Ср, 2024-04-24, 02:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Рада ухвалила держбюджет-2016. Яценюк подякував нардепам. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада сьогодні, 25 грудня о четвертій ранку ухвалила за основу і в цілому проект закону України про державний бюджет на 2016 рік (№3000) з дефіцитом 3,7% ВВП і доходами 595 млрд грн. За відповідне рішення проголосували 263 народних депутати при необхідних 226.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" віддала 112 голосів, "Народного фронту" - 80, Радикальної партії Олега Ляшка - 16, група "Партія "Відродження" - 21, група "Воля народу" - 17, позафракційні - 16. Не підтримали бюджет фракції "Батьківщина" й "Опозиційний блок", а" Самопоміч "пожертвувала один голос.

Проект держбюджету був доопрацьований з урахуванням ухвалених законів. Представляючи оновлений проект бюджету, міністр фінансів України Наталія Яресько сказала, що розробники законопроекту в цілому врахували близько 20 різних змін.

Зокрема, раніше передбачалося, що доходи бюджету становитимуть 601 млрд грн. Прийняття бюджету було ключовою рекомендацією Україні від основного кредитора - Міжнародного валютного фонду, підтриманою Мінфіном США та посольствами країн Великої сімки в Україні.

"Дефіцит залишається в рамках маяків МВФ", - сказала Яресько.

У свою чергу представник Бюджетного комітету парламенту Сергій Мельник зазначив, що Комітет підтримав пропозиції щодо змін і доповнень статей бюджету, включаючи перерозподіл коштів на програми Мінкультури, Міноборони та МОЗ.

"В цілому було подано понад 600 пропозицій. І до 1 березня Кабмін повинен подати проект змін до бюджету з урахуванням ресурсних пропозицій", - сказав Мельник.

Представник фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко, у свою чергу, підкреслив, що запропонований бюджет буде дуже складним.

"Але це не партійний документ. Це бюджет, який потрібен всій країні. Бюджет – це запорука того, що країна буде розвиватися. Хто проголосує "проти" - скине країну до прірви анархії та безвідповідальності", - сказав Луценко, звертаючись до парламентаріїв.

Завершуючи обговорення проекту бюджету, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк висловив подяку всім парламентарям за допомогу в роботі.

"Нам разом вдалося розробити акти законодавства, внесені урядом, краще й ефективніше, - сказав Яценюк. - Ми підтримуємо всі пропозиції депутатських фракцій, які спрямовані на економічну стабілізацію. Нам треба буде працювати і далі - не лише над цим бюджетом, а й над всіма реформами, як по податках, так і в медицині та освіті. І я залишаюся оптимістом. Ми здатні проводити реформи і досягати результату. Єдність – це наша запорука успіху".

Нагадаємо, увечері 24 грудня Рада ухвалила новий Податковий кодекс і низку "бюджетних" законів.

Зокрема міністр фінансів Яресько на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook зазначала, що за результатами голосування прийнято зниження ставки ЄСВ у 2016 році до єдиної ставки в 22% і введене скасування утримання ЄСВ із заробітної плати (доходу) фізичних осіб. Також запроваджується з 1 січня 2016 року зниження ставок рентних платежів для видобування природного газу, скасовується з 1 січня 2016 року спеціальний імпортний збір, звільняється від оподаткування міжнародна технічна допомога. З 1 січня запроваджується електронна акцизна накладна для детінізації ринку палива.

За словами Яресько, схвалені законодавчі акти дозволять провести верифікацію одержувачів соціальної підтримки і пенсій і значно підвищити ефективність використання державних коштів. На думку глави Мінфіну, уряд зміг досягти компромісу з Верховною Радою за ключовими змінами до дохідної та видаткової частини бюджету, які дозволять розпочати низку важливих структурних реформ.

Показники бюджету

Загалом Рада схвалила державний бюджет на 2016 рік з доходами 595,081 млрд гривень і видатками 667,733 млрд гривень.

У тому числі доходи загального фонду Держбюджету - у сумі 562,728 млрд гривень та доходи спеціального фонду - 32,353 млрд гривень.

Видатки загального фонду держбюджету - у сумі 633,505 млрд гривень та видатки спеціального фонду - 34,228 млрд гривень.

Видатки на оборону та безпеку передбачено на рівні 113,6 млрд гривень, або 5% ВВП.

Граничний обсяг дефіциту держбюджету передбачається на рівні 83,694 млрд гривень.

Граничний обсяг державного боргу передбачається на рівні 1,5 трильйона гривень. Отже, граничний обсяг державного боргу у наступному році збільшиться на 7,7%.

Бюджетом наступного року також передбачено надання держгарантій на суму 28,2 млрд гривень.

Проект бюджету-2016 також передбачає поетапне підвищення у 2016 році мінімальної заробітної плати. Її розмір пропонується встановити з 1 січня - 1378 гривень, з 1 травня - 1450 гривень (+5,2%), з 1 грудня - 1550 гривень (+6,9%).

Прожитковий мінімум становитиме в середньому на одну особу з 1 січня - 1330 гривень, з 1 травня - 1399 гривень (+5,2%), з 1 грудня - 1496 гривень (+6,9%).

Таким чином, зростання прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати у 2016 році в розрахунку грудень до грудня попереднього року загалом зростуть на 12,1%.

Прогноз щодо зростання валового внутрішнього продукту в 2016 році прогнозується на рівні 2% при інфляції 12%.

Ціну на імпортний газ у проект державного бюджету на 2016 рік заклали у розмірі 225 доларів за тисячу кубометрів.

Середньорічний курс гривні на 2016 рік прогнозується на рівні 24,1 гривні за долар. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 803 | Додав: adminA | Теги: подяка нардепам, Яценюк, Рада ухвалила держбюджет-2016 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]