Сб, 2024-04-20, 12:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:52
Рекордні протести охопили Україну - соціологи
Інші останні Політичні новини
З приходом літа - традиційного періоду відпусток та затишшя у соціально-політичному житті – кількість протестів в Україні, попри всі очікування, б’є рекорди. Про це свідчать результати моніторингу, який проводить Центр дослідження суспільства (ЦДС).

Зокрема, у травні та червні було знову побито абсолютний місячний рекорд кількості протестних подій за весь період моніторингу протестів, репресій. Протягом травня на вулицях України відбулася 321 протестна подія, а протягом червня – принаймні 323, а також зафіксовано 62 негативні і 28 позитивних реакцій на протести. Востаннє рекордну кількість протестів ЦДС фіксував у березні 2012 року. Для порівняння: на піку протестів під час підприємницького Майдану у листопаді 2010 року ЦДС зафіксував лише 292 протестні події, зазначається в повідомленні, повідомляє прес-служба Центру.

За результатами моніторингу, на минулому тижні побито абсолютний тижневий рекорд кількості протестних подій за весь період моніторингу. З 30 червня по 6 липня на вулицях України відбулося принаймні 139 протестних подій, зафіксовано 27 негативних та 19 позитивних реакцій на протести. Таким чином, у середньому минулого тижня ЦДС фіксував майже 20 протестних подій щодня. Для порівняння: середня щоденна кількість подій в 2011 році становила лише близько шести.

"Охоти до соціально-політичного життя під стінами владних установ, очевидно, додало прийняття закону про мови. Дві третини акцій (93 протестні події), які мали місце минулого тижня, стосувалися "мовного питання". Найчастіше за мову люди виходили протестувати у Львівській (16 подій), Івано-Франківській (9), Харківській (6), Рівненській (6), Закарпатській (5) областях та у м. Києві (9 подій)", – йдеться у повідомленні ЦДС.

Аналіз учасників протестів довкола "мовного питання" чітко і однозначно вказує на високу зацікавленість у ньому з боку політичних партій. Минулого тижня вони взяли участь у 68% (63 події) "мовних" протестів. Притому, що загалом за 2011 рік партії брали участь лише в 34% усіх протестних подій.

Але попри високу участь політичних партій, загальна кількість учасників "мовних" протестів не була високою. Минулого тижня у 44% таких протестів взяли участь менше ста осіб, при цьому в 34% подій чисельність не була повідомлена взагалі.

У ЦДС зазначають, що характерні висока мобілізація політичних партій та невисока кількість учасників протестів довкола закону про мови вказують на зацікавленість політиків у створенні "мовного" ажіотажу та низьке бажання звичайних громадян брати активну участь у цьому конфлікті.

Моніторинг протестів, репресій і поступок проводиться Центром дослідження суспільства з кінця вересня 2009 року. Це проект з систематичного збору інформації про всі (незалежно від тематики та чисельності) протести, репресії та поступки у відповідь на протести, що відбуваються в реальному часі на всій території України на основі моніторингу більш як 180 національних, обласних і активістських веб-медіа.

Невисока кількість учасників "мовних" протестів може пояснюватися тим, що 65,1% людей вважають, що внесення Партією регіонів законопроекту, який підвищує статус російської мови, є передвиборним кроком з метою підвищення популярності перед виборами. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру імені Разумкова.

Також деякі експерти пояснюють низьку кількість учасників подібних протестів тим, що на них зібралися лише ідейні люди, а не куплені партіями за гроші мітингувальники.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: Україну, рекордні протести | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]