Пт, 2024-04-19, 08:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:04
Росія: євроасоціація України погіршить відносини між країнами
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Если вам нужно поменять зарядку или батарею на своем ноутбуке Acer, тогда знайте, что огромный выбор по приемлемым цена вы найдете на сайте darrom.com.ua.

Перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов , коментуючи вчора, 26 серпня підсумки багатогодинних українсько-російських переговорів, заявив, що в України немає ніякої можливості інтегруватися в ЄС, одночасно зберігши колишній ліберальний митний режим з Росією, пише "Комерсант"


За його словами, Києву слід готуватися до посилення цього режиму - аж до застосування до всіх українських товарів єдиного митного тарифу. Тим часом в Україні є ті, хто вірить, що серйозного перегляду відносин між державами не відбудеться.

На переговори до Москви вчора відправився значний український десант на чолі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим Крім глави уряду, до складу делегації були включені 11 осіб, зокрема віце-прем'єр Юрій Бойко , міністр юстиції Олена Лукаш , посол України в Росії Володимир Єльченко , заступники голів МЗС, Міндоходов, Мінпромполітики.

Переговори Миколи Азарова і голови уряду РФ Дмитра Медведєва проходили в підмосковній резиденції російського прем'єра . З виступу пана Медведєва випливало, що про зустріч попросила українська сторона. "Ми з вами відносно недавно бачилися, але ви подзвонили, сказали, що є резон знову зустрітися, поговорити про ті інтеграційні проекти, які існують, в яких могла б взяти участь Україна", - заявив російський прем'єр, звертаючись до Миколи Азарова.

Пан Азаров у свою чергу нагадав про "глибокі стосунки" між Україною і Росією і запропонував сконцентруватися на "тих проблемах, які у нас існують, яким чином їх вирішити, з тим щоб вийти на параметри торговельно-економічного обороту, про який наші президенти домовилися, про який ми з вами говорили ". Особиста зустріч на такому високому рівні відбулася вперше після того, як між Росією та Україною розгорілася торгова війна. Економічні відносини України і Росії ускладнилися в середині липня, після відмови РФ продовжити квоти на безмитні поставки українських труб. Жорсткість експорту з боку Росії торкнулося і інших українських виробників.

Зокрема, 29 липня головний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко заявив, що Росспоживнагляд визнав небезпечною для вживання продукцію найбільшого в Україні виробника кондитерських виробів - корпорації Roshen і ввів заборону на її постачання до Росії.

Ситуація на кордоні загострилася 14 серпня, після того як Федеральна митна служба (ФМС) РФ стала піддавати посиленої перевірки продукцію всіх українських виробників. У Федерації роботодавців України тоді заявили, що "мова йде про повну зупинку українського експорту на невизначений час".

За підрахунками федерації, втрати України від припинення експорту в Росію складуть $ 2,5 млрд, що призведе до спаду виробництва і скорочення ВВП на 1,5%. До штатногои оформлення товарів ФТС повернулася через шість днів, після телефонної розмови президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна.

"Гострота проблемної ситуації знята, додаткові процедури митного контролю по відношенню до українських товарів не застосовуються", - повідомили 20 серпня в прес-службі Міністерства доходів і зборів.

Прем'єр-міністри нічого не повідомили про результати переговорів. Головним же джерелом інформації став перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов. З його заяви випливало, що Україна не може одночасно брати участь у Митному союзі і укласти угоду про вільну торгівлю з ЄС.

За словами пана Шувалова, подальші переговори з цього питання безглузді. "Українці хочуть знайти формат, який був би сумісний. Ми намагалися знайти варіанти навіть з перехідним періодом. Навіть якби тут ми знайшли компроміс - і ми на нього готові, - за єдиним митним тарифом у них немає можливості. Вони пов'язані абсолютно (угодою про зону вільної торгівлі з ЄС.) ", - пояснив пан Шувалов.

Перший віце-прем'єр РФ виходить з того, що, згідно з угодою про зону вільної торгівлі України і ЄС, близько 95% товарів обкладаються нульовою митом. В результаті європейські товари прийдуть на український ринок, а потім "будуть проникати на територію Митного союзу безконтрольно" або витісняти на ринок відповідні українські товари. "Ми, проводячи переговори, виходили з того, що вони підписують цю угоду (з Євросоюзом. ), - сказав Ігор Шувалов. - Паралельно вони можуть нам говорити, що хочуть вступити до Митного союзу.

Говорити-то вони можуть, але чи можуть вони це зробити? Проаналізувавши абсолютно все, ми зрозуміли, що ми компромісів не бачимо ".

Микола Азаров привіз до Москви пропозиції про прискореної інтеграції України і Митного союзу, які дозволили б Києву зберегти поточні митні преференції і домовитися з кожною країною МС про заходи компенсації. Однак Росія вважає такий сценарій неможливим. "Це може затягнути Україну і країни Митного союзу в нескінченні болісні переговори про митно-тарифне регулювання. По суті, це означає, що ніякого Митного союзу не буде", - заявив Ігор Шувалов.

Хоча позиція Росії була відома давно, нинішні переговори примітні тим, що ніхто з російських чиновників не намагався критикувати геополітичний вибір України і навіть побіжно не згадував про вигоди для Києва в разі приєднання до Митного союзу. Нагадаємо, підписання угоди про асоційоване членство та вільну торгівлю з ЄС має відбутися 28-29 листопада у Вільнюсі.

Зараз на Росію припадає більше чверті українського експорту. Раніше радник президента РФ Сергій Глазьєв оцінював втрати української економіки в результаті підписання угоди з ЄС в 1,2% ВВП.

Опитані російські економісти одностайні в тому, що короткострокові економічні наслідки для Києва будуть негативними. "Для України це, звичайно, буде дуже чутливий удар, - вважає професор російського НДУ" Вища школа економіки " Олексій Портанський .

В опозиції переконані: Росія, навіть незважаючи на різку заяву Ігоря Шувалова, відмовлятися від України не має наміру. "Росія зацікавлена в тому, щоб Україна вступила в ТС! Заява Шувалова - це повідомлення, яке Азаров повинен передати Януковичу. Росія і далі посилюватиме економічну політику щодо України - нас чекають більш масштабні торгові блокади, але така політика покаже бізнесу, що з Росією варто тримати дистанцію! " - Сказав заступник голови парламентської фракції "Батьківщина" Дмитро Шлемко.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1423 | Додав: nowyny | Теги: євроасоціація, Росія, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]