Пт, 2024-04-19, 18:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:47
Рада закликала покарати Кремль за заборону Меджлісу і арешти українців. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом засудити і не визнавати рішення судів Російської Федерації про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Криму, а також розглянути можливість санкцій проти "суддів", які підтримали рішення РФ про заборону Меджлісу.

За відповідну постанову (№5215) проголосували 248 народних депутатів на засіданні в середу.

Український парламент закликав міжнародні організації та парламенти іноземних держав вжити заходів, які "свідчитимуть про невизнання і засудження" рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

ВР "звертається до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом розглянути можливість запровадження персональних санкцій проти так званих суддів так званого Верховного суду Республіки Крим та суддів Верховного суду РФ, які підтримали і підтримують неправомірне рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" та про заборону його діяльності.

Український парламент також просить Раду Безпеки Організації Об'єднаних Націй, Раду з прав людини та інші уповноважені органи ООН розглянути ситуацію із забороною діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та вжити відповідних заходів із метою недопущення розправи над кримськотатарським народом.

Верховна Рада закликала парламентські асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору та Європейський парламент ухвалити резолюції із засудження заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Крім того, народні депутати закликали міжнародні організації за погодженням з уповноваженими органами державної влади України направляти до Криму правозахисні місії.

Український парламент також закликав іноземні парламенти та міжнародні організації не визнавати повноважними представниками кримськотатарського народу маріонеткові кримськотатарські організації, створені в Криму після подій лютого-березня 2014 року, які підтримують діяльність органів окупаційної влади.

Як повідомлялося, 26 квітня так званий Верховний суд Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістським громадським об'єднанням та заборонив його діяльність в Росії, задовольнивши таким чином позов "прокурора республіки" Наталії Поклонської.

29 вересня Верховний суд РФ остаточно визнав законною заборону діяльності Меджлісу кримських татар на території Росії як "екстремістської організації". Таким чином було відхилено апеляційну скаргу представників Меджлісу.

ВР після затримання Сущенка закликала міжнародне співтовариство засудити порушення РФ прав людини

Верховна Рада звертається до парламентів держав-членів Євросоюзу, США, Канади та Японії, до Європейського парламенту, нинішнього голови ОБСЄ, глави Міністерства закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра, представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля із дотримання прав українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени, а також сприяти терміновому допуску консулів до Сущенка.

Відповідну заяву (№5220) народні депутати підтримали на пленарному засіданні в середу 245 голосами.

"Звертаємося до вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка. Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації", - йдеться в заяві.

Народні депутати наголошують, що ці та інші справи стосовно громадян України, яких незаконно тримають у Росії та на окупованій території України, - "яскраве свідчення того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України заручників, з наступним висуванням абсурдних звинувачень проти них". Крім того, до затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури.

"Ми твердо переконані, що у вищезазначених випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю. Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів. Така злочинна мета не повинна бути досягнута", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, в Москві було затримано українського журналіста Романа Сущенка за начебто "шпигунську акцію". Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував його на два місяці у кримінальній справі про шпигунство.

У Києві назвали затримання журналіста провокацією, а його обвинувачення в шпигунстві – надуманими.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: рада, арешти українців, кремль, покарання, заборона Меджлісу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]