Чт, 2024-03-28, 14:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:19
Реформам в М'янмі Обамa порадів, а Камбоджі порадив провести чесні вибори
Інші останні Новини світу
Президент США Барак Обама відвідав М'янму і Камбоджу в рамках турне по трьох країнах Азії. М'янма стала першою державою, куди Обама прибув з візитом вперше після свого переобрання. У М'янмі Барак Обама балансував між стриманими похвалами новому уряду і закликами до подальших реформ.

Обама також зустрівся з колись найвідомішим бірманським в'язнем - Сан Су Чжі, лідером опозиції , що вперше пройшла в парламент.

Поїздка американського президента до М'янми була покликана підкреслити успіх адміністрації Обами в переконанні бірманських генералів піти на політичні та економічні реформи, пише NEWSru.com.

На думку президента США, процес демократичних і економічних реформ в М'янмі "може привести до неймовірних можливостей для розвитку". Тейн Сейн відповів, що обидві сторони будуть рухатися далі "на основі взаємної довіри, поваги й розуміння".

В розмові з Тейн Сейном Обама використав назву "М'янма", яку воліють уряд і члени колишньої хунти, тоді як у США та інших західних країнах найчастіше використовується "Бірма".

З часу падіння хунти Тейн Сейн очолив реформи, в числі яких - звільнення сотень політв'язнів, початок переговорів з бунтівниками з числа етнічних меншин, ослаблення цензури, зелене світло для профспілок, а також проявлена схильність зійти з традиційної економіко-політичної орбіти гігантського сусіда, Китаю.

Під час зустрічі з Сан Су Чжі Обама нагадав про роки за гратами, проведених лідером бірманської опозиції, і назвав її "іконою демократії, яка надихала людей не тільки в своїй країні, але і у всьому світі". "А сьогодні - нова глава у взаєминах США і Бірми", - зазначив президент США.

Помічники президента заявили, що Обама налаштований сприяти "закріпленню" демократичних змін в М'янмі і буде домагатися подальших дій, включаючи обмеження насильства на етнічному або релігійному грунті. Крім того, буде відновлена програма допомоги М'янмі, в тому числі на 170 млн доларів на податковий 2012-13 рік, але це теж буде залежати від динаміки реформ.

США пом'якшили санкції і скасували більшість заборон на бірманський імпорт у відповідь на вжиті місцевою владою реформи, але й поставили умови для повної нормалізації відносин, таких як звільнення всіх політв'язнів. Однак на запитання, чи можуть всі санкції бути скасовані на цій стадії, американський чиновник відповів негативно. "Всі ці речі мають оборотний характер", - зазначив він.

У прагненні справити позитивне враження в понеділок влада М'янми почала звільняти десятки дисидентів, які залишаються за гратами місцевого ГУЛАГу.

Насильницькі сутички між буддійською більшістю і нечисленними мусульманами на заході М'янми залишаються предметом серйозної стурбованості, і, за словами помічників Обами, він торкнеться цієї теми на переговорах з керівництвом країни.

Протягом багатьох років М'янма (колишня Бірма), якою керував військовий режим, залишалася об'єктом критики з боку міжнародного співтовариства. Військових засуджували за небажання передавати повноваження цивільній адміністрації і придушення демократичних свобод. У листопаді 2010 року відбулися перші в новітній історії країни загальні вибори, за підсумками яких було сформовано парламент, який обрав президента і затвердив склад уряду. Передача влади в М'янмі від військового режиму демократично обраному президентові та уряду парламентської більшості стала заключним етапом реалізації прийнятої в 2003 році за посередництва ООН "дорожньої карти" - плану поетапної побудови демократії в колишній Бірмі.

Уряд М'янми оголосив про масову амністію. Напередодні візиту в цю країну американського президента Барака Обами на волю вийдуть 452 ув'язнених.

У ході свого візиту до Камбоджі Обама закликав прем'єр-міністра країни Хун Сена провести чесні вибори і звільнити політичних ув'язнених.

За словами представника американської делегації, переговори між лідерами двох країн були напруженими, і Обама зробив акцент на ситуації з правами людини в Камбоджі. Порушення прав громадян президент назвав однією з перешкод до поліпшення відносин двох країн.

Наступною країною для відвідування в рамках турне заплановано Таїланд.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1015 | Додав: adminA | Теги: чесні вибори, М'янмі, Камбоджі, Обамa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]