Пт, 2024-04-19, 11:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:26
Рада запрацювала, відмовившись від кнопкодавства
Інші останні Політичні новини
Сьогодні, 22 лютого, о 12.45, нова сесія Верховної Ради розпочала свою роботу. Володимир Рибак оголосив сесію відкритою, депутати співають гімн. У залі зареєструвалося 346 депутатів, які зустріли керівництво ВР аплодисментами. Від ПР прийшли 157 депутатів, КПУ - 26, позафракційні – 15, що підтвердило відсутність більшості у провладної коаліції. Перед відкриттям представники апарату позривали зі стін зали усі опозиційні плакати з закликами до персонального голосування.

Крім того, за кілька хвилин до відкриття з президії з'явилися двоє охоронців, які обшукали стільці Рибака та першого віце-спікера Ігоря Калетника на предмет сторонніх речей. Крісло Руслана Кошулинського не обшукували, щоправда, і самого опозиційного віце-спікера у залі немає.

Нагадаємо, опозиція блокувала роботу Ради з 5 лютого, вимагаючи забезпечення персонального голосування. 20 лютого лідер "Батьківщини", "Свободи" і "УДАРу" заявили, що переговори керівників депутатських фракцій і спікера парламенту щодо розблокування роботи Ради завершилися нічим і що час відновлення переговорів невідомо.

22 лютого президент Віктор Янукович повідомив, що робота парламенту розблокована. Про це він сказав під час "Розмови з країною". "Перед ефіром мені подзвонили і сказали, що Рада розблокована", - сказав президент.

Рада внесла зміни до закону про регламент, які забезпечують персональне голосування

Верховна Рада України внесла зміни до закону про регламент, що забезпечують персональне голосування. За закон проголосували 339 народних депутатів із 350 зареєстрованих у залі засідань у п'ятницю.

Зокрема, підтримали таке рішення 156 депутатів фракції Партії регіонів, 78 - із фракції "Батьківщина", 34 - фракції "УДАР", 33 - фракції "Свобода", 22 комуністи та 16 позафракційних депутатів. Вже перше ж голосування по регламентному питанню показало, що в залі немає значної частини фракції ПР, а їх союз з комуністами та позафракційними не дає їм більшості в Раді. Це означає, що при будь-якому наступному голосуванні доведеться шукати компроміси з опозицією.

Відповідно до ухваленого закону, в разі виявлення народним депутатом на пленарному засіданні факту порушення вимог закону про персональне голосування і фактів голосування за іншого депутата розгляд питання порядку денного зупиняється.

Головуючий на засіданні встановлює присутність на засіданні депутата, замість якого голосували. В разі відсутності цього депутата лічильна комісія має вилучити картку такого депутата й передати її головуючому на засіданні.

Після цього проводиться повторне голосування за призупиненим питанням.

Рада також ухвалила заяву "Про реалізацію євроінтеграційних устремлінь України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом". За таке рішення проголосували 315 депутатів з 349 зареєстрованих у сесійній залі.

Після цього перше засідання другої сесії Верховної ради сьомого скликання завершилося, наступне засідання парламенту розпочнеться 5 березня, про що оголосив голова парламенту Рибак. "Ранкове засідання Верховної ради України оголошую закритим", - сказав він.

"Регіони" хочуть голосувати у Раді простою більшістю

Партія регіонів пропонує, щоб рішення у Верховній Раді ухвалювалися більшістю від присутніх у залі депутатів. Про це заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, пише "Українська правда".

Він нагадав, що зміни до регламенту, ухвалені в п'ятницю, були першою пропозицією регіоналів на переговорах, і не зрозумів "навіщо було витрачати три тижні на блокуванні трибуни".

За словами Єфремова, кожне рішення має ухвалюватися не менш, ніж 150-ма депутатами, "щоб у залі не голосували 40 людей".

Крім того, він нагадав, що збирається зареєструвати законопроект, де будуть передбачені санкції за неперсональне голосування, а саме щодо позбавлення порушників мандату після двох попереджень.

Такі ж самі санкції у цьому законопроекті передбачатимуться за блокування парламенту. На питання, чи має право суд позбавляти депутатів мандату, Єфремов зазначив: "Мабуть, деякі норми зараз не відповідають Конституції. Однак, якщо опозиція хоче показати, що вона справді хоче вирішити це питання, то вони, разом з більшістю, мають брати участь в ухваленні змін до Конституції".

"Можна дискутувати, чи має право суд вирішувати дане питання, однак я нагадую, що суд зараз може вирішити питання, наприклад, щодо позбавлення мандатів депутатів-сумісників", - додав Єфремов.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1126 | Додав: nowyny | Теги: рада, кнопкодавство, запрацювала | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]