Вт, 2024-04-23, 21:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:08
Резолюція ПАРЄ: буде боляче, але справедливо - 31 січня, преса
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила жорстку резолюцію щодо України.

Цей документ став першим рішенням міжнародної організації зі згадкою про санкції щодо України - у квітні країну можуть позбавити права голосу в ПАРЄ.

Крім цього, Комітет міністрів Ради Європи має запровадити режим спеціального моніторингу до України.

Тим часом доповідачки ПАРЄ запевнили, що порушать питання про санкції тільки в разі різкого загострення конфлікту або розгону Майдану.

В разі збереження нинішньої ситуації асамблея не піде на крайні заходи.

У четвер, 30 січня, у Палаці Європи в Страсбурзі на пленарному засіданні ПАРЄ відбулись екстрені дебати з питання України.

Про те, що резолюція, яку належить ухвалити за їхніми підсумками, може виявитися досить жорсткою, було відомо заздалегідь, але зберігалася ймовірність того, що текст істотно відкоригують за підсумками дебатів.

Джерела в Страсбурзі зазначали, що доповідачки ПАРЄ по Україні дещо розходяться в оцінці подій.

Майліс Репс (Естонія) виступала за пом'якшення формулювань - у середу на закритому засіданні групи лібералів вона переконувала колег, що влада і опозиція почали діалог, а тому не варто нагнітати обстановку санкціями.

Її колега Марієтта де Пурбе-Лундін (Швеція), навпаки, підтримувала більш жорсткі формулювання. Втім, доповідачки намагалися не виносити свої розбіжності на люди.

До дискусії під час дебатів вони долучилися лише одного разу, коли обговорювалися причини затримки зі скасуванням Києвом скандальних законів від 16 січня.

Змістом резолюції були задоволені не всі промовці.

Представники партій лівого спрямування визнали, що в документі мало згадок про порушення з боку мітингувальників.

Глава групи соціалістів Андреас Ґросс зазначив, що в резолюції бракує пропозицій щодо шляхів виходу з кризи. Британець Дональд Андерсон запропонував надати персональні гарантії президенту Віктору Януковичу в разі його відсторонення від влади:

"Ми повинні запевнити Януковича, що з ним не вчинять так, як він вчинив з екс-прем'єром Юлією Тимошенко, посадивши її у в'язницю. Рада Європи повинна задіяти для цього всі інструменти".

Втім, українська делегація не дуже цікавилася порадами колег і більше турбувалася про долю пунктів, де згадувалися санкції.

"Перспектива позбавлення права голосу нашої делегації контрпродуктивна, адже нам тепер потрібен будь-який міжнародний майданчик", - переконував депутатів ПАРЄ глава української делегації Іван Попеску (Партія регіонів; ПР).

Прочитавши заяву з листа, депутат вирішив додати пару слів від себе, і цей фрагмент продемонстрував, наскільки він схвильований.

"Не треба показувати пальцем на когось, хто винен. Ми всі (в Україні - ред.) винні! - переходячи на крик, пояснював він залу. - Коли ти на когось показуєш пальцем, відразу три пальці показують на тебе! А один палець - на небо! Господь все бачить!"

Але найбільше емоцій у залі викликали виступи представників Росії.

Так, Леонід Слуцький звинуватив Захід у тому, що той, мовляв, чинить тиск на Україну . "Ми (на відміну від ЄС - ред.) в Україні нікого не купуємо , нікого не підкуповуємо і нікого ні до чого не підштовхуємо", - додав він.

Ця фраза обурила членів ПАРЄ - в залі пролунали свист, тупіт і обурені вигуки, тож головуючому довелося заспокоювати колег.

Врешті жодна з поправок, запропонованих РФ, не набрала достатньої кількості голосів. У документі залишилися всі норми про санкції, а також жорстка критика на адресу Росії за неприпустимий тиск на Україну напередодні Вільнюського саміту.

У Партії регіонів тим часом не визнали своєї поразки.

