Чт, 2024-03-28, 21:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:57
Рада ухвалила Декларацію про боротьбу за Крим і обіцяє захистити татар
Інші останні Надзвичайні новини
Український парламент звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з проханням утриматися від міжнародного визнання самопроголошеної "Республіки Крим" і анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією, говориться в декларації "Про боротьбу за визволення України".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", декларацію про звільнення України, внесену головою парламенту, в.о. президента Олександром Турчиновим на засіданні в четвер підтримали 274 народних депутатів з 303 зареєстрованих.

"Верховна Рада України звертається до всіх членів міжнародного співтовариства з наполегливим проханням утриматися від міжнародного визнання так званої "Республіки Крим" і анексії Криму та міста Севастополь до складу Росії в якості нових суб'єктів федерації", - йдеться в тексті декларації.

У документі наголошується, що Верховна рада України звертає увагу урядів і парламентів світу, міжнародних організацій та світової громадськості, що український народ ніколи не визнає анексію невід'ємної частини своєї території, захопленої Росією "з грубим порушенням фундаментальних норм міжнародного права та загальновизнаних принципів співіснування держав".

Від імені народу України Верховна Рада України в декларації зазначає, що Крим був і буде в складі України. "Український народ ніколи і ні за яких умов не припинить боротьбу за звільнення Криму від окупантів, якою б важкою і довгою вона не була", - йдеться в декларації.

Рада гарантує дотримання прав кримських татар у складі України

Верховна Рада гарантує дотримання прав кримськотатарського народу в складі Української держави.

Заяву підтримало 283 народних депутатів з 309 присутніх.

"Україна гарантує збереження і розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу і всіх національних меншин України", - йдеться в документі.

Згідно з прийнятим документом, Україна гарантує захист та реалізацію невід'ємного права на самовизначення кримськотатарського народу в складі суверенної і незалежної Української держави. Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу (виконуючий орган Курултаю) як повноважний орган кримськотатарського народу.

Верховна Рада заявляє про свою підтримку декларації ООН про права корінних народів.

Парламент доручив Кабінету міністрів терміново розробити проекти законів, нормативно-правових актів України, які визначають і закріплюють статус кримськотатарського народу як корінного народу України.

"Україна рішуче засуджує будь-які спроби обмеження політичних і соціальних прав, громадянських свобод громадян України, які проживають в Автономній Республіці Крим, різної етнічної приналежності, зокрема, українців, росіян, кримських татар, вірмен, болгар, греків, німців, караїмів, кримчаків, які спостерігаються в результаті проведення антиконституційного референдуму в Автономній Республіці Крим", - наголошується в заяві.

Постанова набирає чинності з дня його прийняття.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 894 | Додав: adminA | Теги: захистити татар, Рада ухвалила Декларацію, боротьбу за Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]