Сб, 2024-04-20, 13:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
Реформування грошової системи країни розпочинає Куба
Інші останні Новини світу
Уряд Куби оголосив сьогодні, 21 жовтня, про початок реформування грошової системи, що існує в країні, у якій одночасно використовуються дві валюти - національний песо (НП) і конвертований песо (КП).

"Рада Міністрів схвалила вступ у силу графіка виконання заходів, які приведуть до монетарної та обмінної уніфікації", - йдеться в офіційному повідомленні, розміщеному в газеті "Гранма", передає ИТАР-ТАСС.

У цей час НП переважно використовується для розрахунків із населенням, саме в цій валюті переважна більшість громадян отримує зарплату і здійснює основні платежі. КП прирівняний до долара США і може обмінюватися на валюту інших країн. За 25 НП за фіксованим курсом можна придбати один КП, при цьому в розрахунках між підприємствами нерідко використовується співвідношення 1 до 1.

Терміни початку грошової реформи наведені не були, проте в повідомленні було зазначено, що "початок цьому процесу покладе монетарна уніфікація для юридичних і фізичних осіб".

На першому етапі зміни торкнуться юридичних осіб. Таким чином влада має намір "сприяти створенню умов для підвищення ефективності, кращого вимірювання економічних даних, а також стимулювання секторів, що займаються виробництвом товарів і послуг на експорт і для імпортозаміщення". При цьому було особливо підкреслено що "жодна міра, яка приймається в галузі монетарної політики, не буде спрямована на шкоду тим, хто легально отримує свої доходи" в будь-який з двох валют.

Відмова від системи подвійної валюти, яка офіційно вважається однією з основних перешкод для розвитку країни, потрапить до числа найбільш масштабних перетворень уряду Рауля Кастро. З 2010 року країна під його керівництвом проводить "актуалізацію" своєї соціалістичної моделі, в ході якої здійснюється обмежене розширення приватного сектора та зменшення ролі держави в ряді сфер економіки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: реформування грошової системи, Куба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]