Сб, 2024-04-20, 08:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:00
Рада обговорює окупацію Криму. Можуть оголосити часткову мобілізацію
Інші останні Надзвичайні новини
Голова Верховної Ради України, в.о. глави держави Олександр Турчинов заявляє про необхідність створення в країні Національної гвардії для захисту населення. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я хочу вас проінформувати, що сьогодні вночі відбулося засідання РНБО. І, враховуючи існуючу сьогодні загрозу, прийнято наступне рішення, саме це рішення я прошу, щоб Верховна Рада підтримала - створити на базі внутрішніх військ України Національну гвардію, мета якої - захистити країну і громадян від будь-яких злочинців, від зовнішньої і внутрішньої агресії. Оголосити часткову мобілізацію в Національну гвардію і Збройні сили України", - сказав він у ході ранкового пленарного засідання у вівторок.

Водночас Турчинов запевнив: "У першу чергу це (мобілізація - ред.) стосуватиметься не дітей, яким 18 років".

"Це стосуватиметься добровольців, людей, які пройшли військову службу", - підкреслив спікер.

Яценюк повідомив, що вже 5 днів не може поговорити з урядом Росії

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що протягом 5 днів російське керівництво не відповідає на його прохання поспілкуватися.

"Я зробив повторний запит на телефонну розмову з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим. З мене корона не впаде. Я готовий розмовляти з росіянами, але, на жаль, у росіян, напевно, є інші проблемні питання, і протягом п'яти днів я не можу провести розмову з президентом чи прем'єром РФ", ​​- сказав він, виступаючи в ході засідання Верховної Ради у вівторок в Києві.

"Україна готова до прозорих переговорів з РФ, і до будівництва нових відносин між Україною і Росією, в яких Росія визнає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України, в яких Росія визнає курс України на євроінтеграцію", - додав він.

Збройні сили де юре не можуть розпочати воєнні дії в Криму - Тенюх

Збройні сили України не мають юридичного права розпочати воєнні дії в Криму.

Про це під час виступу у Верховній Раді заявив міністр оборони України Ігор Тенюх.

Він зазначив, що де-юре відкритої агресії немає, оскільки керівництво РФ не визнає присутності своїх військ в Криму.

"По-друге, не оголошено правовий режим воєнного стану. Застосування Збройних сил у такому разі тягне кримінальну відповідальність", - заяви глава Міноборони.

Як пояснив Тенюх, будь-яке застосування сили в такому випадку буде трактуватися як застосування сили проти свого ж народу.

Він також зазначив, що за попередні роки було допущено низку стратегічних помилок.

"Ми ніколи не розглядали небезпеку з боку Росії", - зазначив він.

При цьому Тенюх визнав, що для підготовки до протистояння із таким потужним супротивником як Росія потрібні великі гроші та час.

За його словами, на східному кордоні Росії знаходиться 220 тисяч військових, 150 літаків, 60 кораблів, танки тощо. Це в кілька разів переважає Збройні сили України.

"У Збройних силах України є тільки тактика і бойовий дух. Ми привели всі збройні сили в ступінь бойової готовності у відповідності до плану навчань. Але статистика невтішна", - зазначив глава Міноборони.

За словами мінстра, із 41 тисячі сухопутних військ фактично готовими виявилися лише 6 тисяч.

Тенюх також звернувся до депутатів із проханням змінити закон про закупівлі і проведення тендерів.

А також закликав надати армії кошти для озброєння.

Наливайченко повідомив про наявність доказів провокацій з боку російської розвідки

Керівник Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявляє про наявність доказів того, що в організації провокацій в Україні брали участь співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони РФ.

"Через 2 години ми даємо відкритий брифінг, на якому будуть представлені докази... співробітники ГУ розвідки Міноборони РФ, які беруть участь, безпосередньо на нашій з вами рідній землі, в організації диверсій, в організації та підкупі наших громадян, насамперед у східних областях для інспірування зіткнень, побиттів", - сказав він на засіданні парламенту у вівторок у Києві.

Раніше в.о. міністра оборони Ігор Тенюх повідомив про початок військових навчань на території України.

"З метою перевірки фактичного стану боєготовності збройних сил України рішенням верховного головнокомандувача війська приведені в бойову готовність", - йдеться в повідомленні Міноборони.

Нагадаємо, 2 березня в Україні через загрозу військового втручання з боку Росії оголошена загальна мобілізація населення.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1132 | Додав: adminA | Теги: рада, часткову мобілізацію, окупацію Криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]