Пт, 2024-03-29, 14:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:32
Радикальні поправки Держдуми зашкодять російським сиротам - InoPressa
Інші останні Новини світу

У помсту за прийнятий у США "Закон Магнітського" російські депутати схвалили законопроект, що забороняє американцям не тільки фінансувати НКО в Росії, а й всиновлювати російських дітей. Саме американці часто всиновлювали хворих дітей та дітей-інвалідів, пишуть ЗМІ, тепер ця "маленька армія" втрачає надію знайти батьків, які відвезуть їх подалі від трагічної долі - неефективного лікування і поганого оточення в дитбудинку.

Російська Дума зробила перший крок до заборони на всиновлення російських дітей американцями, прагнучи помститися за антикорупційний закон, нещодавно ухвалений Конгресом США, пише The Los Angeles Times. Цей захід ще має схвалити верхня палата парламенту, а також президент Путін.

Назвавши "Закон Магнітського" ворожим і провокаційним, російські законодавці спочатку відповіли на нього забороною на видачу віз американським чиновникам, а також прийомним батькам, які погано поводилися з дітьми з Росії, і суддям, які, як вважається, були занадто поблажливі до таких батьків. Пізніше додалися обмеження на всиновлення, пише автор коментаря.

"Сьогодні Дума з виключно прагматичних міркувань винесла жорсткий вирок цим важкохворим дітям, які, я впевнений, будуть знемагати в російських притулках до кінця життя", - наводить автор статті слова депутата Іллі Пономарьова, який голосував проти законопроекту.

Минулого тижня Путін закликав законодавців відповісти на "Закон Магнітського" "адекватно, але з дотриманням заходів", а в середу дав своє благословення на голосування в Думі, згідно зі словами прес-секретаря Дмитра Пєскова.

Автор статті наводить дані керівника громадської організації "Право дитини" Бориса Альтшулера: американці усиновляють від 1 тис до 3 тис російських дітей на рік, тоді як російські родини - 7 тис, що далеко не відповідає потребам країни. "За останні 15 років 19 усиновлених у Росії дітей загинули в США, тоді як понад 1200 загинули за той же період у російських сім'ях", - посилається автор статті на дані Альтшулера.

"Що стоїть за російським законопроектом про заборону усиновлень американцями", намагається розібратися на сторінках The Christian Science Monitor Фред Вейр. Він перераховує положення "Закону Діми Яковлєва", схваленого в середу Держдумою в другому читанні: "Повна заборона на усиновлення російських дітей громадянами США, примусове закриття всіх фінансованих США некомерційних організацій, які ведуть політичну діяльність, заборона американським громадянам працювати у всіх НКО, які мають стосунок до політики".

В останню редакцію внесено радикальні поправки, правда, цей законопроект зустрів несподіваний опір у деяких російських міністерствах - наприклад, у МЗС, йдеться у публікації.

Що думають аналітики? Як вважає політолог Олексій Мухін (Москва), депутати доповнили "Закон Діми Яковлєва" поправками "просто зі шкідливості, щоб показати опозиції, що в їхніх руках влада і вони можуть робити все, що заманеться". Мухін очікує, що Путін "зіграє роль "доброго слідчого" і викреслить із закону такі заходи, як заборона усиновлень".

Інші експерти вважають, що невдоволення міжнародними усиновленнями - один зі стовпів програми націоналістів, і заборона такої практики набула в Держдумі справжньої популярності.

"За словами дипломатів, в останні тижні Кремль потихеньку давав зрозуміти, що пом'якшує тон, бо сподівається на візит Обами до Москви на початку майбутнього року", - йдеться в коментарі The Wall Street Journal. Але ухвалення "Закону Магнітського" зустріло люту і відкриту реакцію.

Москва підготувала відповідь на "Закон Магнітського", який накладає подібні санкції на американців, звинувачених у порушеннях прав людини або жорстокому поводженні з прийомними дітьми з Росії. Повна заборона на усиновлення американцями стала доважком.

"Дума захищає злодіїв і розкрадачів з так званого списку Магнітського. Причому захищає їх, караючи сиріт!" - заявив лідер "Яблука" Сергій Митрохін.

