Сб, 2024-04-20, 01:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:33
Росія, поки повстанці ведуть успішні бої, направить до Сирії 12 винищувачів МіГ-29
Інші останні Новини світу
Росія реанімує раніше укладені контракти на постачання озброєнь і військової техніки до Сирії. "КоммерсантЪ" стверджує, що до кінця року режим Асада отримає перші партії винищувачів МіГ-29М/М2 за контрактом від 2007 року. Джерела газети стверджують, що до такого кроку Москви підштовхнуло рішення Євросоюзу про зняття ембарго на постачання зброї сирійській опозиції.

Євросоюз вирішив не продовжувати ембарго на постачання озброєнь 28 травня. "За кілька тижнів до цього вже було зрозуміло, що наші західні колеги підуть цим шляхом, - заявило джерело "Коммерсанта". - Тому "Рособоронекспорту" спустили вказівку про відновлення переговорів із Сирією на предмет підвішених контрактів".

Сигнал Заходу був недвозначним: якщо раніше Москва не форсувала виконання контрактів по військовій лінії з Дамаском - як з технічних, так і з політичних причин, то тепер вона не вважає себе пов'язаною обмеженнями.

Військова делегація з Сирії, що побувала на цьому тижні в Москві, вела переговори про постачання 12 винищувачів МіГ-29М/М2. Він був укладений ще в 2007 році, але літаки довго готувалися до постачання, а потім почалися заворушення, й угоду відклали.

За словами джерел газети, близьких до "Рособоронекспорту", Росія не має наміру затягувати терміни виконання останніх сирійських контрактів. Так, Москві вже перераховано аванс у розмірі близько 100 млн доларів за перші шість навчально-бойових літаків Як-130 за контрактом від грудня 2011 року (всього до постачання заплановано 36 одиниць). Раніше Москва заявила про намір виконати і свої контрактні зобов'язання з постачання до Сирії зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-300.

Нагадаємо, 28 лютого Євросоюз зняв заборону на постачання сирійській опозиції небойових броньованих автомобілів і надання техпідтримки повстанцям для захисту мирних жителів.

18 лютого ЄC розширив санкції щодо Сирії, дозволивши при цьому постачати в країну ширший спектр засобів захисту мирних жителів. ЄС ухвалив це рішення всупереч позиції Великобританії, яка наполягала на збільшенні обсягів постачання зброї до Сирії задля підтримки повстанців.

27 травня Євросоюз погодився скасувати ембарго на постачання зброї збройним угрупованням сирійської опозиції.

Громадянська війна в Сирії триває вже два роки: повстанці домагаються повалення президента Асада, який не бажає відмовлятися від влади за жодних обставин. За цей час її жертвами стали вже понад 70 тисяч людей.

Сирійські повстанці отримали підкріплення для битви за Кусейр

Сирійські повстанці, які ведуть оборону міста Кусейр від урядових військ і бойовиків ліванської "Хезболли", отримали підкріплення. Їхні прихильники змогли пробратися через оточення, повідомляє в п'ятницю, 31 травня, правозахисна організація Syrian Observatory for Human Rights Reuters.

Проте точне число повстанців, які прибули на підкріплення, невідоме. Syrian Observatory for Human Rights заявило про "сотні" людей, лідер повстанців Джордж Сабра - про тисячу. Водночас BBC News з посиланням на свої джерела передає, що мова йде про "десятки" бійців.

Відомо, що підкріплення складається з членів повстанського угруповання "Таухид" ("Єдність"), яка бореться на півночі країни в районі Алеппо, де позиції супротивників президента Башара Асада залишаються досить сильними.

За останніми даними, повстанці продовжують контролювати близько третини міста, зокрема, за їхніми словами, центральну частину Кусейра. Однак через облогу вони не отримують продовольства і не можуть відправити поранених на лікування. У місті залишається близько 800 осіб, які потребують медичної допомоги. Спроба вивезти частину з них провалилася: конвой піддався обстрілу з боку урядових військ, унаслідок чого загинуло дев'ять осіб.

Битва за Кусейр триває з середини травня. Це місто є важливим пунктом як для повстанців, які отримують підкріплення, зброю і фінансування з Лівану, так і для урядових військ. Якщо збройні сили сирійської влади захоплять Кусейр, то вони будуть контролювати досить велику територію від Дамаска і до узбережжя Середземного моря, де позиції Башара Асада сильні.

У ході громадянської війни в Сирії, яка почалася навесні 2011 року, за даними ООН, загинуло вже близько 80 тисяч осіб.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 879 | Додав: adminA | Теги: Сирія, повстанці, 12 винищувачів МіГ-29, Росія, успішні бої | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]