Пт, 2024-03-29, 13:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:31
Рахунки компанії, яка продала Україні "вишку Бойка" за завищеною ціною, Латвія заарештувала
Інші останні Економічні новини
Держполіція Латвії заарештувала рахунки компанії Highway Investments Processing LLP, яка продала "Чорноморнафтогазу" (дочірній компанії НАК "Нафтогаз України") бурову вишку, відому як "вишку Бойка", за завищеною ціною. Про це йдеться у відповіді на запит до латвійської поліції від програми "Тендер News з Наталією Седлецькою" на TBi, передає ZN.UA.

"У зв'язку з фактом покупки українським підприємством CHERNOMORNEFTEGAZ бурової плавучої установки (платформи) 1 березня 2011 року, 16 травня 2012 року Управління по боротьбі з економічними злочинами Головуправління кримінальної поліції Головної поліції Латвії за фактом легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, відкрило кримінальний процес №11816009312 за ч.3 ст.195 Кримінального закону Латвійської Республіки", — йдеться у відповіді.

Начальник Першого відділу управління по боротьбі з економічними злочинами Державної поліції Латвії Яніс Целмс повідомив ТВі, що для встановлення руху коштів на банківський рахунок Highway Investments Limited у латвійському банку "Трастакомерцбанк" накладено арешт.

"Кримінально-процесуальний процес у Латвії передбачає арешт рахунків, і в такому випадку клієнт, звичайно, не може нічого зробити — працювати зі своїм рахунком. Свої процесуальні дії ми виконали", — повідомив Целмс.

Латвійські правоохоронці вже передали українській прокуратурі прохання про допит причетних осіб з українського боку.

"Доведеться допитати громадян України. Але, як ви знаєте, силоміць ми їх не можемо запросити", — сказав він.

"І якщо не вдасться — то через правову допомогу це буде здійснено. У міжнародному плані ми вже попросили допомоги в України і чекаємо на відповідь. Правова допомога — допитати або провести певні слідчі дії на території України", — розповів Целмс.

Імен причетних до цієї справи і їхнього статусу латвійські правоохоронці зараз не розголошують.

Нагадаємо, у травні 2011 року стало відомо, що державна компанія "Чорноморнафтогаз" придбала дві морські бурові установки за ціною 400 млн дол кожна.

При купівлі першої бурильної установки, яка обійшлася Україні на 150 млн дол більше, у тендері взяли участь тільки дві, пов'язані між собою фірми.

При покупці другої бурильної установки в тендері взяли участь три посередники. Під умови тендера підходило тільки дві морські установки. Ціна у виробника кожної з них становила 220 млн дол. Однак переможцем тендеру із закупівлі вишок для "Чорноморнафтогазу" за ті ж таки 400 млн дол стала латвійська компанія Rigas Kugu buvetava. Отож, за другу бурильну Україна переплатила 180 млн дол.

Згодом стало відомо, що Генпрокуратура Латвії зацікавилася справою "вишок Бойка" - відомство порушило кримінальну справу за фактом корупційних схем закупівлі бурових установок. Саме латвійська компанія стала постачальником другої бурової "вишки Бойка", а власником постачальника першої є "бомж" з Латвії.

Крім того, "вишками Бойка" зацікавилася також прокуратура Великобританії. Натомість Генпрокуратура України нічого цікавого для себе не побачила.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 977 | Додав: adminA | Теги: рахунки компанії, латвія, Україні вишку Бойка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]