Чт, 2024-03-28, 13:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:52
Рішення Єврокомісії про розширення доступу "Газпрому" до OPAL уряд Польщі оскаржив
Інші останні Новини Європейського Союзу

Уряд Польщі оскаржив у Європейському суді рішення Єврокомісії (ЄК) про розширення доступу "Газпрому" до трубопроводу Opal. Про це повідомила офіційний представник МЗС Польщі Йоанна Вайда, передає Reuters.

У Польщі вважають, що дозвіл "Газпрому" збільшити постачання в обхід України суперечить нормам диверсифікації джерел енергії. Польський уряд просить зупинити дію постанови.

"Ситуація загрожує безпеці постачання газу до Євросоюзу, особливо в регіон Центральної Європи", - заявила Вайда. За її словами, це "підвищує серйозний ризик безпеки газових поставок Польщі, оскільки збільшує її залежність від одного постачальника - Росії".

Раніше повідомлялось, що Польща готує чергові правові кроки у зв'язку з допуском російського газового монополіста компанії "Газпром" до європейського газопроводу OPAL.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Єврокомісія дозволила російському газовому монополісту "Газпрому" взяти участь у тендері на використання 50% додаткових потужностей німецького газопроводу OPAL - найбільшого німецького газопроводу, що дозволяє з'єднати газотранспортні потужності Німеччини з російським газопроводом "Північний потік" і обійти Україну. В разі, якщо остаточне рішення буде на користь "Газпрому", це призведе до фінансових втрат нашої країни як одного з ключових транзитерів газу в Європу на щонайменше 290-320 мільйонів доларів на рік, а транзит скоротиться на 10-11 мільярдів кубометрів палива на рік.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 734 | Додав: adminA | Теги: уряд Польщі, розширення доступу Газпрому, Opal, Єврокомісія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]