Пт, 2024-03-29, 15:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:03
Рада отримала право перейменовувати вулиці та міста
Інші останні Політичні новини

Перший віце-спікер Ради Андрій Парубій нагадав, що з 21 листопада починається другий етап дії закону про декомунізацію, коли парламент отримує право самостійно перейменовувати міста та вулиці в Україні.

"І я можу вас запевнити, що Верховна Рада повною мірою скористається своїм правом за цим законом та передбаченими законом повноваженнями. Нехай ніхто не думає, що зможе зупинити процес декомунізації України", – сказав Парубій на прес-конференції в понеділок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що до 21 листопада давалася можливість усім місцевим радам і громадам самостійно приймати рішення і пропонувати Раді ту чи іншу назву для свого населеного пункту, вулиці.

"І ми отримали в парламенті цілий ряд таких подань. Дуже характерно, що багато з них надійшли відразу після місцевих виборів – буквально першими рішеннями, які брали новообрані місцеві ради в Донецькій і Луганській областях, були рішення про перейменування своїх міст, вулиць", – додав він.

Парубій запевнив, що до другої річниці втечі Януковича з України 21 лютого парламент буде приймати рішення і буде "крок за кроком знищувати і відсікати тоталітарне минуле".

У свою чергу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович пояснив, що в інституті буде створена спеціальна експертна комісія з учених-представників академічних інститутів Національної академії наук і Національної спілки краєзнавців, яка буде подавати відповідні пропозиції в парламент.

"Крім того, ми звертаємося спеціально до представників громадських організацій, зокрема, Ініціативної групи "1 грудня", щоб вони приєдналися до цієї роботи як дорадчий голос", – додав він.

В'ятрович звернувся до територіальних громад і зазначив, що в інституті готові до 21 грудня почути їхню думку щодо перейменування міст і вулиць та врахувати його вже в експертних пропозиціях, які будуть подаватися до парламенту.

Він нагадав, що в питанні перейменування вулиць у нових міських, сільських і селищних голів є час до 21 лютого 2016 року, і позбавлення від тоталітарної спадщини у вигляді пам'ятників чи пам'ятних табличок до 21 лютого також є безпосередньою відповідальністю місцевої влади.

"На другому етапі декомунізації ми переходимо від етапу колективної безвідповідальності до етапу індивідуальної відповідальності. Якщо міські голови не реалізують цей другий етап декомунізації, тоді, очевидно, кожен громадянин України може подати на конкретного міського голову в суд за саботаж виконання цього закону, та цим законом передбачена відповідальність, включаючи кримінальну", – додав В'ятрович.

Нагадаємо, 21 травня набув чинності закон про заборону пропаганди комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів, а також їх символіки в Україні.

На основі даних моніторингу Українського інституту національної пам'яті фахівці інформаційно-аналітичного центру Info-Light створили інтерактивну карту з 877 українських населених пунктів, які мають бути перейменовані до 21 листопада.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 815 | Додав: adminA | Теги: рада, право, вулиці та міста, перейменовування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]