Пт, 2024-03-29, 16:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:07
Рада ухвалила Меморандум миру і злагоди
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада у вівторок 20 травня ухвалила меморандум миру та злагоди.

"За" проголосували 252 народні депутати. Фракції Комуністичної партії України та "Свободи" не голосували за запропонований документ, зазначає "Інтерфакс-Україна".

З фракції Партії регіонів за цей закон проголосували 64 депутати, в фракції "Батьківщина" - 59 нардепів, з фракції "УДАР" - 30, з депутатської групи "Економічний розвиток" проголосували 33 нардепи, з групи "Суверена європейська Україна" - 27 парламентарів.

Пункт стосовно закріплення в Конституції статусу російської та інших мов після консультацій та погодження тексту документа ухвалили в такій редакції: "Разом із конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада України забезпечить гарантування статусу російської мови. Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання".

Меморандумом передбачено "гарантування статусу російської мови", децентралізацію влади та розробку правоохоронцями плану щодо безпеки громадян.

Зокрема, у меморандумі йдеться про те, що ВР засуджує протиправне застосування зброї та насильства, що призвело до масових вбивств людей, та інші злочини проти людяності. Парламент також висловлює співчуття родинам загиблих, передає УНІАН.

Зазначається також, що ВР забезпечить невідкладне проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладена децентралізація державної влади, що передбачає закріплення статусу України як парламентсько-президентської республіки та встановлення балансу між усіма гілками влади.

Крім того, у меморандумі зазначається, що в Україні має бути проведена широкомасштабна судова реформа, а також реформа правоохоронних органів та прокуратури.

Також Верховна Рада закликає до недопущення міжконфесійних та міжнаціональних конфліктів в країні.

Як зазначив голова ВР Олександр Турчинов, після перемовин щодо пункту меморандуму про мовне питання цей пункт було викладено таким чином: "Поруч із конституційним статусом української мови як державної, Верховна Рада забезпечує гарантування статусу російської мови. Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання".

Також у меморандумі наголошується, що ВР має ухвалити закон про місцевий референдум.

Турчинов зазначив, що ВР зобов'язується прийняти закон щодо недопущення кримінального переслідування громадян за участь у масових акціях за умови звільнення ними захоплених будівель, інших громадських місць та добровільного складання зброї. Водночас винятком є особи, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини проти життя та здоров'я людей.

"Верховна Рада закликає до роззброєння усіх незаконних формувань і здачі незаконної зброї громадянами, повернення всіх захоплених будівель їх власникам", - сказав Турчинов.

Крім того, ВР звертається до правоохоронних органів із вимогою підготувати план заходів для забезпечення безпеки громадян та недопущення посягання на їх життя і здоров'я.

"За умови звільнення заручників і адміністративних будівель, складання зброї всіма формуваннями, - забезпечити повернення військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції на місце їх постійної дислокації", - додав Турчинов.

Крім того, у меморандумі, зокрема, зазначається, що ВР підтримує проведення виборів президента 25 травня та закликає органи державної влади гарантувати безпеку громадян під час голосування та встановлення результатів виборів.

"Верховна Рада закликає до проведення чесних, прозорих, демократичних президентських виборів і з рівними можливостями для всіх кандидатів у президенти", - сказав Турчинов і додав, що парламент також закликає громадян взяти участь у цих виборах та припинити дії, спрямовані на порушення виборчих прав громадян.

Також зазначається, що регіони мають бути забезпечені необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджету.

Крім того, ВР вважає за необхідне продовжити боротьбу з корупцією на всіх рівнях державної влади, створення національного антикорупційного органу України з широкими повноваженнями для здійснення контролю за діяльністю чиновників.

Нардепи виключили з Меморандуму положення про зупинення АТО

Народні депутати виключили з фінальної редакції меморандуму про мир та злагоду положення про необхідність зупинення антитерористичної операції у східних регіонах України, передає "РБК-Україна".

Зокрема, після серії переговорів голів депутатських груп та фракцій з остаточної редакції меморандуму було виключено наступне положення: "Рада України закликає до відновлення правопорядку та громадського спокою в державі шляхом зупинення кровопролиття, притягнення до відповідальності всіх, хто винен у вбивствах мирних людей під час масових акцій протесту, зупинення проведення антитерористичної операції на півдні і сході України та повернення військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції до місць їх постійної дислокації".

Нагадаємо, 20 травня народний депутат Вадим Новинський (фракція Партії регіонів) вніс до Верховної Ради України проект постанови "Про Меморандум миру і злагоди".

"Задля деескалації напруженості в суспільстві Верховна Рада України закликає всі сторони конфлікту простягнути руки один одному, відмовитись від радикальних дій, ненависті, разом повернутися до спільної роботи із захисту, розвитку та будівництва демократичної, суверенної і єдиної України, в якій вільно і дружно будуть жити люди всіх національностей, політичних переконань та віросповідань", - йдеться в меморандумі, текст якого оприлюднено на сайті парламенту.

Згодом народний депутат фракції Партії регіонів Валерій Писаренко заявив про роботу представників різних фракцій над узгодженим текстом Меморандуму миру і злагоди.

