Сб, 2024-04-20, 06:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:32
Рада змінює правила "гри" на енергоринку
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №2966-д про незалежного регулятора у сфері електроенергії та комунальних послуг. За нього проголосували 250 депутатів за 226 мінімально необхідних, передає Lb.ua.

Нинішня Національна комісія була створена указом президента від 27 серпня 2014 року замість Нацкомісії регулювання енергетики і Нацкомісії регулювання комунальних послуг. Членів нової комісії тоді призначив президент.

Законопроект передбачає, що поточний склад буде поступово відправлено у відставку протягом 18 місяців (що півроку будуть звільняти по троє, двоє і двоє членів комісії). Членів комісії, які прийдуть їм на заміну, буде добирати конкурсна комісія у складі п'яти осіб (дві людини від президента, дві від Ради і одна від Кабміну).

Посадові особи регулятора будуть нести персональну відповідальність за зловживання владою або неналежне виконання своїх обов'язків. Будь-які усні або письмові вказівки членам регулятора обернуться кримінальною відповідальністю. Термін повноважень членів регулятора становитиме шість років, одна людина не зможе бути членом регулятора більш ніж два терміни.

Від прийняття цього законопроекту залежало отримання Україною 600 млн євро макрофінансової допомоги Європейського Союзу. Також про важливість цього законопроекту заявляли посли країн "Великої сімки" та Європейський банк реконструкції та розвитку. ЄБРР, зокрема, заявив, що незалежна НКРЕКП необхідна для приватизації підприємств енергетичної галузі.

Перше читання законопроекту про НКРЕКП пройшло 12 квітня, 14 липня його розглядали в другому читанні, але не змогли прийняти і відправили на повторне читання.

ВР планує збільшити конкуренцію на ринку електроенергії

Верховна Рада України в четвер ухвалила в першому читанні законопроект "Про ринок електричної енергії", який передбачає впровадження конкурентних відносин на ринку електричної енергії, у тому числі і на роздрібному, де кінцевий споживач зможе обирати постачальника електроенергії. За даний законопроект №4493 проголосували 237 народних депутатів при необхідних 226, передає УНІАН.

"Переваги цього закону споживачі відчують, оскільки будуть створені конкурентні ринки електричної енергії – ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", добовий ринок, балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг і роздрібний ринок. Цей закон у середньостроковій перспективі може привести до зниження цін на електроенергію", - сказав міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик, коментуючи даний законопроект.

Він підкреслив, що ухвалення цього законопроекту дасть змогу створити незалежного оператора енергосистеми України, що полегшить можливість новим генеруючим підприємствам продавати свою електроенергію на ринку.

"Перше завдання, яке вирішується цим законом – це розширення прав споживача. Цей закон – це перший крок для створення ринку електроенергії. Потрібно, щоб споживач міг вибирати 6-7 постачальників, цей законопроект дає можливість вибору споживачеві постачальника електричної енергії", - сказав міністр.

Народний депутат, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Лев Підлісецький зазначив, що цей законопроект стимулюватиме виробників до підвищення ефективності генерації електроенергії.

"Коли виникає конкуренція між виробниками, вони намагаються підвищувати ефективність, а не як сьогодні, коли кожен споживач прагне довести Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, свої витрати в структурі тарифу. Така конкуренція дає можливість сподіватися на зниження цін", - сказав депутат.

Як повідомлялось, 21 квітня 2016 року цей законопроект був переданий до Верховної Ради, після чого його було розглянуто у профільному парламентському комітеті.

Згідно з пояснювальною запискою, цей законопроект відповідає вимогам Третього енергетичного пакету, а також враховує норми чинного закону "Про функціонування ринку електричної енергії України", який сьогодні визначає організацію зазначеного ринку в цілому.

Разом з ухваленням даного законопроекту також мають бути прийняті нормативно-правові акти, які регламентуватимуть функціонування декількох ринків (замість діючих оптового і роздрібного) – ринку двосторонніх договорів (прямих контрактів між виробником і покупцем електроенергії), ринку "на добу вперед", добового ринку, балансуючого ринку, ринку допоміжних послуг і роздрібного ринку, на якому електроенергію купують домогосподарства.

Також законопроект передбачає проведення корпоратизації компанії-оператора об`єднаної енергосистеми "Укренерго", а також новий механізм гарантованої закупівлі електроенергії, виробленої з альтернативних джерел.

Тимошенко: я точно знаю, хто буде посередником між електростанціями і народом

Глава фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко розкритикувала законопроект "Про ринок електричної енергії", назвавши його корупційним, передає Цензор.НЕТ. Про це вона заявила під час обговорення законопроекту у Верховній Раді.

За її словами, на ринку в жодній країні не може конкурувати три види електроенергії:

"Гідроенергетика, яка коштує мізер - вона найдешевша, в 10 разів дешевша за теплову. І тут же на ринок виходить теплова електроенергія, яка в 10 разів дорожча, там неможливо ефективністю виробництва це вирівняти. Як вони можуть між собою конкурувати? Як між собою може конкурувати атомна електроенергія, яка в 5 разів дешевша за теплову? Коли я запитала пана від "Самопомочі" про те, як людина може купити гідроелектроенергію, то він сказав "безпосередньо не купить, там будуть посередники", - сказала Тимошенко.

"Я хочу абсолютно точно сказати, що з цією владою я ні в які конкурси не вірю, це чиста корупція, і я усвідомлюю, що якщо президент України, а я не думаю, що він не інтелектуальний, розуміє, що він робить, то я точно знаю, хто буде посередником між гідроелектростанцією і народом, між атомними електростанціями і народом. Буде корпорація "Рошен" або якісь її метастази. Тому що президент зупинитися не може. Якщо він комусь продав можливість бути посередниками, то нехай покаже мені цих посередників і скаже скільки вони за це заплатили. Це підміна понять, ніякого ринку тут немає..." - зазначила лідерка "Батьківщини".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: рада, зміна правил гри, енергоринок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]