Чт, 2024-03-28, 19:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:30
Реконструкція "Большого": мегакорупція і мегавелич
Інші останні Новини світу

Великий театр у Москві ("Большой") знову відкриває завісу: перегорнувши радянську сторінку історії, він повертається в імперську епоху. Ремонтна сага ознаменована корупційними скандалами, і про справжній бюджет проекту говорити годі, пишуть ЗМІ, не сумніваючись, що він побив усі рекорди у світі. Сьогодні на відкритті очікуються Путін, Медведєв і Меркель.

"Большой", який залишається синонімом величі Росії, який перегорнув радянську сторінку історії і повертається в прекрасну імперську епоху, після довгої реконструкції набув минулого блиску, пише La Croix.

"Ми виконали величезну роботу, щоб повернути розкіш тієї епохи", - розповідає Михайло Сидоров, директор департаменту зі зв'язків з громадськістю інвестиційної групи "Сума Капітал", генпідрядника реконструкції. Для цього треба було залучати фахівців майже зниклих ремесел, добирати особливі матеріали. Ще зовсім недавно дрилі на сцені були сусідами контрабасам в оркестровій ямі. До завершення шестирічного будівництва було залучено 3600 робітників, пише газета.

Спочатку, в 2005 році, реконструкцію планувалося закінчити за три роки, "проте ремонтна сага ознаменувалася корупційними скандалами, в результаті яких кошторис роздувся так, що про справжній бюджет і годі говорити через безліч підозр у розкраданнях", підкреслює кореспондент. "Ми не коментуємо дії наших попередників", - заявляє представник "Сума Капітал". У 2009-му на вимогу Кремля контроль над будівництвом перейшов до компанії близького до влади олігарха, повідомляє видання, "звістки про корупційні скандали надходити перестали, але жодного розслідування не проведено".

Сьогодні ввечері на честь відкриття після шестирічної реставрації Великого театру в Москві з розмахом пройде гала-концерт, на якому будуть присутні Путін, Медведєв і Меркель, короновані персони і зірки, пише Ганна Зафесова, назвавши свій матеріал в La Stampa "Большой" ексгумував імперську Росію".

"Большой" пережив три пожежі, нацистські бомбардування і навіть реконструкцію, після якої, як багато хто думав, театр не виживе. Але ні: в п'ятницю, 28 жовтня, відбудеться урочисте відкриття, йдеться в публікації. Дехто готовий був заплатити до 50 тис євро, аби відвідати цей захід, проте жоден квиток не продавався: всі 1768 місць розподілені Кремлем, що заплатив за найдорожчу реставрацію в історії музики 500 млн євро.

"Герб СРСР зник не тільки з завіси, а й з фронтону, де знову встановлений орел з короною." Сьогодні зал "Большого" - це золота блискуча скринька з амурами, музами, гірляндами і каріатидами, крім всюдисущих царських орлів, які повернулися не тільки в ложу Сталіна, а й на гобелени, з яких їх вирізали після революції. Про радянське минуле нічого не нагадує: за основу взяли XIX століття, коли театр, заснований Катериною в 1776 році, відновили після пожежі. За словами інженерів, йому подаровано нове життя: три тисячі реставраторів роками працювали над кожним листочком, фрагментом мозаїки, використовуючи архівні матеріали. Але в новому "Большому" використовуються і сучасні досягнення: комп'ютеризована сцена з сімома платформами, розширена оркестрова яма, новий підземний зал для репетицій і концертів. Те, що в радянські часи називалося "Бетховенський зал", знову отримало стару назву - "Імперський зал", разом з пурпуровою і золотою гамою і неодмінними орлами", - пише Зафесова.

"Три царі святкували свою коронацію в московському Великому театрі, а після комуністичної революції 1917 року Ленін сповістив з його сцени про народження Радянського Союзу. Театр став офіційним обличчям комуністичної утопії, - пише Саймон Шустер, оглядач журналу Time. - За радянським переказами, солдати на фронтах Другої світової війни носили з собою на удачу дві фотографії - Сталіна і прими-балерини "Большого".

До кінця 1990-х Росія фактично стала банкрутом. Бюджет "Большого" насилу покривав зарплату балерин. Тури за кордон припинилися. Постаріла будівля театру стала віддзеркаленням сучасного суспільства - ось чому її відродження наробило стільки галасу. Сьогодні театр відкривається після шестирічної реставрації ціною в 700 млн доларів, що в 16 разів перевищує бюджет, - багато в чому тому, що більшість грошей розікрали і проциндрили.

Розкіш реконструйованої будівлі, за словами критиків, мала свою ціну. Як і багатьом відомим трупам, артистам "Большого" доводиться балансувати між чистим світом виконавського мистецтва і нікчемним світом бізнесу. На недавньому заході гостей зустрічав не композитор чи артист, а пес Снупі - символ одного зі спонсорів, MetLife. Присутність на "священній землі" людини в костюмі собаки викликало у багатьох обурення. "Це огидно", - поскаржився артист балету Микола Цискарідзе.

Останні роки взагалі виявилися образливими для традиціоналістів "Большого". Після свого звільнення в 2003 році прима Анастасія Волочкова звинуватила менеджерів театру, що вони пропонують балерин своїм патронам. Вона стверджує, що це продовжилося і після її відходу. "Якщо дівчина погоджується, їй дозволяється танцювати головну партію", - розказала Волочкова журналісту Time. Керівництво театру, як і кілька танцюристів, відкидають ці звинувачення, але скандали не припиняються, констатує Шустер: так, директор балетної трупи Геннадій Янін подав у відставку після появи в мережі фотографій, де він займається сексом з чоловіком.

"Тепер, коли зовнішню розкіш "Большого" відновлено, з'явилася надія, що скандали потьмяніють поруч з позолотою", - підсумовує автор.

Російський "палац муз" відтворено практично в повній відповідності до проекту італійського архітектора Альберто Кавоса, пише Handelsblatt. "Московська влада не злякалася непомірних витрат: 500 млн євро поглинули реставраційні роботи тільки за офіційними даними - за неофіційними, ціна робіт вдвічі більша, - повідомляє кореспондент. - Уже сьогодні зрозуміло, що реконструкція "Большого" увійде в історію як наймасштабніший і найдорожчий проект у світі. Однак, на думку директора театру Анатолія Іксанова, результат гігантської праці виправдає вкладення".

Тепер, сподівається автор публікації, театральні постановки "Большого" вражатимуть ще більш, аніж у минулі часи, - це забезпечить ультрасучасна техніка, встановлена ​​за лаштунками. Її здебільшого вироблено в Німеччині: компанія Kunkel Consulting є автором проекту з установлення всієї сценічної техніки, Bosch-Rexrodt поставила софіти та інше оснащення сцени та оркестрової ями.

Великий театр завжди був об'єктом гордості Росії, на який нація могла проектувати свою самосвідомість провідної культурної держави, йдеться в статті. Проте невід'ємною частиною російської реальності став і той факт, що нечисті на руку ділки не втратили свого шансу отримати прибуток з нового культу навколо старого театру.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1298 | Додав: nowyny | Теги: большой, Великий театр у Москві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]