Сб, 2024-04-20, 00:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:22
Росія: від "тіток" і "наречених з каталогу" до політактивісток - InoPressa
Інші останні Новини світу

Pussy Riot продовжують традицію московського концептуалізму 1970-1980-х років, висміюючи скостенілу владу, але більшість росіян у своєму консерватизмі не розуміє концептуалістських натяків: хтось агресивно реагує на їхню акцію, а хтось вдається до вандалізму у відповідь на вирок. Але Захід не може заплющувати очі на криміналізацію свободи самовираження, пишуть ЗМІ.

Російська поліція розшукує тих, хто стоїть за оскверненням православних хрестів на знак протесту проти вироку Pussy Riot, повідомляє видання The Times. Вандали зрубали чотири дерев'яних хрести в Челябінській і Архангельській областях, вочевидь наслідуючи протестну акцію в Україні, в ході якої учасниці руху FEMEN спиляли величезне розп'яття в центрі Києва.

Офіційні представники Церкви попередили про наростання атмосфери нетерпимості в Росії, хоча не стали пов'язувати безпосередньо вандалізм зі справою Pussy Riot, йдеться у публікації. Петро Верзилов, чоловік Надії Толоконникової, засудив руйнування хрестів і заявив, що Pussy Riot не мають до цього жодного стосунку.

Суд над Pussy Riot призвів до серйозного розколу в Росії між релігійними консерваторами, розгніваними протестами в храмі, і більш ліберальною частиною суспільства, яка була шокована жорстоким поводженням з дівчатами. Останнім часом церковні ієрархи зазнали серйозної критики за розкіш і надмірне зближення з Кремлем. У понеділок адвокати Pussy Riot подали до суду апеляцію, додає видання.

"По всьому світу прихильники групи протестували проти її затримання, засудження і винесення вироку, кажучи: "Я за Pussy Riot". І вони мають рацію", - пише на сторінках The Huffington Post директор програми національної безпеки Канадської асоціації громадянських свобод Саканья Піллай.

Свобода самовираження є наріжним каменем демократичного суспільства. Стаття 19 Міжнародного пакту про громадянські політичні права (ICCPR), ратифікованого Росією, передбачає право критикувати політику і навіть релігію, вказує автор. Іншими словами, політичне інакомислення і навіть критика релігії не тільки не злочин, але є складником здорової демократії. До того ж дівчата критикували не релігію, а передвиборну підтримку Путіна з боку РПЦ, мовиться в статті.

"Ми не можемо відвернутися від криміналізації свободи самовираження, яким би образливим це самовираження нк здалося декому, і не можемо допустити удушення "небезпечного" вільнодумства. Реальна небезпека полягає в придушенні демократичних свобод", - підкреслює Піллай.

"Радянські жінки в незграбних пальтах і пухнастих в'язаних шапках мали славу авторитарних істот без статі і віку. Їх називали "тітками". Після краху СРСР з-за "залізної завіси" на каблучках вийшла гіпержіночна "нова росіянка". Незабаром сибірські моделі підкорили подіуми світу. Але "наречена з каталогу" зі Східної Європи - це вчорашній день. З Pussy Riot і FEMEN на сцену вийшли політактивістки", - пише професор, фахівець з історії Східної Європи Моніка Рютерс у Neue Zürcher Zeitung.

Стереотипний чоловічий образ, який опинився в кризі після краху СРСР, на думку автора, врятував Путін. "Йому вдалося зв'язати ціннісний консерватизм патріархальних традицій з іміджем поп-зірки зі світу російських глянсових журналів".

Що ж стосується Pussy Riot, на думку Рютерс, вони встали в один ряд з хоробрими росіянками минулих років. "Радянські дисидентки були віддані культурі старої інтелігенції. Їхньою зброєю були слова і бездоганна моральність. У пострадянські часи за їхнім прикладом пішли критично налаштовані журналістки, наприклад Ганна Політковська, жінки з "Меморіалу" та "Солдатські матері". Нові активістки, міркує авторка, підривають "неотрадиціоналістські жіночі стереотипи" і "водночас спритно ними користаються".

Так само, як "Ходорковський був посвячений у мученики", показавши на фото із залу суду "демонстративне терпіння, мудру усмішку і тиху мову", що "повністю вписується в традиції старої російської інтелігенції", активістки з Pussy Riot теж зуміли показати себе з вигідного боку в клітці судового засідання, йдеться в статті. Дівчата подають себе не як неприборканих панків, а радше як нагадування про Богородицю, до якої волали, пише Рютерс, вони посилаються на процеси проти радянських дисидентів і цитують на своїх футболках гасло No pasaran авторства іспанської антифашистки Долорес Ібаррурі. Проте мало хто із співвітчизників розуміє концептуалістські натяки, нарікає історик: поки що активісткам "не вдалося пробудити від летаргічного сну більшість росіян, 60% яких, за оцінками, дотримуються консервативних цінностей".

Учасниця антикремлівської панк-групи Pussy Riot, що перебуває в ув'язненні, заявила, що винесений обвинувальний вирок зміцнив її рішучість боротися за усунення Володимира Путіна від влади, повідомляє The Guardian, публікуючи інтерв'ю з Катериною Самуцевич. Письмово відповівши на запитання The Guardian, передані їй через адвоката, Самуцевич описала умови утримання учасниць Pussy Riot і їхню реакцію на вирок.

Поп-зірки, які готуються до концертів у Росії, мовчать про Pussy Riot, обурені журналісти The Times. Дженніфер Лопес, Scissor Sisters, Deep Purple, Дайяна Кролл, Ленні Кравіц, Ванесса Мей, Kasabian і The Kooks - ніхто з них не прокоментував, чи збираються вони під час майбутніх турне по Росії говорити про судові вироки і чи не розглядають можливість зміни своїх планів.

Прихильники Pussy Riot, ймовірно, звернуть особливу увагу на концерт Deep Purple в СК "Олімпійський" у Москві 28 жовтня, адже це улюблена група нинішнього прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, зауважує видання.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1021 | Додав: admin | Теги: політактивістки, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]