Вт, 2024-04-16, 13:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
Рада перейменувала Дніпропетровськ і Дніпродзержинськ. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала місто Дніпропетровськ на місто Дніпро.

За відповідне рішення на засіданні в четвер проголосували 247 депутатів.

У документі сказано, що постанова набирає чинності з дати її прийняття.

Автор законопроекту №3864 депутат від БПП Андрій Денисенко нагадав, що Григорій Петровський, на честь якого 1926 року місто Катеринослав було перейменовано на Дніпропетровськ, засуджений Київським апеляційним судом як один із організаторів геноциду українського народу.

Проти цього рішення виступив "Опозиційний блок". Зокрема автор альтернативного законопроекту Юрій Вілкул, який пропонував залишити назву Дніпропетровськ, змінивши етимологію - на честь ріки Дніпро і Святого Петра.

Також Верховна Рада України перейменувала місто Дніпродзержинськ (Дніпропетровська область) на Кам'янське, а також ще низку населених пунктів на виконання закону про декомунізацію.

Відповідну постанову (№4085) підтримали 249 народних депутатів.

Як сказав один з авторів проекту постанови, народний депутат від "Народного фронту" Микола Федорук, у постанові йдеться про перейменування 9 районів, 6 міст та 284 сіл і селищ.

Так, окрім Дніпродзержинська було перейменовано і місто Артемове Дзержинської міської ради - на місто Залізне (Донецька область); місто Ульяновка Ульяновського району на місто Благовіщенське (Кіровоградська область); місто Комсомольськ на місто Горішні Плавні (Полтавська область); місто Кузнецовськ на місто Вараш (Рівненька область); місто Цюрупинськ Цюрупинського району на місто Олешки (Херсонська область).

У Дніпропетровській області Дніпропетровський район перейменовується на Дніпровський район; у Донецькій області Краснолиманський район - на Лиманський район; Першотравневий район - на Мангуський район; у Житомирській області Червоноармійський район - на Пулинський район; у Кіровоградській області Ульяновський район - на Благовіщенський район; у Миколаївській області Жовтневий район - на Вітовський район.

Крім того, в Одеській області Красноокнянський район перейменовується на Окнянський район, а Фрунзівський район - на Захарівський район; у Херсонській області Цюрупинський район - на Олешківський.

Також у постанові йдеться про перейменування населених пунктів у Вінницькій, Волинській, Запорізькій, Київській, Луганській, Львівській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській та Чернігівській областях.

Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування.

Зазначимо, згідно з соцопитуванням, 90,5% жителів Дніпропетровська виступають за збереження цієї назви їхнього міста.

Раніше Верховна Рада перейменувала 75 населених пунктів і районів в анексованому Росією Криму.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 766 | Додав: adminA | Теги: рада, перейменування, Дніпропетровськ і Дніпродзержинськ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]