Депутати ухвалили в цілому проект Меморандуму, поданий Новинським з певними поправками. Зокрема, були внесені пункти про сприяння проведенню виборів президента 25 травня.

Також з проекту Новинського прибрано пропозицію про закріплення позаблокового статусу України.

На думку позафракційного народного депутата Олеся Донія, суть даного меморандуму – здача України Кремлю: "Під виглядом компромісу "хороших і правильних" слів про мир і злагоду для України в меморандумі прописані всі вимоги, які Москва озвучувала декілька місяців тому назад. Тут і ліквідація обласних і районних державних адміністрацій, і передача функцій виконавчої влади виконкому (для порівняння - така система працювала в Криму). Це і є справжня федералізація і максимальна дезінтеграція країни".

Меморандум миру і злагоди. Текст документа

Нижче подається текст документа "Меморандум миру і злагоди" мовою оригіналу з внесеної правкою з російської мови.

"Україна переживає найдраматичніший момент у своїй новітній історії.

Задля деескалації напруги у деяких регіонах країни Верховна Рада України закликає усіх громадян України проcтягнути руки один одному, відмовитися від радикальних дій, ненависті, разом повернутися до спільної роботи по захисту, розвитку та розбудові демократичної, суверенної і єдиної України, у якій вільно та дружньо житимуть люди усіх національностей, політичних переконань і віросповідань.

Верховна Рада України звертається до всіх громадян країни із закликом об’єднатися заради збереження нашого спільного дому – України.

Верховна Рада України підтримує в повному обсязі Женевські домовленості дипломатів України, США, Євросоюзу, Російської Федерації від 17 квітня 2014 року, що спрямовані на деескалацію напруги та відновлення безпеки громадян.

Верховна Рада України підтримує загальнонаціональний діалог в рамках загальнонаціонального "круглого столу" національної єдності.

Верховна Рада України підтримує проведення виборів президента України 25 травня 2014 року як запоруки миру та єдності в суспільстві та закликає всі органи державної влади забезпечити безпеку громадян під час голосування та встановлення результатів. Верховна Рада України закликає до проведення чесних, прозорих демократичних президнтських виборів з рівними можливостями для всіх кандидатів в президенти. Верховна Рада України закликає всіх громадян України взяти участь у президентських виборах та припинити дії, спрямовані на перешкоджання виборчих прав громадян.

Верховна Рада України засуджує протиправне застосування зброї і насильства, що призвели до масових вбивств людей та інших злочинів проти людяності. Верховна Рада України висловлює співчуття всім сім"ям загиблих.

Верховна Рада України висловлює вдячність усім громадянам України, що беруть участь у заходах по забезпеченню захисту прав та свобод громадян, збереженню конституційного ладу та територіальної цілісності України.

Cпираючись на свої конституційні повноваження, на основі широкого національного діалогу, Верховна Рада України забезпечить невідкладне проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладено децентралізацію державної влади, що передбачає:

1) закріплення статусу України як парламентсько-президентської республіки та встановлення балансу влади між усім гілками на центральному та місцевому рівнях;

2) забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджетів;

3) проведення широкомасштабної судової реформи з метою гарантування прав громадян на чесний і справедливий суд та закріплення незалежності судової системи;

4) проведення реформи правоохоронних органів та прокуратури з метою забезпечення прав і свобод людини, безпеки громадян і відновлення довіри до правоохоронної системи, зокрема, шляхом ліквідації функцій загального нагляду у прокуратури;

5) боротьбу з корупцією на всіх рівнях державної влади, створення Національного антикорупційного органу України з широкими повноваженнями для здійснення контролю за діяльністю чиновників.

Верховна Рада України закликає до недопущення міжконфесійних та міжнаціональних конфліктів в країні.

Поруч із конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада України забезпечить гарантування статусу російської мови. Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання.

Верховна Рада України ухвалить закон України "Про місцеві референдуми".

Верховна Рада України зобов’язується прийняти закон щодо недопущення кримінального переслідування громадян за участь у масових акціях в Україні, за умови звільнення ними захоплених будівель, інших громадських місць та добровільного складання зброї, за винятком осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини проти життя та здоров’я людей.

Верховна Рада України закликає до роззброєння всіх незаконних формувань і здачі незаконної зброї громадянами, повернення всіх захоплених будівель їх законним власникам, звільнення всіх зайнятих вулиць, площ та інших громадських місць в українських містах, селах та селищах.

Верховна Рада України звертається до правоохоронних органів підготувати план заходів з метою забезпечення безпеки громадян та недопущення посягань на здров'я і життя людей та за умови звільнення заручників і адміністративних будівель, складання зброї всіма незаконними формуваннями по забезпеченню повернення військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції, до місць їх постійної дислокації.

Ми всі різні але всі ми єдині, бо є громадянами однієї суверенної, незалежної і неподільної України.

Ми повинні зробити все можливе щоб не позбавити наших нащадків цього безцінного скарбу".


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: рада, Меморандум миру і злагоди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]