Чт, 2024-04-25, 06:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:41
Рейтинг найуспішніших українських письменників
Інші останні Культурні новини
Если у вас вскоре намечается свадьба, на которой вы будете главной героиней — невестой, тогда вам наверно интересно свадебные платья фото которых, конечно же, хочется посмотреть заранее, чтобы сделать выбор. Именно поэтому вам непременно нужно посетить сайт donata.com.ua, на котором вы сможете как посмотреть различные варианты свадебных платьев, так и приобрести себе понравившееся вам по самой выгодной цене.

Журнал "Фокус" публікує рейтинг 30 найуспішніших українських письменників.

На першому місці - харків'янка Симона Вілар, автор історичних жіночих романів. Справжнє ім'я письменниці - Наталія Гавриленко. Сукупні наклади її книжок у 2012 році перевищили 200 тисяч примірників, а гонорари сягають 40-50 тисяч гривень за нову книгу і 25-30 тисяч - за перевидання. Популярність творів Симони Вілар ілюструє основний вибір українського читача - жіночі романи і детективи.

У рейтингу є і автори, визнані як читачами, так і критиками. Гостросюжетний історичний роман Юрія Винничука (№16) "Танго смерті" називають літературною подією року. А популярний письменник Сергій Жадан (№20) торік розпочав співпрацю з видавництвом "Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", у якого добре розвинена система продажів. Завдяки цьому сумарний річний тираж книг Жадана досяг 11 тис 500 примірників.

Окремо варто відзначити Андрія Куркова (№19), чиї книжки потрапляли в топ-10 європейських бестселерів. У 2012 році письменник представив Україну на фестивалі європейської літератури у місті Коньяк у Франції і прочитав лекцію у Кембриджському університеті.

"Фокус" звертає увагу на новий жанр, який здобув неабиякий попит - "шансон у прозі". Суть його зрозуміла з характерних назв книжок - "Кров на зубах", "Фарт злодія" або "Наїзд на щипачів". Автори бестселерів приховують свої імена під псевдонімами і спілкуватися з пресою відмовляються. Втім, сукупні наклади українських видань книжок Миколи Сєдого (№6) за минулий рік становили 44 тис екземплярів, а Єгора Пітерського (№13) - 23 тисячі.

У цілому "Фокус" констатує, що українці мало читають. Якщо у світі успіх книжки вимірюється сотнями тисяч примірників, проданих за тиждень, то в Україні 10 тисяч примірників за рік - вже бестселер. За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, для 73% населення читання не є сферою інтересів, а кожен четвертий українець взагалі не читає книжок. Українська асоціація видавців та розповсюджувачів книг підрахувала, що в середньому кожен житель нашої країни витрачає на паперові носії творів близько 30 гривень на рік. Це в 10 разів менше, ніж у сусідній Польщі і в 40 разів менше, ніж у Німеччині.

Складаючи рейтинг, редакція враховувала річні наклади авторів - єдиний, на думку експертів, об'єктивний для України показник. Крім того, "Фокус" окремо склав рейтингові списки прозаїків, поетів і авторів, які працюють у публіцистичному напрямку. Дані про тиражі надані Книжковою палатою України ім. Івана Федорова, також редакцією враховувалися вихідні дані книжок.

Торік рейтинг 25 найуспішніших письменників України очолила Лада Лузіна. Сама Лузіна характеризує себе як "наполовину генія, наполовину - дебілку".

Перша десятка найуспішніших письменників України:

1. Сімона Вілар - 206 000 екземплярів

2. Люко Дашвар - 119 000 екземплярів

3. Світлана Талан - 80 000 екземплярів

4. Міла Іванцова - 59 000 екземплярів

5. Лада Лузіна - 46 500 екземплярів

6. Микола Сєдой - 44 000 екземплярів

7. Марина і Сергій Дяченко - 38 300 екземплярів

8. Наталія Костіна - 35 000 екземплярів

9. Ірен Роздобудько - 34 000 екземплярів

10. Ганна і Петро Володимирські - 33 000 екземплярів


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1197 | Додав: adminA | Теги: Рейтинг, українських письменників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]