Пт, 2024-03-29, 00:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:06
Робити точкову хіміотерапію, не пошкоджуючи здорові клітини навчилися американці
Інші останні Новини світу науки і технологій
Американські науковці розробили спосіб захисту здорових клітин при хіміотерапії злоякісних пухлин. Випробування нової методики провела група фахівців під керівництвом Дженніфер Едейр (Jennifer Adair) із Центру онкологічних досліджень Фреда Хатчінсона в Сіетлі, штат Вашингтон. Звіт про дослідження опублікований у журналі Science Translational Medicine, повідомляють MEDНовости.

Для хіміотерапії злоякісних новоутворень використовуються різні препарати, які безпосередньо викликають загибель клітин або ж запускають процеси їх запрограмованої смерті. При цьому такі ліки мають високу токсичність не тільки проти пухлинних клітин.

Зокрема, особливо чутливим до їх дії є кістковий мозок, який виконує кровотворну функцію. Пошкодження кісткового мозку протипухлинними препаратами загрожує зниженням числа лейкоцитів, що забезпечують імунну відповідь, а також еритроцитів, що може привести до розвитку анемії.

Для участі в дослідженні були відібрані троє пацієнтів з найбільш поширеною пухлиною головного мозку - гліобластомою. науковці взяли зразки стовбурових клітин кісткового мозку хворих. За допомогою вірусного вектора вони змінили спадкову інформацію цих клітин, зробивши їх нечутливими до дії темозоломіду, який використовується для хіміотерапії гліобластом. Модифіковані стовбурові клітини назад пересадили пацієнтам.

За результатами дослідження, хворі краще перенесли хіміотерапію, у них було зафіксовано менша кількість побічних реакцій на лікування, ніж у звичайних умовах. Усім трьом пацієнтам вдалося перевищити середній термін виживаності при такому захворюванні, що становить 12 місяців. Автори роботи відзначили, що в одного з учасників хвороба не прогресує протягом 34 місяців після проведеного лікування
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1090 | Додав: nowyny | Теги: точкова хіміотерапія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]