Пт, 2024-03-29, 12:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
Рада та правозахисники закликають звільнити Умерова
Інші останні Новини з регіонів України

  Комітет Верховної Ради України у закордонних справах звернувся до демократичних країн і міжнародних організацій з закликом терміново вимагати від уряду Російської Федерації звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, екс-голову Верховної Ради АР Крим Ільмі Умерова заради порятунку його життя. Відповідне звернення розміщено на офіційному сайті Верховної Ради України в п'ятницю.

"18 серпня 2016 року першого заступника голови Меджлісу пана Ільмі Умерова, який зазнав політично упередженого кримінального переслідування з боку Російської держави, було силою переведено з кардіологічного відділення, де він проходив обстеження в психіатричну клініку №1 у м. Сімферополь. Його утримуватимуть там проти його волі протягом 28 днів. Незважаючи на заяви рідних про те, що пан Умеров страждає від цукрового діабету і хвороби Паркінсона, у нього відібрали всі ліки... Стан пана Умерова в останні дні є критичним, і його дочка заявила, що батько може померти в будь-який час", - наголошується у зверненні.

Профільний комітет Ради зазначає, що В. Умерову інкримінують "публічні заклики до посягання на територіальну цілісність Росії", через думки, висловлені ним під час інтерв'ю на телебаченні про те, що "необхідно змусити Росію залишити Крим і Донбас". У разі доведення провини він може бути засуджений на 5 років ув'язнення.

Комітет із закордонних справ Верховної Ради України розцінює такі дії російської влади як ознаку "репресивної психіатрії", що суперечить Європейській конвенції із запобігання тортурам і нелюдяному або такому, що принижує гідність звернення або покарання.

"Комітет у закордонних справах Верховної Ради України усвідомлює, що це термінове прохання про допомогу надходить у період, коли багато політиків і державних службовців проводять свої літні канікули. Проте це питання вимагає невідкладної реакції, адже життя пана Умерова перебуває у справжній небезпеці", - зазначено у зверненні, підписаному головою комітету Ганною Гопко.

Це звернення комітету Верховної Ради України із закордонних справах адресував зокрема парламентським комітетам із закордонних справ низці демократичних країн, Європарламенту, парламентським асамблеям міжнародних організацій, помічнику генерального секретаря ООН в області прав людини Івану Шимоновичу, комітету ООН проти тортур і міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Правозахисники закликають РФ звільнити Умерова

Правозахисна організація Human Rights Watch закликала російську владу негайно звільнити утримуваного у психлікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це 26 серпня повідомляє офіційний сайт HRW.

"Примусове утримання Умерова в психіатричній установі є кричущим порушенням його прав" – каже співробітник HRW Таня Купер.

"Це також ганебна спроба використати психіатрію, щоб змусити його замовкнути і очорнити його репутацію, як відомо, вона широко практикувалася щодо дисидентів в Радянському Союзі", – зазначає правозахисник.

"Умерову мають дозволити продовжити лікування в лікарні, де він зможе отримати необхідну допомогу", – наголосила Купер.

"Влада також повинна відмовитися від своїх сфабрикованих звинувачень у сепаратизмі проти Умерова та визнати його право на свободу слова", – додає вона.

"Російська влада повинна припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму. Умеров не повинен бути покараний за те, що висловив свою думку про Крим і його майбутнє ", – зазначає Купер.

До Умерова не пускають його доньку. Влада допустила лише адвокатів. Повідомлялося, що Умеров у якого хворе серце, хвороба Паркінсона та діабет, не отримує належний догляд у психіатричному закладі. Його стан не стабілізується.

На Майдані відбудеться акція на підтримку Умерова

У п’ятницю, 26 серпня о 16.00 на Майдані Незалежності у Києві відбудеться акція на підтримку заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова та всіх незаконнно ув'язнених кримчан. Про це у Фейсбуці повідомляють організатори акції.

"26 серпня ми закликаємо всіх небайдужих вийти на Майдан Незалежності, щоб підтримати кримінально переслідуваного в Криму заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова та всіх ув'язнених кримчан, підданих тортурам з боку РФ", - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, у Умерова, якого за рішенням так званого суду анексованого Криму раніше помістили в психоневрологічний диспансер, погіршився стан здоров`я, він навіть втратив свідомість.

Раніше адвокат Микола Полозов заявляв, що "при поточному стані здоров'я Умерова переміщення небезпечне для його життя". Він також наголошував, що ще не пройшла апеляція у його справі.

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно перевели. Умерова взяли на підписку про невиїзд.

21 липня районний суд Сімферополя відмовив йому у задоволенні скарги на постанову про порушення проти нього кримінальної справи.

11 серпня Умерову стало погано в суді, його ушпиталили. Незважаючи на це, суддя винесла постанову відправити Умерова на психіатричну експертизу.

Умеров заявляв про намір оскаржити це рішення суду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 822 | Додав: adminA | Теги: рада, звільнити Умерова, правозахисники | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]