Вт, 2024-04-23, 21:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:27
Рада закликає світ заступитися за кримських татар
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада України ухвалила постанову про звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів і всіх членів міжнародної співдружності про засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу. Відповідний проект постанови №2821 на засіданні в четвер, 14 травня, підтримали 247 парламентаріїв, передає Інтерфакс-Україна.

У постанові міститься вимога до РФ припинити порушення прав людини в Криму, а також заклик до міжнародного співтовариства засудити депортацію кримських татар з півострова в 1944 року і захистити їх від дискримінації в даний час.

"Верховна Рада України: вимагає від Російської Федерації негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в Криму... в тому числі прав кримських татар як корінного народу України; ...звертається до міжнародного співтовариства із закликом засудити насильницьку депортацію кримських татар, здійснену комуністичним режимом СРСР 18 травня 1944 року, а також нинішніх дій Росії, спрямованих на порушення нею прав кримськотатарського народу як корінного народу України; закликає всіх світових лідерів і визнаних громадських діячів докласти необхідних зусиль задля захисту кримських татар від дискримінації та переслідувань з боку РФ", - йдеться в тексті звернення.

Також у документі міститься заклик до міжнародного співтовариства сприяти відновленню діяльності міжнародних моніторингових місій з прав людини в Криму, а також докласти зусиль до відновлення прав колишнього та чинного глав Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова, громадських діячів Ісмета Юкселя і Сінавера Кадирова "на проживання на своїй рідній землі, безперешкодного в'їзду в Крим і виконання своїх функцій як глав та представників Меджлісу кримськотатарського народу".

Крім того Верховна Рада вимагає від РФ забезпечити повернення в Україну сина Джемілєва Хайсера, звільнити від незаконного позбавлення волі заступник голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, громадських активістів Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі, Ескендера Небієва, Талята Юнусова.

У зверненні міститься заклик до міжнародного співтовариства посилити тиск на РФ з метою відновлення юрисдикції України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, заявила, що після російської анексії Крим перетворився на півострів страху.

Кримінальні переслідування з надуманих підстав стали системними на території незаконно окупованого АР Крим - окупаційною владою заборонений в'їзд лідерам кримськотатарського народу - Мустафи Джемілєва, а потім і Рефата Чубарова; заарештований заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз.

"Фіксуються випадки зникнень і вбивств громадських активістів, які не розслідуються правоохоронними органами належним чином. Закриваються українські школи, також піддаються постійним утискам представники багатьох релігійних громад, у тому числі й представники Української православної церкви Київського патріархату. Продовжується тиск на ЗМІ", - повідомила Лутковська.

Також на Кримському півострові поширеними стали заборони на проведення мирних зібрань. Правозахисники констатують дискримінаційний підхід окупаційної влади в реалізації цих свобод. Насамперед такої дискримінації зазнають кримськотатарські та українські активісти та об'єднання. Зокрема, український активіст був засуджений до 40 годин громадських робіт за "використання забороненої символіки" а саме - українського прапора під час святкування річниці з дня народження Тараса Шевченка.

На думку Лутковської, одним з найбільш цинічних порушень прав людини в Криму є автоматичне набуття громадянами України російського громадянства. Правозахисники зазначають, що примусове навернення до громадянства РФ нагадує ситуацію з кріпацтвом, коли люди разом із землею автоматично перейшли до громадянства іншої країни. У той же час, оскільки за людьми, які не відмовились від російського громадянства з тих чи інших причин, не визнається українське громадянство, вони виявляються позбавлені низки прав, покладених їм як громадянам України.

Раніше Лутковська зазначала, що українці в анексованому Російською Федерацією Криму стали дискримінованою національною меншиною.

Верховна Рада назвала аеропорт Сімферополя на честь Амет-Хана Султана

Верховна Рада України ухвалила постанову про присвоєння міжнародному аеропорту Сімферополь імені кримськотатарського льотчика-випробувача, двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

На підтримку відповідного проекту постанови авторства народного депутата фракції "Народний фронт" Андрія Тетерука на засіданні в четвер проголосували 240 народних депутатів. Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, проект постанови був зареєстрований 8 травня 2015 року під №2796.

13 травня комітет Верховної Ради з питань культури і духовності рекомендував ухвалити його за основу і в цілому.

"Присвоєння імені легендарного льотчика-героя Амет-Хана Султана Сімферопольському аеропорту є наданням честі цьому об'єкту і прикрасою головної повітряної гавані Автономної Республіки Крим. Ухвалення запропонованого проекту постанови увічнить ім'я великого авіатора, який віддав своє життя служінню народу, державі та світової авіації, сприятиме вихованню підростаючого покоління українських громадян у дусі патріотизму, продемонструє прагнення органів влади України зміцнити толерантність наших громадян, покаже суспільству її шана до пам'яті легендарного героя-фронтовика, єдиного кримчанина, удостоєного найвищої нагороди - звання Героя Радянського Союзу двічі", - повідомляється в пояснювальній записці до документу.

Заслужений льотчик-випробувач СРСР, Лауреат Державної премії СРСР, двічі Герой Радянського Союзу Амет-Хан Султан народився 25 жовтня 1920 року в Криму, в Алупці.

Під час Другої світової війни він здійснив понад 600 бойових вильотів, в яких особисто збив 30 літаків супротивника і 19 - у складі груп. Тільки в кримському небі він збив шість бойових літаків нацистських загарбників.

Після війни Амет-Хан Султан понад 25 років пропрацював льотчиком-випробувачем у науково-дослідному інституті і випробував понад 100 різних літальних апаратів.

Результати проведених Амет-Ханом Султаном випробувань, досліджень і сьогодні мають велику вагу для світової та вітчизняної військової та цивільної авіації. Він брав безпосередню участь у підготовці до польотів у космос перших космонавтів СРСР - Юрія Гагаріна, Германа Титова, Павла Поповича та інших.

Амет-Хан Султан трагічно загинув 1 лютого 1971 року, здійснюючи черговий випробувальний політ. Похований на Новодівичому кладовищі в Москві.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 980 | Додав: adminA | Теги: рада, кримських татар, світ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]