Пт, 2024-03-29, 09:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:10
РФ добудовує "Південний потік", але Україну врятує Азербайджан
Інші останні Економічні новини
Азербайджан підтримує намір України брати участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу (Trans-Anatolian gas pipeline (TANAP), яким передбачається транспортування газу з Азербайджану в Європу по території Туреччини. Про це сказав посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі в інтерв'ю виданню "День".

"Якщо Україна як один з потенційних найбільших споживачів газу стане учасником консорціуму з будівництва газопроводу TANAP - ми будемо тільки раді, оскільки Азербайджан зацікавлений у незалежності й енергобезпеці України", - зазначив він.

Зі слів посла, 80% проекту належить Азербайджану, а 20% - Туреччині.

"Азербайджан 51% від своєї частини в цьому проекті залишить собі, а решту 29% розділить із зацікавленими країнами й компаніями", - повідомив Мадатлі.

На його думку, даний проект є цікавим для України, оскільки дозволяє постачати газ у країну без додаткового спорудження газопровідної інфраструктури.

Так, зі слів посла, вже існує газопровід з Туреччини в Болгарію, з Болгарії - у Румунію, а з Румунії - в Україну.

Як повідомлялось, у травні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна готова брати участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу. Про це у вересні заявив і президент Віктор Янукович.

Як відомо, про готовність брати активну участь у будівництві Трансанатолійского газопроводу (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline Project; TANAP), який простягнеться з Азербайджану зі сходу на захід Туреччини до кордону з Болгарією або Грецією, представники української влади заявляли і раніше.

Зокрема, влітку Азаров сказав, що, виходячи з необхідності диверсифікації постачань газу в країну, Україна готова допомогти будівництву фінансово, а також постачаннями "труб, компресорів та іншого необхідного обладнання".

26 червня 2012 року Азербайджан і Туреччина домовилися про будівництво даного газопроводу.

За попередніми оцінками, вартість трубопроводу сягне близько 7 млрд доларів. Будівництво планується почати в 2014 році й закінчити в 2018 році.

Міллер: будівництво морської ділянки "Південного потоку" розпочнеться 7 грудня

Будівництво морської ділянки "Південного потоку" почнеться 7 грудня 2012 р. Про це журналістам повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає "РБК-Україна".

Він уточнив, що наразі ще не укладено контракт з трубоукладною компанією, додавши, що "Газпром" обговорював питання участі тих компаній, з якими він вже реалізовував інші проекти.

Напередодні ж відбулася зустріч Міллера з Паоло Скароні, головою італійського акціонера "Південного потоку" - компанії ENI. Останній запропонував "Газпрому" розглянути участь італійських компаній у будівництві морської ділянки трубопроводу, зокрема компанію Saipem.

З метою диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік". Проектна продуктивність морської ділянки газопроводу становитиме 63 млрд куб м на рік.

Як повідомлялося, Росія і Словенія ухвалили остаточне інвестиційне рішення щодо словенської ділянки "Південного потоку". Відповідні документи були підписані сьогодні в підмосковних Горках під час робочого візиту до РФ прем'єр-міністра Словенії Янеза Янші.

Наприкінці жовтня російський "Газпром" і Сербія підписали остаточне інвестиційне рішення щодо газопроводу "Південний потік". Генеральний директор ДП "Сербіягаз" Душан Баятович повідомив, що Сербія є першою країною "Південного потоку", яка схвалила остаточне інвестиційне рішення.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов у вересні заявляв, що Болгарія може відмовитися від планів з будівництва газопроводу "Південний потік" (South Stream), якщо Росія буде і далі наполягати на вимозі виплатити 1 млрд євро компенсації за скасування російським "Атомбудекспортом" будівництва атомної електростанції в цій країні.

Нагадаємо, ще у травні глава "Газпрому" Олексій Міллер найбільш чітко окреслив роль газопроводів "Північний" і "Південний потік", які будує російська компанія. За його словами, вони повинні позбавити Європу небезпечної залежності транзиту російського газу через Україну, яка вже двічі блокувала постачання до ЄС.

Але за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, українська газотранспортна система, попри будівництво газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", все одно залишається найбільш надійним і дешевим транзитним шляхом газу в Європу.

Крім того, Азаров висловлював думку, що будівництво "Південного потоку" економічно невигідно як Україні, так і Росії.

Довідка

"Південний потік" (англ. South Stream) - російсько-італійський проект газогону, який проляже по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варна (оминаючи Україну). Далі його дві гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії та Австрії. Згідно з планами, газопровід має бути запущено до 2015 року. Планована потужність "Південного потоку" - 63 млрд кубометрів газу на рік.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 947 | Додав: adminA | Теги: обхід Росії, Азербайджан, Україною газопровід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]