"Резолюція відповідає нашим очікуванням", - запевнила Юлія Льовочкіна (ПР).

Ключові пункти резолюції описують можливі санкції, головна з яких - позбавлення української делегації права голосу в ПАРЄ.

За 18 років членства в РЄ такий захід щодо України не застосовували.

Росію позбавляли голосу лише в період чеченської війни. Констатувавши, що "відносини з Україною тепер не можуть бути такими, як раніше", ПАРЄ попередила, що "розгляне можливість санкцій на квітневій сесії, якщо триватимуть грубі порушення прав людини або буде силове придушення Майдану".

Доповідачки пояснили, що за умови збереженні нинішнього статус-кво санкції не будуть запроваджувати.

Ще одне нововведення - рекомендація Комітету міністрів Ради Європи ввести спеціальну процедуру моніторингу щодо України.

Це означає, що українське питання автоматично вноситься до порядку денного всіх засідань комітету.

Це додасть чимало клопоту українським дипломатам, визнають джерела в дипкорпусі. Про це пише Сергій Сидоренко в матеріалі "Словом покарають", видання "КоммерсантЪ-Украина".

Екс-міністр закордонних справ України: Резолюція ПАРЄ жорстка, але корисна/b>

На думку Володимира Огризка, екс-міністра закордонних справ України, резолюція, схвалена вчора в ПАРЄ, є дуже корисною.

За його словами, в документі є два моменти, на які варто звернути увагу.

"Перший – доволі жорсткий і незвично гострий - стосується позиції Російської Федерації. Я багато років стежив і далі стежу за тим, що відбувається в ПАРЄ.

Мені здається, що це – один із дуже небагатьох прикладів очевидної жорсткості, адже якщо ми почитаємо цей параграф резолюції, то можемо там побачити доволі незвичні слова: рішення України не підписувати Угоду про асоціацію було прийнято під сильним тиском з боку Російської Федерації і особливо через погрозу з боку Росії закрити свої кордони для товарів з України.

А погроза санкціями та економічний і політичний шантаж з метою впливати на політичні рішення іншої країни – суперечить загальноприйнятним дипломатичним та демократичним нормам і є неприйнятними.

Це цікавий пасаж у резолюції. Також там сказано, що Асамблея хотіла би нагадати Російській Федерації про зобов’язання, взяті нею після вступу до організації і засудити помилкові концепції щодо двох різних категорій зарубіжних країн в результаті чого деякі з них розглядаються як зони особливого впливу під назвою "близького зарубіжжя" та утримуватися від просування географічної доктрини", - зазначає екс-міністр.

За його словами, це дуже точна характеристика зовнішньої політики Російської Федерації. "Те, що в резолюції по Україні з’явився цей параграф – свідчення того, що у позиції Європи нарешті починають з’являтися елементи тверезості стосовно їхньої політики щодо РФ", - каже Огризко.

Друге, за його словами, стосується української влади.

"Текст так само є абсолютно відвертим. Але він залишає шанс для діалогу, бо в остаточній редакції резолюції вже йдеться про "можливість застосування санкцій проти України" у вигляді призупинення права голосувати на сесії в квітні 2014 року.

Це можливо в разі "якщо серйозні порушення прав людини триватимуть, а влада вирішить придушити акцію протесту на Майдані силою". Якщо ж українська влада утримуватиметься від цих речей, то, відповідно, санкції припиняться", - вважає Огризко.

Він зазначає: "На мій погляд, це корисна резолюція, щоб дати зрозуміти світовій громадськості, хто є винним в цій кризі – РФ та українська влада, яка перейшла через межі, дозволені демократичним законодавством. Разом з тим , це певна надія на те, що з цієї ситуації можна вийти за допомогою демократичних інструментів: переговорів і компромісу". Про це йдеться у статті "Резолюція ПАРЄ окреслює роль Росії в українських протестах", газета "День".



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: але справедливо - 31 січня, преса, Резолюція ПАРЄ: буде боляче | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]