Пт, 2024-04-19, 11:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:17
Рекордні снігопади загрожують весняним затопленням. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Рекордні снігопади загрожують весняним затопленням Києву та Україні. Одними із найперших під водою ризикують опинитись можновладці з найелітнішого селища Конча-Заспа.

Причиною цього може стати будівництво розкішних будинків, яке українські VIPи ведуть просто у заплаві Дніпра, через що весняним водам нікуди буде подітися, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

"В цьому місці заплава Дніпра була 7,25 кілометрів, зараз вона – трохи більше 700 метрів. Тобто шість кілометрів було забудовано, залито у бетон", - каже Олександр Чистяков, голова асоціації риболовів України.

Таким чином, за роки незалежності Дніпро у Кончі-Заспі звузився у 10 разів. "Ще зовсім недавно тут знаходились заливні луки, природні нерестилища, острови, затоки, все це зараз залили, на жаль, бетоном", - розповідає Чистяков.

Через суцільну забудову заплави весняній воді тепер нема куди дітись. "Потрібно бути повними ідіотами, щоб будувати дачі у районах, де йде постійне підтоплення територій. Природа буде щороку доводити: "тут не було насипу піску, тут його і не буде, тут не було каналу, не було озера, тут була річка і я знаю краще", - каже Сергій Межерін, заввідділом Інституту зоології НАН України.

"Я взагалі не розумію, куди дивиться прокуратура. Треба взяти бульдозери і зруйнувати все, що є на берегах річки", - пропонує науковець.

Але паводків мешканці Конча-Заспи не бояться, бо переконані, що надійно захищені. Позаминулого року від повені елітні будинки та столицю врятували, заздалегідь спустивши воду з Київського водосховища.

Забудовники Конча-Заспи не тільки звузили русло, але й намили кількаметровий бар'єр з піску, тим самим перекривши течію річки. Зовсім скоро саме ці палаци зупинять весняну воду - і вона повернеться до Києва. Затоплення погрожує мільйонам мешканців столиці. "Однозначно, і причому з кожним роком будуть все більше і більше. Можна очікувати екологічних катастроф, які постійно будуть повторюватись", - переконаний Сергій Межерін.

Нагадаємо також, що сьогодні в ЗМІ з'явилася інформація про те, що київська влада боїться, що через весняне потепління може прорвати дамбу Київської ГЕС і навіть вже готується до евакуації людей з територій, які можуть виявитися затопленими.

Проте пізніше міська влада спростувала цю інформацію і запевнила, що аварії на дамбі не буде, так як вона здатна витримати будь-яку погоду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1090 | Додав: nowyny | Теги: снігопад, затоплення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]