Вт, 2024-03-19, 05:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:32
Рада ухвалила заяву про відсіч Росії і визначила дату початку агресії. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада ухвалила постанову про заяву "Відсіч збройної агресії Російської Федерації та подолання її наслідків" ( №2332). За це рішення проголосували 259 із 316 народних депутатів, зареєстрованих сьогодні, 21 квітня, у сесійній залі. Зазначимо, жодного голосу на підтримку заяви не віддала лише фракція "Опозиційного блоку".

"Притягнути до кримінальної відповідальності й покарати осіб, винних у плануванні, підготовці, початку та здійсненні агресії проти України і скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності. У разі відмови Російської Федерації покарати винних Україна залишає за собою право звернутися до Міжнародного кримінального суду з клопотанням почати розслідування ситуації, спричиненої збройною агресією Російської Федерації проти України і триває з 20 лютого 2014 року", - зазначено в заяві парламенту "Про відсіч збройної агресії РФ і подолання її наслідків", ухваленій на пленарному засіданні у вівторок. "За" проголосували 259 депутатів.

Як заявила, представляючи документ, віце-спікер Оксана Сироїд, у заяві вперше названо дату початку з боку Росії війни проти України - 20 лютого 2014 року. Документ дасть змогу МЗС країни офіційно оформити консолідовані претензії України до країни-агресора.

У заяві також зазначено, що у разі відмови Російської Федерації від припинення збройної агресії проти України Верховна Рада України закликає міжнародну спільноту до посилення санкцій щодо Російської Федерації "як держави-агресора" і прискорення надання Україні розширеної фінансової допомоги та постачання зброї, враховуючи, що, протидіючи російській збройній агресії, Україна стала на захист об'єднаної демократичної Європи та всього вільного світу.

У постанові йдеться: "Україна як держава, що безпосередньо постраждала від збройної агресії, має право на повернення всіх анексованих і окупованих українських територій, відшкодування всієї заподіяної їй шкоди та притягнення осіб, винних у здійсненні збройної агресії та скоєнні воєнних злочинів і злочинів проти людяності, до кримінальної відповідальності".

У документі зазначено, що "і фактично, і юридично збройна агресія Російської Федерації проти України триватиме до повного відведення з території України всіх підрозділів Збройних Сил Російської Федерації, включно з підтримуваними нею найманцями, та повного відновлення територіальної цілісності України".

Верховна Рада засуджує відмову Росії припинити акти застосування збройної сили і погроз застосування сили проти України, підтримує рішучість президента, уряду, Збройних сил України і добровольчих збройних формувань України далі чинити опір військовій агресії РФ.

Український парламент відкидає як несумісні з Конституцією України і міжнародним правом будь-які вимоги Росії, спрямовані на втручання у внутрішні справи України, зокрема вимоги щодо федералізації України, зміни статусу української мови як єдиної державної мови та відмови України від вільного вибору курсу цивілізаційного розвитку.

Верховна Рада вимагає від РФ негайно звільнити всіх військовополонених, заручників і незаконно затриманих громадян України, безумовно виконувати Мінські домовленості, що стосуються відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України, забезпечення постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні й верифікації з боку ОБСЄ із створенням зони безпеки в прикордонних районах України і Росії, забезпечити дотримання режиму державного кордону на всій лінії українсько-російської кордоні.

Український парламент також вимагає від Росії негайно повернути анексовані території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя під контроль України.

Крім того, народні депутати України вимагають від Росії повністю відшкодувати всі завдані збройною агресією збитки в обсязі, який визначений у підготовленій Кабінетом міністрів консолідованій претензії України до РФ.

Також вони вимагають негайно припинити незаконне (без згоди України) переміщення з території Росії через держкордон України вантажів під виглядом надання гуманітарної допомоги населенню окремих районів Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, 27 січня 2015 Верховна Рада визнала Росію країною-агресором і закликала парламенти іноземних держав, міжнародні організації також визнати РФ країною-агресором.

4 лютого парламент також ухвалив заяву "До Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами РФ та керівниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян".

Довідка

Росія окупувала й анексувала український Крим, порушивши дані України в 1994 році гарантії збереження суверенітету і територіальної цілісності, а також почала "гібридну війну" проти України на Донбасі, таємно, без оголошення війни ввівши туди війська і техніку і прикриваючи окупацію кількох районів двох східних областей маріонетковими сепаратистськими організаціями.

15 березня 2015 року в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Росія" "Крим. Шлях на Батьківщину", президент РФ Володимир Путін вперше розповів про те, як навесні 2014-го віддавав накази з передислокації підрозділів Збройних Сил РФ на суверенну територію України. Зокрема для того щоб, як він висловився, "роззброїти і блокувати" український військовий контингент в процесі окупації Автономної Республіки Крим, він послав туди елітні загони ГРУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія випустила медаль "За повернення Криму" з датою вторгнення - 20 лютого 2014 року.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 786 | Додав: adminA | Теги: дату початку агресії. ВІДЕО, рада, заяву, відсіч Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]