Вт, 2024-04-16, 11:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:49
Рейтинг країн за гендерною рівністю - де у світі найкраще народитись жінкою
Інші останні Новини світу

Де у світі найкраще народитись жінкою, - рейтинг країн за гендерною рівністю

Найщасливіші жінки живуть в Ісландії. У цій країні найменший розрив між статями.

Тобто жінки, як і чоловіки мають однаковий доступ до освіти, медицини, у них однакова заробітня плата та тривалість життя.

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) щороку визначає рейтинг країн з найменшим розривом між статями. Цьогоріч вже вдев’яте список очолює Ісландія.

ВЕФ при складанні рейтингу враховують такі критерії як рівність заробітної плати, кількість жінок у парламентах та тривалість життя обох статей.

Не варто говорити, що в Ісландії все ідеально, бо це не так. З 1 максимального балу в країни всього 0,878. Однак якщо порівняти із Єменом (0,516.), яка посіла останнє місце в рейтингу, Ісландія майже рай для жінок. Пише Еспресо.

Журнал "The Economist" назвав Ісландію найкращою у світі країною для працюючих жінок.

А от Велика Британія посіла лише 24 місце. І це правда, адже 80% ісландських жінок працевлаштовані. Половина членів правління компаній тепер жінки, а ще 65% студентів ісландських університетів - жінки, і 41% членів парламенту - теж жінки.

В цій країні досить цікавий спосіб навчання дівчат. В дитячих садках і школах їх не виховують "принцесами" та феями, а вчать витривалості, сміливості та хоробрості.

В дошкільних закладах немає ляльок. Таких шкіл та садочків все більше, адже потім це позначається на дівчатах в дорослому віці.

Такий спосіб виховання зумовлений історично, адже раніше ісландські чоловіки були моряками та підкорювали океан. А жінки залишались одні і виконували ролі і фермерів, і мисливців, і навіть будівельників.

Жінки в Ісладнії були відповідальні за бюджет сім'ї та за процвітання країни. Але навіть тоді у них не було стільки прав, як у чоловіків, наприклад, у політиці жінок були одиниці. А оплата їх праці була меншою.

Тоді жінки взяли все у свої руки, організовували протести, не виходили на роботу та заснували жіночу партію - Жіночий Альянс. Вже за 20 років кількість жінок в парламенті досягла понад 30%.

Навіть попри це, ісландські жінки все ще почуваються дискримінованими. Тільки 22% жінок - керівники; лише 30% фахівців на телебаченні - це жінки, і жінки все ще заробляють приблизно на 14% менше, ніж чоловіки. Уряд країни пообіцяв усунути гендерну різницю в оплаті праці до 2022.

ТОП 10 країн

Те, що лідерами рейтингу 2017 року стали скандинавські країни не дивує абсолютно. Ці країни завжди входили в першу п’ятірку. Більше дивує те, що в першу десятку входять також Руанда - країна в центральній Африці та Нікарагуа, а Велика Британія посіла аж 15 місце.

Але цьому також є пояснення. Руанду раніше називали "феміністичним раєм", адже країна є першою в світі за представництвом жінок в органах влади. Наприклад, в парламенті їх - 56%.

Пов'язують це з тим, що під час геноциду в 1994 році було вбито 20% чоловіків і жінкам довелось все робити самим. Але за управління жінок Руанда показує вражаючі результати: зростання ВВП 8%, скорочення бідності на 3% в рік.

За даними ВЕФ найкраща ситуація з гендерною рівністю в країнах Північної Європи.

Пояснити це можна правильною державною політикою та високим рівнем економічного розвитку країн.

Що стосується країн Південної Європи, то там ситуація стає кращою. За останні кілька років розрив між статями в освіті ліквідовано, однак жінки все ще заробляють менше і отримати керівні посади шансів у них значно менше.

Цьогоріч перша десятка країн виглядає отак: Ісландія, Норвегія, Фінляндія, Руанда, Швеція, Нікарагуа, Словенія, Ірландія, Нова Зеландія, Філліпіни .

Вже в ТОП-20 входять країни великої двадцятки - Франція, Німеччина, Велика Британія, Канада та ПАР.

За даними дослідження розрив між статями поступово знижується. Якщо минулого року він становив в середньому 32,0%, то цьогоріч це 31,7%.

Зі 142 двох країн, 82 держави показали покращення ситуації та зменшення гендерної нерівності. Однак в той же час у 60 країнах ці показники, навпаки, погіршились.

Розрив в освіті має зникнути через кілька років, але досі найпроблемнішою сферою є політика та економіка. Там гендерна нерівність ще продовжуватиметься понад 200 років, за прогнозами експертів.

Якщо країни досягнуть гендерного паритету, це може дуже добре позначитись на економіці країн та привести до додаткових дивідендів.

Наприклад, економічна гендерна рівність принесе Великій Британії $250 млрд до ВВП, а Китаю - $2,5 трильйона.

А що в Україні

Україна у рейтингу посіла 61 місце, однак, як зазначають експерти, у нас ситуація покращується. Але ми досі не в перші десятці, тому тішитись не варто.

Наш гендерний баланс зараз на рівні Польщі, Греції та Австрії. Але ми випередили Італію, Росію та Угорщину.

В Україні, за даними дослідження, жінки мають однаковий доступ до освіти та медицини. Однак досі існує суттєва різниця в політиці та економічному житті.

Українських жінок досі дуже мало в політиці, вони рідко займають керівні посади та отримують менше за чоловіків.

Дуже мало українок займають керівні посади в політиці та стають міністрами.

Існує і певне викривлення в професіях. Жінки далі працюють більше в гуманітарних та творчих сферах, чоловіки - в технічних.

Однак закон про скасування обмежень в 450 професіях для жінок має поступово вирівняти гендерний баланс.

Де ситуація найгірша

Очікувано, найбільший розрив між чоловіками та жінками в мусульманських країнах Близького Сходу та Азії.

Однак дослідження не може бути абсолютно об'єктивним, адже експерти не володіють даними усіх країн світу.

Рейтинг найгірших країн для життя жінок у 2017 році розподілився отак:

Ємен, Пакистан, Сирія, Чад, Іран, Малі, Саудівська Аравія, Ліван, Марокко, Йорданія.

​В більшості цих країн зараз йде війна і жінки в розвитку країни грають мізерну роль.

Ємен не вперше називають найгіршою країною для жінок. І не просто так. Жінки там виходять заміж у 12 років, масово гинуть при пологах, їх арештовують на вулиці і кидають у в'язниці.

Місцеві жінки безкомпромісно належать чоловікам. Вони не тільки є власністю чоловіків, але навіть не мають прав без дозволу покинути будинок.

Ємен - одна з найменш розвинених країн у світі, рівень бідності там складає 40%.

Тільки 35,9% громадян мають доступ до чистої питної води. Тільки одна з трьох жінок в Ємені вміє читати і писати (серед чоловіків кількість неграмотних складає 31%).

Також Ємен - перша країна за рівнем жіночого обрізання в світі. Багато дівчаток помирають також під час цієї процедури.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 747 | Додав: adminA | Теги: гендерна рівність, рейтинг країн, жінки, світ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]