"У Росії тема усиновлень іноземцями - делікатна в політичному плані. Випадки жорстокого поводження з прийомними дітьми у США, зокрема загибель 19 дітей за останні 20 років, широко висвітлюються державними телеканалами", - йдеться в статті.

"Сварка Росії і США: помста коштом найслабших" - так називається ​​редакційна стаття в Neue Zürcher Zeitung. "Закон Магнітського", який накладає санкції на російських чиновників, болісно зачіпає російську еліту. Багато високопоставлених чиновників завдяки своєму становищу домоглися багатства, мають нерухомість у США, часто туди їздять і відправляють дітей навчатися в американські університети", - нагадує видання. Путін заявив, що буде знайдено відповідь на нього.

Схвалений Думою законопроект видання різко критикує, вказуючи на те, що саме американці часто всиновлювали хворих дітей та дітей-інвалідів, тому "цим законом корумпована еліта карає найслабших членів суспільства". Газета наводить думку голови Московської Гельсінської групи Людмили Алексєєвої, яка сказала, що дітям, у яких був шанс отримати в США медичне забезпечення і зростати в прийомних сім'ях, доведеться і далі тягти рослинне животіння в дитбудинках.

Нова заборона на усиновлення і на роботу агентств з усиновлення в Росії віддзеркалює "міні-кризу" у відносинах Вашингтона і Москви, визнає помічник президента Юрій Ушаков. Проте Росія, за його словами, все ще планує прийняти Обаму в першій половині майбутнього року, пише The Financial Times.

"Кремлівські чиновники постаралися дистанціюватися від рішення про заборону усиновлення, тому неясно, чи підпише Путін цей закон", - зазначає кореспондент Чарльз Кловер. Міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що повна заборона на усиновлення - помилка. Водночас уповноважений з прав дітей Павло Астахов висловив жаль, "що багато шановних політиків вважають, що закордон врятує наших дітей". "Якщо дотримуватися цієї логіки, то наступним кроком повинна стати роздача іноземцям наших старих, а потім - хворих людей", - наводить слова Астахова видання.

Дев'ять членів Громадської палати виступили зі зверненням, що статистика не підтверджує слів, що пролунали в Думі, про масові випадки поганого поводження із російськими дітьми за кордоном. "Обрана в даному випадку тактика "око за око" може призвести до того, що насамперед постраждають діти", - цитує звернення Громадської палати видання. - Діти не повинні ставати інструментом для вирішення політичних завдань".

Німецький Der Spiegel повідомляє, що схвалений у середу Держдумою законопроект встиг викликати в Росії шквал невдоволення, зокрема міністра освіти РФ Дмитра Ліванова і міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Також повідомляється про 30 затриманих, які протестували перед будівлею Держдуми проти того, "щоб діти, зокрема фізично неповноцінні, ставали заручниками політичних суперечок", йдеться в редакційній статті.

"Поліна, Віталій, Наталія та багато інших - маленька армія дітей, які втратили надію. Це передова група тисяч кинутих дітей, які ризикують втратити єдину можливість вижити: знайти двох батьків, які відвезуть їх подалі від сумної долі - неефективного лікування і поганого оточення в одному з численних дитбудинків, розкиданих по всій території величезної країни", - оповідає Нікола Ломбардоцці в газеті La Repubblica.

"Прийняття цього закону наполегливо вимагав Путін, щоб направити Обамі сигнал у відповідь на підписання "Закону Магнітського", - стверджує італійський кореспондент, - але цей документ може завдати більше шкоди Росії, ніж американцям. В останні 10 років близько 80 тис російських дітей вирушали на інший бік Атлантики, щоб знайти там краще життя і турботливу родину".

"Це цинічне і негідне рішення, рішення справжніх негідників, - каже відомий російський режисер Юрій Гримов. - Навіть найжорстокіші терористи намагаються вберегти дітей". Гримов - один з організаторів протесту біля будівлі Держдуми, що завершився у відповідності до недавно прийнятих законів проти інакомислення: 10 осіб заарештували, решта постраждали від кийків, ідеться в статті.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 935 | Додав: nowyny | Теги: поправки держдуми, російські сироти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]