Пт, 2024-03-29, 01:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:12
Різка резолюція Європарламенту - як вплине на дії Росії в Азовському морі. Морський вузол
Інші останні Надзвичайні новини

Морський вузол. Як вплине на дії Росії в Азовському морі різка резолюція Європарламенту

Якщо ситуація в Азовському морі загостриться, Євросоюз посилить санкції проти Росії - про це свідчить резолюція щодо ситуації в акваторії, яку підтримав Європарламент. Сам Європарламент виступає проти мілітаризації Азовського моря. Також у резолюції зазначається, що зведення мосту між Росією та Кримом відбулося без дозволу України і є ще одним порушенням суверенітету, оскільки споруда перешкоджає проходженню суден до українських портів.

Детальніше про важливий документ йдеться у сюжеті Радіо НВ.

Що передбачає резолюція

Прийнята резолюція передбачає створення посади спеціального представника ЄС по окупованому Криму і Донбасу. В його юрисдикцію буде включена і ситуація в Азовському морі. Також у документі висловлюється стурбованість тим, що Росія зможе незаконно видобувати газ і нафту з української території і перетворить Азовське море на внутрішнє озеро.

В Європарламенті зазначили, що Кримський міст побудований незаконно

Крім того, в Європарламенті зазначили, що Кримський міст побудований незаконно, а у зв’язку з участю європейських компаній у його будівництві Єврокомісія повинна оцінити і перевірити застосування діючих обмежувальних заходів щодо них. Санкції вже було введено відносно шести компаній, причетних до будівництва моста.

В резолюції закликали Раду ЄС вимагати від Росії негайно припинити інтенсивні і дискримінаційні інспекції суден, а також розглянути відповідні контрзаходи.

Як відреагувала Україна

Рішення парламентарів ЄС привітав президент України Петро Порошенко. За його словами, це адекватна відповідь на дії Росії, яка порушує міжнародні правові норми. Європарламентська ініціатива допоможе українським портам та реалізує проекти соціально-економічної підтримки українського Приазов’я, додав президент.

У свою чергу, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна буде посилювати свою силову безпеку в Азовському морі. Разом з країнами Європейського союзу, чиї кораблі блокувала Росія у Керченській протоці, буде розроблена спільна юридична відповідь. Потрібна комплексна стратегія проти таких зухвалих дій, додав Клімкін.

"Ми всі постійно розмовляємо про Донбас, всі постійно розмовляємо про окупований Крим. Азов і ті дії , які Росія може здійснити щодо нашого чорноморського узбережжя, за визначенням не є менш важливими, - наголосив Клімкін. - І зараз необхідність того, щоб посилювати нас мілітарно, необхідність працювати стосовно додаткового посилення інфраструктури - вона насправді є".

Чи вплине на Росію резолюція Європарламенту

Резолюція Європейського парламенту дійсно може стримати дії Росії в Азовському морі, розповів в коментарі Радіо НВ експерт з міжнародних питань Олег Волошин. Якщо Європарламент приймає якусь спільну резолюцію, їй повинні слідувати партії в усіх країнах об'єднання. Навіть якщо деякі політичні сили хочуть працювати з Кремлем, вони не зможуть не враховувати ці документи, додав Волошин.

Скільки б не говорили, що, мовляв Росія хороша, давайте з нею домовлятися - все ж таки тиск загальнополітичних європейських структур буде превалювати

"Скільки б не говорили, що, мовляв Росія хороша, давайте з нею домовлятися - все ж таки ось цей тиск загальнополітичних європейських структур буде превалювати, ми це бачимо за прикладом Угорщини", - переконаний Волошин. Він нагадав, що до складу Європейської народної партії (EPP), однієї з найбільших в ЄС, входить, наприклад, партія Фідес угорського президента Віктора Орбана.

"Природно, що вони тримають єдину лінію, як би їм самим не хотілося підіграти в чомусь Москві або вдарити, наприклад, по Україні, - зазначив Волошин. - Але якщо ЕРР в цілому стоїть на певній позиції, то і партії, що входять до неї - і партія Сільвіо Берлусконі Вперед, Італіє, і Фідес, і Австрійська народна партія [австрійського прем'єр-міністра Себастьяна] Курца - всі вони, окремо декларуючи більш проросійську позицію, в цілому змушені прислухатися до загальної лінії".

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Майдану закордонних справ Олександр Хара в ефірі Радіо НВ заявив, що рішення Європарламенту не зможуть зупинити військову агресію Росію, якщо остання на це наважиться. Тим не менше, варто продовжувати дипломатично тиснути та вводити Азовське море у міжнародну юрисдикцію, додав експерт.

"Що у нас є: є мілітаризація Азову, яка почалася наприкінці квітня. Потім затримки суден – це великі збитки нашим портам і перевізникам, - нагадав Хара. - І це абсолютно ніяк не змінилося, змінилася тактика росіян: так, вони в Азовському морі вже не затримують ту кількість кораблів. Але угода 2003 року використовується в якості інструменті впливу на нас, а не за призначенням. І тому абсолютно доцільно її розривати, відповідно повертаючи Азовське море до норм і принципів міжнародного морського права".

Офіційний представник Міністерства закордонних справ російської Федерації Марія Захарова назвала резолюцію Європарламенту "черговою пропагандою Заходу". На її думку, документ не несе у собі жодного фактажу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: Азовське море, різка резолюція Європарламенту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]