Пт, 2024-04-19, 17:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:19
Рада розгляне лише "кримінальний гуманізм" Януковича, а Тимошенко - ні
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада України розгляне президентський законопроект про гуманізацію відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Давайте таким чином, якби комітет підготував розглянув питання по законопроекту 9221 (президентський законопроект) і якщо немає заперечень, то ми його в четвер винесемо на розгляд", - сказав голова Верховної Ради України Володимир Литвин на засіданні парламенту в середу.

Спікер додав, що при підготовці цього законопроекту до другого читання депутатам необхідно буде знайти компроміс стосовно статей документу перед ухваленням в остаточній редакції.

Верховна Рада в середу 263 голосами додала до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України про гуманізацію відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності, поданий президентом.

При цьому депутати відмовилися внести до порядку денного законопроекти, які пропонують декриміналізувати статтю 365 Кримінального кодексу України, зокрема в тій частині, за якою судять екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

В ході обговорення цих законопроектів позафракційний депутат Олег Ляшко, закликаючи парламентарів підтримати один з опозиційних законопроектів, виніс на парламентську трибуну гарбуз, заявивши, що передає його уряду Миколи Азарова від українського народу.

Ляшко пояснив, що цей гарбуз символізує незгоду українців з діями уряду.

"За українською традицією, дівчата вручають гарбуза нелюбому нареченому… Я сподіваюся, що представник уряду Іван Іванович внесе цього гарбуза до прем’єрського кабінету, щоб ви знали, як люблять вас люди. Гляньте, який гнилий цей гарбуз!" - сказав він.

У свою чергу "бютівець" Володимир Яворівський, який виступав після Ляшка, зазначив: "Треба було, щоб дівчина вручала, бо якось нетрадиційно вийшло".

Після цього у залі пролунав сміх.

Зазначимо, що Рада відмовилася виключити з Кримінального кодексу статтю 365. За законопроект про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів проголосували в першому читанні 144 депутати з 424 зареєстрованих у залі в середу.

За цей законопроект, внесений депутатом фракції БЮТ-Батьківщина Віктором Швецом, проголосували 98 бютівців, 41 нунсівець, два депутати групи "Реформи заради майбутнього" і три позафракційні депутати.

Фракції Партії регіонів, КПУ та Народної партії не брали участь у голосуванні.

Раніше опозиційні депутати подали три законопроекти, що стосуються цієї проблеми, проте жоден з них не було внесено до порядку денного сесії.

Зокрема, лідер політичної партії "Фронт Змін" Арсеній Яценюк та члени партії Руслан Князевич і Роман Зварич зареєстрували у Верховній Раді законопроект, який передбачає запровадження європейських стандартів у кримінальній юстиції, в тому числі декриміналізацію дій щодо перевищення влади та службових повноважень. Член фракції "Наша Україна - Народна самооборона" В'ячеслав Кириленко також пропонував декриміналізувати статті Кримінального кодексу.

13 вересня Верховна Рада зареєструвала законопроект про амністію Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, ініційований депутат Геннадієм Москалем. Але потім він відкликав свій законопроект.

Нагадаємо, раніше керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації глави держави Андрій Портнов заявив, що стаття Кримінального кодексу України, за якою висунуто обвинувачення екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко в газовій справі, не підлягає декриміналізації в президентському законопроекті, оскільки даний документ має інше на меті.

Однак заступник голови Партії регіонів Дмитро Шенцев заявив, що "регіонали" готові розглянути можливість декриміналізації ст.365 КК, за якою звинувачують Тимошенко, якщо вона відшкодує збитки.

У парламентській фракції "БЮТ-Батьківщина" цю заяву назвали фарсом і торгами, які принижують Тимошенко.

За даними ЗМІ, декриміналізація економічних злочинів є одним з варіантів звільнення Юлії Тимошенко з-під варти, який погоджується президентом Януковичем з європейськими перемовниками. Президент Янукович вніс у ВР законопроект про декриміналізацію економічних злочинів. Але цей закон не поширюється на статтю КК, за якою судять Тимошенко.

Як відомо, проти Тимошенко порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.365 (пункт 3) Кримінального кодексу.

Луценку висунуто обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених, зокрема, ч.3 ст.365 КК України (перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки), ч.3 ст.364 КК України (зловживання владою і службовим становищем, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам громадян, вчинене працівником правоохоронного органу).

