Пт, 2024-03-29, 08:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:46
"Репортери без кордонів": закон про наклеп вдарить по свободі слова в Україні
Інші останні Політичні новини

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловила стурбованість з приводу законодавчої ініціативи народного депутата від Партії регіонів Віталія Журавського щодо запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Про це йдеться відкритому листі міжнародної організації до парламенту. Долкумент підписав генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Олів'є Базій, повідомляє УНІАН.

"Більш ніж 10 років тому український парламент декриміналізував наклеп. У січні 2001 року, коли було прийнято новий Кримінальний кодекс, Україна зробила обнадійливий перший крок у напрямку до більшого захисту свободи вираження поглядів, яка є необхідною умовою спілкування у демократичному суспільстві", - нагадується у документі.

На переконання "Репортерів без кордонів", "законопроект 11013, представлений Віталієм Журавським, членом Партії регіонів, має на меті посилити кримінальну відповідальність за наклеп, і є небезпечним кроком назад.

"Ми вважаємо, що його схвалення буде серйозним ударом по свободі преси".

В організації вважають, що покарання, передбачене цим законопроектом, є досить суворим і непропорційним й порушує статтю 10 Європейської конвенції з прав людини в інтерпретації Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

"Відсутність чіткості у визначенні наклепу, який законопроект описує як "поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію", викликає побоювання у виникненні зловживань внаслідок різних тлумачень.

Проти журналістів зможуть порушувати кримінальні справи за публікацію статей про діяльність політиків і впливових бізнесменів. Журналістам загрожуватиме тюремне ув'язнення за публікацію розслідувань, що ставить під загрозу саме функціонування незалежних засобів масової інформації", - йдеться у листі.

"Ці положення також порушують статтю 19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, підписантом якого є Україна. Комітет ООН з прав людини, незалежний орган, який здійснює нагляд за застосуванням цього пакту, заявив у Загальних Рекомендаціях №34 в липні минулого року, що закони про наклеп "повинні розроблятись з обережністю", щоб переконатися, що вони відповідають критерію необхідності, "що вони не служать на практиці, щоб задушити свободу слова", та що "позбавлення волі ніколи буде відповідним покаранням" за правопорушення, допущені пресою (пункт 47)", - наголошують "Репортери без кордонів".

Міжнародна організація нагадує народним депутатами України, що Держдума Росії ухвалила подібний закон 13 липня, і це рішення засудила Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), крім того, він серйозно вплинув на міжнародну репутацію РФ. "Репортери без кордонів" назвали законопроект №11013 репресивним, каральним і контрпродуктивним.

"Хоча ми розуміємо бажання уряду зробити все можливе, щоб захистити громадян України, у нас є серйозні сумніви щодо духу цього закону, який, здається, спрямовано на боротьбу з незалежними ЗМІ та заохочення самоцензури з боку журналістів", - йдеться у листі "Репортерів без кордонів".

24 липня народний депутат Журавський (фракція Партії регіонів) зареєстрував у Верховній Раді України законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)". Змінами до Кримінального кодексу, серед іншого, передбачено, що наклеп, тобто поширення свідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію, карається штрафом в розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до одного року.

Після цього депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов, коментуючи відповідну пропозицію "регіонала" Віталія Журавського, повідомив, що питання посилення кримінальної відповідальності ЗМІ за образи та наклепи не обговорювалося під час засідань ради фракції Партії регіонів.

"Пропозиція Віталія Журавського посилити кримінальну відповідальність за образи та наклепи - це його особиста позиція. Для Партії регіонів право журналістів на свободу висловлювання - непорушне і принципове", - зазначив парламентар.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1013 | Додав: admin | Теги: Репортери без кордонів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]