Пт, 2024-03-29, 01:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:45
Реальну загрозу українській мові Андрухович бачить в Табачнику
Інші останні Культурні новини

Відомий письменник Юрій Андрухович бачить реальну загрозу для розвитку українській мові в існуючих умовах. Зокрема, письменник назвав проросійською гуманітарну політику нинішньої влади в Україні, повідомляє УНІАН.

"Днями ЗМІ цитували міністра освіти, що він, слава Богу, не збирається зменшувати кількість українських літер, як і не зазіхає на фарсі та суахілі. І це вже політичне формулювання. Це такий своєрідний гумор цієї людини. Він продемонстрував своє високо зверхнє ставлення до державної мови цієї країни", - вважає Андрухович.

"Після цього судження нам йому дуже важко довести, що він її принизив, бо таким чином ми наче визнаємо, що порівняння з суахілі є принизливим. Ні, воно не є принизливим! Але для його аудиторії – він пожартував вдало, стібанувся. А це все-таки цеглинки гуманітарної політики", - пояснив письменник.

Андрухович також зазначив, що персонал в закладах громадського харчування Києва вже не переходить на українську мову, навіть якщо клієнт розмовляє українською.

"Це все-таки один з наслідків певної гуманітарної політики. Уся гуманітарна політика зводиться до того, щоб усіма силами знову маргіналізувати українську мову, звести її до типового шаблонного розуміння "недорозвинутої", "недомови" сільського населення в найнерозвинутіших регіонах України. Так, це брудна політика", - запевнив він.

А на запитання "Зараз реально щось загрожує українській мові?" письменник відповів: "Дуже реально. На мій погляд, зменшується кількість її носіїв. Для типових білінгвів тенденція однозначно рушила в бік російської мови".

Як відомо, в лютому в ЗМІ з'явилася інформація про те, що, згідно з проектом нових навчальних планів для 5-9-х класів, зменшується кількість уроків української мови та літератури, а предмет "Історія України" взагалі зникне.

20 лютого міністр Табачник заперечив, що предмет "Історія України" зникне, але підтвердив можливість скорочення курсу історії в 5-9-х класах - на один урок в тиждень.

Потім Табачник уже запевняв, що кількість годин уроків історії в середній школі не будуть скорочувати.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: загрозу українській мові Андрухович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]