Сб, 2024-04-20, 16:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:07
Рада запланувала нічні бюджетні "посиденьки"
Інші останні Економічні новини

  Верховна Рада вирішила працювати на вечірньому засіданні, поки не вичерпається порядок денний. За відповідне рішення проголосували 229 депутатів при мінімально необхідних 226. З такою пропозицією виступив голова парламенту Андрій Парубій, пише LB.ua.

Раніше депутати чотири рази голосували за цю ініціативу, однак її підтримали 219, 211, 223 і 222 парламентарі.

Народний депутат України, заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар не виключає, що законопроект про державний бюджет України на 2017 рік може бути ухвалений не сьогодні, а в четвер, 22 грудня. Про це вона заявила журналістам.

"Уряд поспішає, тому що від того, коли буде ухвалено бюджет, залежать шанси отримати кредит МВФ. Бо вже в четвер буде запізно, адже МВФ піде просто на різдвяні канікули", - пояснила Сюмар.

За її словами, необхідність саме сьогодні ухвалити проект бюджету на 2017 рік пов`язана саме із МВФ - "це одна з ключових і базових причин".

Вона додала, що реальність, яка є "станом на зараз: ми, з одного боку, голосуємо за продовження роботи до вичерпання порядку денного, а з другого боку - ми розуміємо, що щодо більшості законопроектів, які сьогодні внесені (йдеться про законопроекти бюджетоутворюючі — ред.), немає ні рішення комітетів, ні таблиць".

"Тобто це може зайти в глибоку ніч і не закінчитися ухваленням бюджету. І це найімовірніший прогноз", - наголосила Сюмар.

За її словами, в парламенті є своя психологія ухвалення рішень.

"Це - коли завтра треба на літак і кудись десь тікати на новорічні свята, і таким днем, очевидно, є четвер, а не вівторок. Бо після вівторка завтра буде середа. І всі розуміють, що після цього буде четвер", - сказала вона.

Сюмар прогнозує, що, найімовірніше, проект держбюджету-2017 ухвалюватиметься в ніч з четверга на п`ятницю, а "сьогодні, можливо, ми зможемо схвалити законопроекти", які необхідні для ухвалення бюджету.

Нагадаємо, сьогодні, 20 грудня, на вечірньому засіданні депутати розглянуть проект державного бюджету на 2017 рік, який внесли до парламенту ще в середині вересня, як того вимагають норми Бюджетного кодексу.

Традиційно бюджет в Україні ухвалювали наприкінці грудня, але уряд хотів, щоб цього року головний фінансовий документ країни ухвалили вчасно, тобто до 1 грудня. Рада ухвалила в першому читанні проект держбюджету-2017 на засіданні 20 жовтня, але друге читання досі не відбулося. Ба більше, із п'яти законопроектів, які йдуть у зв'язці з держбюджетом, ухвалено в цілому тільки один. Решту чотири - тільки за основу.

Держбюджет на 2016 рік ухвалили 25 грудня о четвертій ранку; держбюджет на 2015 рік - 29 грудня теж о четвертій ранку; бюджет на 2014 рік - взагалі аж 16 січня.

Рада внесла зміни до держбюджету на 2016 рік і збільшила обсяг держсубвенцій місцевим бюджетам на 4,4 млрд грн

Верховна Рада України внесла зміни до державного бюджету на 2016 рік і збільшила обсяг державних субвенцій місцевим бюджетам на надання пільг і житлових субсидій на 4,4 млрд грн. За відповідний проект закону "Про внесення змін до державного бюджету на 2016 рік" (№5502), підготовлений групою народних депутатів, проголосували 277 народних депутатів за необхідних 226, пише УНІАН.

"Аналіз фактичного споживання житлово-комунальних послуг свідчить про значне зростання обсягу витрат на надання пільг і житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг. Як наслідок, передбаченого в державному бюджеті обсягу зазначеної субвенції замало для відшкодування витрат надавачам послуг, - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. - Пропонується збільшити дохідну частину загального фонду державного бюджету на 4,360 млрд грн за рахунок очікуваного перевиконання в частині чистого прибутку або доходу господарських організацій, державних унітарних підприємств та їх об`єднань на 2,050 млрд грн і зі зборів на обов`язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій на 2,310 млрд грн".

Під час обговорення законопроекту парламентарі зазначали, що такі документи має подавати уряд, однак оскільки з Кабінету міністрів таких ініціатив не надходило, нардепи скористалися своїм правом законодавчої ініціативи й ухвалили відповідне рішення.

Як повідомлялося, Кабмін загалом закладав у бюджет на 2016 рік обсяг субвенцій місцевим бюджетам на надання пільг і субсидій у розмірі 40,2 млрд грн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 753 | Додав: adminA | Теги: нічні бюджетні посиденьки, рада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]