (№4469).

Документом передбачено, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин, який, зокрема, має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та правоохоронному органі не менше 5 років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 807 | Додав: adminA | Теги: рада, юридична освіта, ГПУ, людина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]