Власенко вважає, що декриміналізація статті Тимошенко не може бути предметом торгу

Ухвалення рішення щодо декриміналізації статті, за якою судять Юлію Тимошенко, є виключно волею більшості у Верховній Раді і не може бути предметом торгу. Про це сьогодні журналістам заявив народний депутат з фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Власенко, передає УНІАН.

За словами Власенка, компроміс в даному питанні має полягати в тому, що в Україні повинні припинитися політичні репресії, бо "інакше Європа нас не чекатиме".

Власенко наголосив, що наразі про жодні торги щодо декриміналізації відповідної статті не може і бути.

Народний депутат стверджує, що наразі представники опозиції з більшістю не проводили жодних переговорів відносно президентського законопроекту щодо декриміналізації економічних злочинів, який був включений до порядку денного ВР.

Відповідаючи на запитання, чи може сторона Тимошенко відшкодувати 1,5 млрд грн, які начебто є збитками НАК "Нафтогаз України", взамін на декриміналізацію її статті, Власенко сказав: "Мене дуже дивує сума в 1,5 мільярда. Збитки не доведені в матеріалах кримінальної справи".

За словами Власенка, таким чином можна було б назвати для Тимошенко і якусь іншу суму, яку вона начебто має відшкодувати. "Хай Тимошенко заплатить за дефіцит в державному бюджеті в 24 млрд. грн., хай Тимошенко заплатить за ремонт "Межигір’я", хай Тимошенко заплатить за платформу пана Бойка. Це абсурд", - додав народний депутат.

Литвин не береться прогнозувати, чи буде декриміналізована стаття Тимошенко

Голова Верховної Ради Володимир Литвин не прогнозує, чи декриміналізує парламент статтю, за якою наразі судять Юлію Тимошенко. Про це Литвин заявив сьогодні журналістам.

"Мені важко зараз відповісти. Оскільки ви знаєте, коли з’являється така надія та тонкий компроміс, дехто намагається різного роду виступами та звинуваченнями це розрушити", - сказав він.

За словами голови ВР, у нього складається враження, що дехто зацікавлений не в конкретному результаті, а в тому, щоб просто про це поговорити. "Будемо проводити консультації. Це можна вирішити тільки шляхом домовленостей, а не через тиск та через намагання передавити одне одного", - сказав Литвин.

Він наголосив, що під час підготовки президентського законопроекту про декриміналізацію треба уважно подивитися, які поправки з опозиційних законопроектів можуть бути враховані. "Я намагаюся налагодити діалог між фракціями для того, щоб знайти оптимальне рішення", - сказав голова ВР.

Депутати скандували в ВР "Юлі - волю"

Народні депутати із фракції "БЮТ-Батьківщина" скандували у сесійній залі Верховної Ради "Юлі - волю".

Депутатів, зокрема, обурило невключення до порядку денного ВР законопроектів щодо декриміналізації статті, за якою висунуто обвинувачення екс-прем’єру Юлії Тимошенко.

Після негативного рішення щодо даного законопроекту в першому читанні депутати із фракції "БЮТ-Батьківщина" зібралися біля трибуни парламенту, а лідер фракції Іван Кириленко виступив із заявою.

Він підкреслив, що справа Тимошенко "в суді розвалилася". "І неминучий саме виправдальний вирок, який ще може врятувати ситуацію в державі – репутацію її, реноме судової системи", - зазначив Кириленко.

Він наголосив, що з цієї історії треба винести ряд уроків. Депутат нагадав ситуацію, яка склалася тоді, коли Тимошенко підписувала газові угоди. За його словами, в той час багато бізнесменів кричали в один голос, щоб рятувати економіку. "Хіба забули, як дехто в той час спокійно загорав на різдвяних канікулах, а хтось катався на лижах, а вона (Тимошенко) поїхала, домовилась, врятувала, не поступившись клаптиком національних інтересів. Чому ви це забули?", - додав Кириленко.

Він підкреслив, що один із уроків в тому, що стало зрозуміло, що захиститися будь-кому в Україні неможливо, якщо навіть це не можуть зробити Юлія Тимошенко та Юрій Луценко.

Після цього виступу народні депутати з фракції "БЮТ-Батьківщина" кричали: "Юлі - волю".

У відповідь голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що завтра, якщо буде рішення комітету, буде розглянуто президентський законопроект щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Він запропонував, щоб при підготовці його до другого читання були розглянуті всі пропозиції, які надійдуть. "Це буде більш дієвий шлях", - додав Литвин.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1249 | Додав: nowyny | Теги: Верховна рада України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]