Пт, 2024-03-29, 14:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:18
Росія гарчить, США повчають, але не лізуть, ЄС бурмоче собі під ніс - InoPressa. Україна
Інші останні Іноземна преса про Україну

Захід не розуміє стратегії опозиції, погано розуміє Януковича, але вимагає "мирного рішення". Янукович хоче діяти як Путін, проте демонстрація сили слабким гравцем лише заохочує супротивника, вказують спостерігачі. Лавров закликав ЄС, який і без того "​​виглядає сором'язливим", не втручатися в кризу в Україні. Віце-президент США зателефонував Януковичу, але політологи вважають: США не будуть сваритися з Путіним ще й через Київ.

Перспективи врегулювання політичної кризи в Україні поки що немає, пише оглядач Der Spiegel: після проведених у четвер ввечері переговорів з президентом Віктором Януковичем лідерам української опозиції Віталію Кличку, Арсенію Яценюку та Олегу Тягнибоку довелося визнати перед мітингувальниками на Майдані, що отримано лише мінімальні обіцянки - звільнити сотню затриманих. Конкретної дати лідери опозиції назвати не змогли, і їх освистала юрба.

Ближче до півночі Кличко звернувся до демонстрантів з проханням зберігати терпіння. Політик згадав можливість проведення національного страйку, проте не закликав до нього. Присутні були розчаровані, мітингувальники скандували: "Ганьба, ганьба!". Багато молодих людей, що озброїлися шматками арматури, рушили на барикади.

"Невідомо, чи контролює Кличко настрої людей", - робить висновок оглядач. Президент Янукович, у свою чергу, вперто дотримується стратегії мінімальних і нульових поступок.

Під натиском Заходу президент Янукович запропонував звільнити затриманих протестувальників обмін на тимчасове перемир'я, повідомляє The Wall Street Journal. Однак уночі проти п'ятниці демонстранти почали будувати нові барикади. До цього вони освистали лідерів опозиції. Демонстранти сумніваються, що Янукович дотримає слова.

Голова Єврокомісії Баррозу і віце-президент США Байден застерегли Януковича, що застосування силових заходів до протестувальників матиме наслідки. Канцлер Німеччини Меркель висловилася надзвичайно жорстко: вона сказала, що "розлючена" ескалацією насильства на київських вулицях у відповідь на дії уряду і закликала Януковича поважати закон і основні права людини.

Віце-президент США Байден, зі свого боку, вимагає, щоб український президент знайшов мирний розв'язок задля подолання кризи. У четвер віце-президент США подзвонив Віктору Януковичу і зажадав припинити бої урядових сил з протестувальниками, повідомляє The Los Angeles Times. Байден застеріг, що нове кровопролиття "матиме наслідки для відносин України зі США", і порекомендував уряду знайти спосіб "серйозно розглянути те, що викликає у них справедливу тривогу".

США повідомили, що роздумують про санкції проти України. Втім, експерти передрікають, що Вашингтон навряд чи захоче вплутуватися в конфлікт. Газета цитує американського експерта, який вважає, що в даному випадку "інструменти впливу і важелі США вкрай обмежені", до того ж Вашингтону не хочеться, щоб суперечка за Україну стала ще одним "яблуком розбрату" у відносинах з Путіним.

Росія гарчить, Сполучені Штати висловлюють обурення, Європейський Союз бурмоче, пише про події в Україні Жан-Батист Ноде на сайті Le Nouvel Observateur.

Насильство в Києві "неабияк стимулюється з-за кордону", заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Його заступник додав: "Законна влада в Україні наштовхується на іноземне втручання. Частина екстремістської опозиції грубо порушує конституцію країни".

"Сергій Лавров закликав європейські уряди не втручатися в кризу, звинуватив протестувальників у застосуванні "насильства і вибухівки", а також заявив, що Росія не залишить Україну і не дозволить їй розколотися. Закодованою мовою Кремля це означає погрозу російського втручання, - стверджує автор статті. - Разом з тим глава російської дипломатії запропонував посередництво Москви задля врегулювання конфлікту".

Перед лицем гучних заяв з Москви Євросоюз виглядає сором'язливим, йдеться в статті. Європейські лідери ще занадто далекі від вжиття конкретних заходів. Між європейськими країнами спостерігаються сильні розбіжності з питання про санкції. Проти заморожування активів українських чиновників і обмеження їхнього пересування Європою виступає передусім Франція, вважаючи такі заходи "контрпродуктивними". "Іншими словами, Франція активно штовхає українське керівництво в обійми Росії", - вважає автор.

"А ось США зайняли жорстку позицію, заявивши, що Вашингтон і далі розглядатиме додаткові заходи, зокрема санкції, у відповідь на застосування насильства. Судячи з деяких повідомлень, Вашингтон вже зараз перейшов до дій і відмовив у візах деяким українським громадянам" , - йдеться в статті.

Французька Le Monde викладає інтерпретацію подій в Україні болгарським політологом Іваном Крастевим.

Про радикальні сили в рядах опозиції політолог сказав: "Офіційна українська та російська пропаганда робить все, щоб підкреслити, що є не тільки "борці за свободу", а й екстремісти на зразок партії "Свобода". Але це ж беззбройні люди! Відмовившись від реального змістовного діалогу з опозицією, уряд Януковича відповідальний за драматичний розвиток подій".

"В обох сторін простір для маневру скорочується, - упевнений Крастев. - Контроль опозиції над натовпом ніколи не був достатнім, і він і далі зменшується".

"У більшості країн влада зробили б ставку на час, втому мітингарів, надто в такий мороз. У 2004 році, під час Помаранчевої революції, соратники або певні сили з Москви звинувачували Януковича в зайвій м'якості. Нічого б не сталося, якби він застосував силу, думали вони. Сьогодні Янукович боїться подібного сценарію. Його жорсткість стає головним чинником, що виводить людей на вулиці".

"У момент кризи Янукович хоче діяти як Путін, тільки він не Путін, а Україна не Росія, - підкреслює Крастев. - Демонстрація сили, при тому що ви слабкі і в таборі противників відчувають вашу слабкість, тільки підживлює протест".

"Ця криза розв'яжеться не в Москві і не в Брюсселі. Головне зараз вирішується в Києві, - вказує політолог. - Яке почуття переможе: страх чи гнів? Не думаю, що більшість людей на російськомовному Сході країни підтримують перетворення України на поліцейську державу. Україна - держава корумпована і погано функціонує, але на рівні особистих свобод люди ніколи не боялися самовиражатися".

"Проблема з громадською думкою Європи та США в тому, що Україна нас хвилює остільки-оскільки, - констатує Крастев. - Для нас Україна стратегічної ролі не відіграє, тож ми багато моралізуємо, але нічого не робимо, ніхто не бере на себе ризиків".

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 923 | Додав: adminA | Теги: україна, Росія гарчить, InoPressa, ЄС бурмоче, США | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]