Сб, 2024-04-20, 07:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Ради фінансової стабільності щодо курсу гривні Яценюк ініціює засідання. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк стурбований девальвацією гривні останніми днями й ініціює проведення засідання ради економічної та фінансової стабільності після повернення української делегації на чолі з президентом Петром Порошенком із Давоса, де вона працюватиме 20-22 січня, пише Інтерфакс-Україна.

"Я прошу, щоб невідкладно провели це засідання разом із главою Нацбанку та всім економічним блоком, щоб ми поінформували, які кроки необхідно здійснити", - сказав прем'єр, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві в середу, 20 січня.

Яценюк наголосив, що першочерговим питанням для засідання ради є валютно-курсова стабільність.

"Я не допущу, щоб було так, як минулого року, коли нам потрібно було переривати засідання Кабінету міністрів, щоб ухвалювати оперативні рішення для стабілізації валютно-курсового сектора. Ми єдині з Нацбанком у цілях: низька інфляція та стабільна національна грошова одиниця. У кожного своя міра відповідальності", - заявив прем'єр.

Він зазначив, що валютний курс має відповідати економічним реаліям, які є сьогодні в Україні.

Яценюк також наголосив, що одним із головних завдань для підтримки валютно-курсової стабільності є продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Порошенко, який у середу, 20 січня, вирушить з офіційною українською делегацією до Давоса для участі у Всесвітньому економічному форумі, проведе зустріч із директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, повідомив Яценюк.

"Я знаю, що президент зустрічатиметься з директором-розпорядником МВФ", - сказав прем'єр.

Яценюк наголосив, що Україні необхідно продовжувати програму співпраці з МВФ, оскільки вона є засадничим принципом для економічної стабільності в Україні.

Як повідомлялося, минулого тижня Порошенко зазначив, що для продовження співпраці з МВФ за програмою розширеного фінансування EFF необхідні додаткові переговори.

"Майже напевно це потребуватиме мого втручання", - сказав глава держави на прес-конференції в Києві 14 січня.

Він уточнив, що найближчим часом відбудеться "дошліфування" оновленого меморандуму за програмою EFF і відбудеться зустріч у Швейцарії з представниками МВФ.

Відкрита у березні цього року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько 17,11 млрд дол. за поточним курсом) із першим траншем у 5 млрд дол. спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько 1,64 млрд дол.) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд (0,61 млрд дол.).

Водночас Україна змогла отримати лише перші два транші, частина першого у розмірі 2,7 млрд дол. пішла уряду для підтримки держбюджету, тоді як одержувачем решти коштів традиційно став Нацбанк.

Як повідомлялося, гривня за останній тиждень подешевшала більш ніж на 5%, опустившись до рівнів початку березня минулого року: її курс на міжбанку впав до 25 грн/дол., а на готівковому ринку - нижче за 27 грн/дол.

НБУ для стримування девальвації щодня проводив аукціони з продажу валюти, 19 січня збільшивши пропозицію на них із 30 млн дол. до 50 млн дол., у результаті в середу курс гривні на міжбанку трохи зміцнився - до рівня близько 24,65 грн/дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 721 | Додав: adminA | Теги: курс гривні, засідання, Яценюк, фінансова стабільність | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]